Konya Uluslararası Tuvalet Konferansı’na hazır
Ortalama insan ömrünün nerelerde geçtiğine dair yapılan hesaplamalar, çarpıcı veriler ortaya koyar. Hayatının üçte birini uykuda geçiren insan, tam 4 yılını da tuvalette geçiriyor. İnanmazsanız ilgili kaynaklara bakabilirsiniz. “Ben tutarım, sık gitmem” diyenlerinki de 3 yıl olur. Konya gündemini sık sık işgal eden tuvalet konusu, konuyla ilgili sorunlara kalıcı çözümler bulunmadığı sürece, yine bir yerden patlayıp çıkacak. Medya daha çok “Önce WC, sonra konferans” başlıklı yazılar yazar bu gidişle…
Hafta sonu Yazarlar Birliği’nde program dışı konuşulan konu ‘su dökme’ ile ilgiliydi ancak daha çok Konya’da, Konya’ya yakışacak ‘suyun döküldüğü yer’ bulunmayışı ve hanımların rahatlıkla abdest alabilecekleri mekanlar için belediyecilerin neden harekete geçmediği konusuydu enine boyuna tartışılan… Selçuklu Belediye Başkanı Adem Esen beyin orada bulunması da fırsat bilinerek böyle bir konu gündeme getirildi.
Konunun hayati önemi haiz olması bakımından başta Konya Valiliği, olmazsa belediyeler bir Uluslararası Tuvalet Konferansı düzenlemeliler. Hatta organizasyona Selçuk Üniversitesi de dahil edilerek konu, bilimsel boyutlarıyla masaya yatırılmış olur. Mevlana’nın çevresinde dinlenme ve ‘rahatlama’ mekanlarının bulunmayışı da göz önüne alınarak, bir proje yarışması açılması gündeme gelebilir, böylece bölgeye içinde en iyi tuvaletlerin ve abdest alma yerlerinin de bulunduğu sosyal tesisler kazandırılmış olur.
Bir insan yaşamının ortalama dört yılının tuvalette geçtiği dikkate alındığında konunun bir köşe yazısına malzeme olmayacak kadar önemsiz olduğunu kimse savunamaz. Singapur’da yaşayan bir işadamının kurduğu Dünya Tuvalet Örgütü, her 19 Kasım tarihinin, Dünya Tuvalet Günü ilan edilmesini boşuna istememiştir, herhalde… Singapurlu İşadamı, İslam şehir mimarisinin estetiğini ve insan merkezli tekniğini hiçe sayan Türkiye gibi ülkelerden birine gittiyse, gördüğü çirkinlikler ve yaşadığı mahrumiyetlerden sonra oturup bu önemli örgütü kurmuştur, kim bilir?!..
Dünya’nın pek çok ülkesinde düzenlenen Dünya Tuvalet Konferansları’nı bizim de yapma zamanımız gelmiştir. Avrupa’da hatta eski komünist Rusya’da bile düzenlenen konferanslarda yeni buluşlar ve teknolojiler tanıtılıyor, sergiler açılıyor, insan ömründeki bu 4 yıllık zamanı en kaliteli şekilde geçirmek için uygun ürünler görülebiliyor.
Belediyeler, tuvaletin insanlık için vazgeçilmez ziyaret mekanlarının başında geldiğini düşünerek bu mekanları çok amaçlı kullanabilirler. Pek çok kişinin Kanuni’nin Bağdat seferlerini andırır uzun tuvalet maceraları alışkanlığı vardır. Ülkemizde çok fazla yaygın olmasa da yurtdışında genel tuvaletlerde reklam konusu son zamanlarda çok sık kullanılmaya başlandı. Mesela tuvalet kapılarının arkasına asarsınız “Konya’da Yeni Yaşam Alanınız: Akmerkez Konutları” afişini, sokakta bakıp da görmeyenler bile mecburen görürler. Ön yüzü bilmece/bulmacalı tuvalet kağıtlarının arkasına firma reklamları alabilir, böylelikle kapı arkasına astığınız görsel malzemenin parasını kamunun sırtına da yüklememiş olursunuz.
Siz isterseniz görmezden duymazdan gelin, son yılların alışkanlığı bağımlılık yapan Sudoku bulmacaları, önümüzdeki yıllarda evlerde tuvalet kağıtlarıyla uzun tuvalet seferlerine heyecan katacak.
Uluslararası Tuvalet Konferansı’ndan hem belediyeciler hem de bu şehirde yaşayanlar faydalanacak. Dünyanın ve Türkiye’nin önde gelen bilim adamları, şehir mimarisinin önemli ayrıntılarından biri için yeni ufuklar kazandıracak. Eşine abdest alacağı mekan arayan ve maalesef bulamayanlar gibi, şehir tuvaletlerinden faydalanan yerli yabancı misafirlerin de yüzü gülecek. Bir çok projede ilki başarmakla övünen Konya, Uluslararası Tuvalet Konferansı ile bir ilke daha imza atabilir. Şu Dünya Mevlana Yılı’nı hayırlısıyla atlatırsak 2008’in Nisan ayına organizasyonun yetişmemesi için hiçbir neden yok. İsterseniz programı birlikte de yaparız…