Ünal 'metro' iddialarına cevap verdi

Teşkilatlanmadan Sorumlu Başkan Yardımcısı ve AK Parti Konya milletvekili Ömer Ünal Memleket'e gündemi değerlendirdi.

Terörle mücadelede taviz yok diyen Ünal, MHP Konya İl Başkanı Murat Çiçek'in Metro ve Konya yatırımları hakkındaki iddialara da cevap verdi. 'Başbakan'ın bizzat takip ettiği bir yatırım olan 'Metro' hakkında Konya oyalanabiliyor açıklaması hoş değil' ifadesini Teşkilatlanmadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Ömer Ünal, "Bir zamanlar Konya-Ankara Hızlı Tren Hattı için de aynı değerlendirmeyi yapmışlardı. Ama bugün Ankara haricinde, Eskişehir, İstanbul gibi hatları da faaliyete geçirdik. Keşke 1999-2000 yılları arasında iktidarda olan MHP Konya'ya bir çivi çaksaydı" dedi. Büyükşehir Yasası'nın iptalinin söz konusu olmadığını sözlerine ekleyen Ünal, Bu yasadan dönüş yok, en ücra beldeler bile meyvesini yemeye başladı, MHP işine baksın" diye konuştu.

-2015 hem Türkiye hem de AK Parti açısından nasıl geçti?

Öncelikle şunu ifade etmem lazım ki, 2015 zor ve Türkiye açısından kayıp yılı olarak tarihe geçti. İlginç süreçler yaşandı. İstenmeyen süreçler... Nihayetinde bu yılda da AK Parti hükümetleri iktidardaydı ama seçimlerle birlikte yaşanan sıkıntılı süreçler yapılması gereken reformlar ve ekonomik zıplamaları engelledi. Yani 2015 bu bakımdan kayıp yılı oldu. 2015 yılının çok orijinal iki kesiti oldu. Bunlardan birisi 7 Haziran, birisi de 1 Kasım seçimi. Düşünün... 7 Haziran'da yüzde 41 oy alan bir partinin aradan geçen birkaç aylık süreçte yüzde 50 civarında oy alarak patlama yaşaması üniversitelerde ders olarak okutulmalıdır. Bu açıdan bakıldığı zaman aslında 7 Haziran AK Parti için bir dersti. AK Parti kadrolarının kendini yenilemesi gerektiğini 7 Haziran'daki halkın bu küçük uyarısı olarak aldığı bir dersti. Ve bu süreci AK Parti çok iyi okudu. 1 Kasım'da halkın teveccühüyle yeniden tek başına güçlü bir şekilde iktidara geldi.

-Operasyonlar devam edecek mi?

Tabi ki, 1 Kasım'dan sonra da vatandaş desteğini sonuna kadar verdi. Biz de kamu düzenini tam olarak sağlayıncaya ve terörün kökünü kazıyana kadar terörle mücadele adına operasyonlarımız devam edecek. Bu konudaki kararlılığımızı herkes biliyor. Terör bitene ve onlar silahlarını toprağa değil, betona gömünceye kadar operasyonlarımız sürecek.

-Terörle mücadelede devletin zaafiyeti var mı?

Kesinlikle hayır... Çünkü PKK terör örgütü ya da terörist olarak ortaya çıkan hangi grup ise AK Parti döneminde başlamış değil. Terör sadece Türkiye'nin değil bütün dünyanın baş belası. Türkiye'de de 35 yıldır devam eden bir terör ve mücadele var. Yine 35 yıllık bu süreçte terörle mücadelede en kararlı ve kapsamlı çalışmalar AK Parti hükümetleri döneminde yapıldı. Özellikle MHP'nin bu yöndeki açıklamalarının olduğunu biliyoruz. İl Başkanı Murat Bey'e de sormak lazım; 2000'li yıllarda siz de hükümet oldunuz, o zaman da terör vardı. Siz zaafiyet içerisinde miydiniz? Terör üzerinden siyasi hesap yapmak kadar yanlış bir şey yok.

-7 Haziran ve 1 Kasım genelde Konya, özelde sizin için ne kadar önemliydi?

