UNICEF'ten Almanya'ya eleştiri

UNICEF Almanya Şubesi:- "Son aylardaki birçok gelişme çocuk hakları açısından endişeye sebep veriyor"

BERLİN (AA) - Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Almanya şubesinin hazırladığı raporda, Almanya'daki sığınmacı çocukların yaşam şartlarına ilişkin eleştirilerde bulunuldu.

Raporda, sığınmacı çocukların durumunun özellikle sağlık ve eğitim konularında aynı yaştaki Alman çocuklarından daha kötü olduğu belirtildi.

UNICEF'in, Almanya’daki sığınmacı çocukların mağdur edildiğine ve haklarının uygulanmasında eksikliklerin bulunduğuna 2014’ten beri dikkat çektiğinin anımsatıldığı raporda, bu eksikliklerin sığınmacı krizi sırasında daha da arttığı vurgulandı.

Raporda, hükümet, eyaletler ve yerel yönetimler ile toplumun gösterdiği çabalarla sığınmacıların acil ihtiyaçlarının yerine getirilmeye çalışıldığı belirtilerek "Ancak son aylardaki birçok gelişme çocuk hakları açısından endişeye sebep veriyor." ifadesi kullanıldı.

Bu gelişmelere dikkat çekilen raporda, çocukların ve gençlerin ilk kabul merkezlerinde kalış sürelerinin en fazla 3 ay olması gerekirken bu sürenin belirgin bir şekilde uzadığı kaydedildi.

Bu merkezlerdeki sağlık şartlarının çoğunlukla yetersiz kaldığı vurgulanan raporda, buralarda özel yaşam alanlarının çok az olduğuna, birçok yerde de çocuklara ve kadınlara karşı şiddet kullanılmasının önlenmesine yönelik düzenlemelerin bulunmadığına işaret edildi.

Kabul merkezlerinde uzun süre kalan çocukların okul ve kreşlere uyumunun geciktiği belirtilen raporda, mülteci statüsü alma şansı çok fazla olmayan sığınmacı ailelerin çocuklarının durumundan özellikle endişe duyulduğu kaydedildi.

Raporda, çocuklar, gençler, yaşlılar, hamileler ve engelliler gibi korunmaya muhtaç sığınmacıların bu yönleriyle sistemde tanımlanmadığı, bu yüzden bu kişilerin korunmasının tesadüflere bağlı olduğu ifade edildi.

UNICEF, BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne göre, çocukların durumuna öncelikle dikkat edilmesi gerektiğine işaret ederek sığınmacı çocukların uygun bir şekilde korunması ve desteklenmesini talep etti.

Almanya'da bu konuda yasal düzenlemeye ihtiyaç duyulduğu belirtilen raporda, sığınmacı çocukların ilk günden itibaren eğitim alma hakkına sahip olduğuna dikkati çekildi.

Raporda, Almanya'dan sığınmacı çocukların durumunu iyileştirmesi talep edildi.

UNICEF Almanya Şubesi Müdürü Christian Schneider, tüm çocukların eşit haklara sahip olduğunu vurgulayarak sığınmacı çocukların korku ve şiddet yaşadıklarını ve özel bir şekilde korunmaya ihtiyaç duyduklarını ifade etti.

AA

Gündem Haberleri

Edip Akbayram’ın durumu ciddiyetini koruyor
İşle özel yaşam birbirine girdi: 'Patron mesaiden sonra arayamasın' çalışması
Nüfus Politikaları Kurulu ilk toplantısını yaptı: Hangi destekler gündemde?
Kıymadan Baklavaya Uzanan Skandal
Konya 112’ye 2024’te gelen çağrıların yüzde 19'u asılsız çıktı