Türkiye, 'YGS'de şifre var mı yok mu' sorusuna tartışırken ÖSYM'ye gelen tepkiler de bitmek bilmiyor. Hürriyet gazetesi yazarı Yalçın Doğan da bugünkü köşesinde ÖSYM'ye tepkisini 'Üniversite sınavını kim kazanır?' sorusuna verdiği şıklar ve cevaplarla kaleme aldı.. İşte Doğan'ı o yazısı:
a) Sadece son sınıfta çalışan.
b) Öğrenciliği boyunca çalışan.
c) İşini şansa bırakan.
d) Cemaat dershanesinden ders alan.
e) 'Bizden olan'.
(d) ve (e) şıkları arasında bocalıyorsunuz. Ama, her cemaat dershanesinden ders alan "bizden" olmayabilir. Burada şifre (e) şıkkı, üniversiteyi bizden olan kazanıyor.
O MANTIĞIN KODU ŞU..
Adı Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) olan üniversiteye giriş sınavı "bizden olanın kazanması", AKP'ye yakın olma mantığına oturuyorsa, gerisi hikaye.
O mantığın kodu şu. Soru kitapçığında adayın adı ve fotoğrafı var. Hangi adaya, hangi soru kitapçığının gideceği belli. Bu kopya ihtimalini arttırmıyor mu?
Şifre var, yok, iddiaları arasında, bana göre, en çarpıcı gerçek adayına göre soru kitapçığı. Her kitapçığın soru anahtarı farklı. O adayın kazanmasına katkıda bulunacak en büyük etken.
2009'daki Polis Meslek Yüksek Okulu sınavı, 2010'daki Ales Eğitim Bilimleri sınavı, yine 2010'daki KPSS sınavından sonra, şimdi de YGS skandalı.
DOKUZ AY GEÇTİ
KPSS'de soruların çalındığı kanıtlanıyor, aradan dokuz ay geçiyor, ortada hala sonuç yok. Dokuz aya rağmen, sonuç yoksa, ÖSYM'nin yaptığı sınavlara güven kalmayışı normal.
Hele de, ÖSYM Başkanı Ali Demir'in hali, tavrı, konuşması bu işten hiç anlamadığını gösteriyor. Gerçek uzmanlık isteyen böyle bir görevi kaldıracak kişi değil Ali Demir.
YGS ile ilgili teknik ayrıntıların hepsi önemli. Ama, asıl soru şu:
"Herhangi bir sınav neden adam gibi yapılamıyor?"
Yurt dışına öğrenci gönderirken de, lisans üstü hakkı verirken de, devlete memur alırken de, sorular neden çalınıyor, neden şifreli yanıtlar hazırlanıyor, neden belli kimselerin kazanmasına çaba gösteriliyor, neden? Çok basit.
Her alanda kadrolaşmak için. Liyakat değil, sadakat önemli.
ELBETTE BİZDEN OLSUN
Öğretmen, vali, kaymakam, tapu kadastrocu, orman müdürü, başhekim ve ne varsa, bizden olsun. Bu durumda üniversiteyi kazanan o öğrenci elbette bizden olsun. Ve gelsin şifreler.