Ben 7 Haziran ve 1 Kasım'ı en derin yaşayan insanlardan biriyim. 7 Haziran'da yaşadığım bir olayı paylaşmak istiyorum sizinle. 7 Haziran akşamı sonuçları aldıktan sonra İl Teşkilatı ile birlikte Başbakanımızın Meram'daki konutuna gittik. Kendisi orada halkı selamladı ve birlikte havaalanına gitmek üzere otobüse bindik. İçimizde bir sevinç yok. Tabi dünyada birçok partinin alamayacağı yüzde 41'lik oyu almışız ama tek başına iktidar çıkacak bir oy yüzdesi değil. Sayın Başbakanımızı Ankara'ya balkon konuşması için uğurlayacağız. Bizimle vedalaştı, uçağa bindi. Uçak görevlileri, uçağın hareket edeceğini ve kenara çekilmemizi söylediler. Orada ben Ömer Ünal olarak uçağa bakıp sadece şunu söyledim; Ya biz bu insanı, böyle bir kıymeti, Konya'nın evladını, böyle bir değeri nasıl olur da namerde muhtaç ederiz? İçim kan ağladı o anda. Ömer Ünal seçildi ya da seçilmedi hiç önemli değil. Biz Başbakanımızı Konya'dan böyle mi uğurlamalıydık? 7 Haziran'da ben bu duyguları yaşadım. 1 Kasım daha farklıydı. 1 Kasım'da Doğanhisar'da görevliydim. Malum milletvekili adayları İl Seçim Kurulu'nun izniyle misafir olarak istediği bölgede oy kullanabiliyor. Ben de Doğanhisar'da oyumu kullandım ve sonuçları orada aldım. Seçim sonuçlarını aldıkça Doğanhisar bayram yerine döndü. 7 Haziran'da yapılan kutlama hazırlıkları iptal edilmişti ama 1 Kasım'da o coşkuyu hep birlikte yaşadık. Sonra Konya'ya geldim ve Başbakanımızın Mevlana Meydanı'ndaki teşekkür konuşmasında yanındaydım. Ve orada ise şunu dedim; Hamdolsun ki, Konya evladına hak ettiği değeri verdi. İki ayrı duyguyu yaşadım 2015'te. 1 Kasım'ın ayrı bir özelliği daha var benim için. Rabbim doğum günüm olan 1 Kasım'da bana milletvekilliğini lütfetti.

-Milletvekilliğinin yanında AK Parti Genel Merkezi'nde de görev alarak Teşkilatlanmadan Sorumlu Başkan Yardımcısı oldunuz. Bu sorumluluğun içeriği nedir?

Toplam 14 ilin olduğu bir sorumluluğu üstlendik. Bu aynı zamanda Sayın Başbakanımızın Konya'ya verdiği önemin de bir göstergesidir. İllerin teşkilat yapısını daha güçlü hale getirmek, teşkilatlara yeniden bir ivme kazandırmak adına çalışıyoruz. Gerek varsa, yeniden organizasyonlarını gözden geçirmek, teşkilatların dinamizmini artırmak, en başından da teşkilatları 2019 seçimlerine hazır hale getirmek en önemli görevimizdir. Çünkü bir söz vardır; 'Seçimle senedin günü çabuk gelir'. AK Parti geleneğinde her daim hazır olmak vardır. Haftanın belirli günlerinde bu il ve ilçe teşkilatlarımızı ziyaret ediyorum. Onları hazır hale getirmeye çalışıyoruz. Önceki günlerde Adıyaman'da idim, sonra Mersin'de yine danışma meclisimizde istişarelerimizi gerçekleştirdik.

 

-Teşkilatlarda sıkıntılar var mı ya da ne tür sıkıntılar yaşanıyor?

Şunu ifade etmem lazım, 1 Kasım seçimlerinde bütün Türkiye'de gerek il gerekse ilçe teşkilatlarımız yapabileceklerinin en iyisini yaptılar. Ancak bazı teşkilatlarda yorulanlar, özel izin isteyenler oluyor. Bunları da istişarelerle çözüyoruz. Bu arada istişarelerimiz sadece teşkilat mensupları ile değil o ilin ya da ilçenin kanaat önderleri ile de görüşüyoruz. Böylece şehrin taleplerini de masaya yatırmış oluyoruz. Bu konuda notlarımızı alıyoruz değerlendirmelerimizi yapıyoruz. Takviye yapılması gereken yerler varsa da rapor halinde Sayın Başbakanımıza sunuyoruz.

-Sorumlu olduğunuz bölgelerle karşılaştırdığınız zaman Konya Teşkilatı başarılı mı?

Bahsettiğimiz illerdeki teşkilatlarımız zinde, çalışkan ama daha iyisi olsun diye uğraş veriyoruz. Fakat Konya, nasıl oy yüzdesi olarak diğer illerden öndeyse teşkilatçılık anlamında da çok çok öndedir diyebiliriz. Bu benim görev yaptığım dönemde böyleydi, bugün de böyle, yarın da böyle olacak. Gerek ilimiz gerek ilçelerimiz daha bilinçli daha kabiliyetli ve saha anlamında konuya ve sahaya hakim bir teşkilata sahibiz. Bunun göstergesi olarak da en yaşadığımız 1 Kasım seçimlerini söyleyebiliriz. Aynı anda birçok farklı programı Konya İl Teşkilatı organize etti. Bu bir kapasite meselesidir.

 

-Son zamanlarda MHP tarafından dile getirilen Büyükşehir Yasası'nın iptal edileceği iddiası var. Bu iddia ne kadar gerçekçi?

İptal edilmez ama gerek bütçesel anlamda gerekse yerel yönetimlerin işlerinin kolaylaştırılması aşamasında kısmi değişiklikler yapılabilir. Muhtemelen 2019'da 3 seçim olacak ve 3'ü de birleştirilecek ki, MHP Konya İl Başkanı'nın "Yasa iptal edilirse Konya'daki 200'e yakın belediyeden kaç tane kazanabiliriz?" uğraşısı yerine 2019'daki bu 3 seçime çalışsınlar. Diğer türlü elleri boşa çıkar. Tam tersine bu yasa gündeme geldiği zaman uygulanabilirliği en zor olan Konya'da bugün bu yasanın meyvelerini kırsal kesim yemeye başladı. Bunu bizzat yaşadığım için söylüyorum. 1 Kasım seçim çalışmalarında adını vermeyeyim ama bir beldenin 100 yıldır hayali olan kanalizasyon sorunu bu yasayla çözülmüş. Vatandaş dua ediyor. Bu yasayla birlikte Konya merkezde olan hizmetin en ücra noktasına da ulaştığını gururlanarak gördük. Bütün bu başarıdan sonra geriye dönüş olur mu sizce? MHP bir belde belediye başkanının koltuğunu haczettiği günleri geri mi istiyor?

- AK Parti 2019 seçimlerine hazır mı?

AK Parti Teşkilatları 2 Kasım sabahından itibaren seçim startını verdi. Yarın seçim olsa bütün teşkilatlarımız alınabilecek en iyi, en yüksek oyu alır. 2019 hedefimiz ise 'daha iyisi olsun' şeklinde olup 1 Kasım'da aldığımız yüzde 49,52'un üzerine çıkıp yüzde 50 bandını aşmaktır.

-Metro konusunda Konya oyalanıyor mu?

Geçtiğimiz haftalarda Genel Kurul çalışmasında Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım sözlü ve yazılı olan soruları cevaplandırdı. Kamuoyuna da yansıdığı şekliyle Konya'nın ulaştırma noktasında tüm projeleri devam ediyor. Herhangi bir kesinti söz konusu değildir. Konya’nın ulaşımı ile alakalı bugüne kadar birçok önemli hizmet hayata geçti. Devam eden yatırımlar var. Yeni projeler de en kısa zamanda hazır hale getirilerek yapımına başlanacak. Konya Metrosu, Sayın Başbakanımızın bizzat başından bu yana takip ettiği ve önem verdiği bir proje. Muhalefetin eleştirileri yersiz. Onlar hiçbir proje üretmeden sadece eleştiriyor. Elbette muhalefetin eleştirme gibi bir işi de var. Ama sadece eleştirmek de değil. Dolayısıyla bu önemli proje yürüyor ve inşallah bu güzel hizmet de Konyalı hemşehrilerimize yapılabilecek en kısa zamanda sunulacak. Zira 'Metro' bizzat Başbakanımızın projesidir ve kendileri takip ediyorlar. Hatırlar mısınız? Yine Konya-Ankara arası hızlı tren projesi hazırlanırken aynı eleştirileri getirmişler. Ne oldu? Sadece Konya- Ankara değil, Eskişehir, İstanbul gibi birçok hızlı tren bağlantısı da gerçekleştirildi. Geçtiğimiz hafta Mersin İl Teşkilatı'nın Danışma Meclisi'ndeki konuşmamızda AK Parti'nin hayalleri var. AK Parti'nin 2023 vizyonu, 2053 ve 2071 hedefleri var. Bir zamanlar yarını için hedef koyamayan bir ülke iken bugün kısa, orta ve uzun vadeli hedefleri olan bir ülke haline geldik. Bir gün gelecek bu ülke çok daha güzel günler görecek. Mersin'de onu demiştim: Hep beraber Mersin'de sabah namazını kıldıktan sonra hızlı tren ile inşallah Cuma namazını Kâbe'de kılacağız. Biz bu hayalle yaşıyoruz.

Keşke MHP bu açıklamaları yaparken 1999-2000 yılları arasında iktidardayken Konya'ya bir çivi çaksalardı.

Röportaj- M. Ali Elmacı