ANTALYA (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na, Akdeniz Üniversitesi'nde konuşma yaparken, ellerinde Türk bayraklarıyla önce teker teker, ardından hep birlikte ayağa kalkan üniversiteli gençler, "evet" diyerek sürpriz yaptı.
Akdeniz Üniversitesi Akil Öğrenciler Topluluğu'nun düzenlediği "Gençlik Buluşmaları" etkinliğinin konuğu olan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hukuk Fakültesi konferans salonunda öğrencilerle bir araya geldi.
Halk oylaması ve dış politikaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çavuşoğlu, Türkiye'nin yer aldığı coğrafyada ve ötesinde sorunların giderek derinleşmeye başladığını, daha çetrefilli hale geldiğini söyledi.
Umutlarını kaybetmediklerini belirten Çavuşoğlu, bu sorunların aşılacağına, trendlerin tersine döneceğine inandıklarını belirtti.
Çavuşoğlu, "Sadece temenni etmek yetmez. 6- 7 sene önce tüm merkezdeki partileri uyarıyorduk, 'Avrupa'da ırkçılık artıyor, yabancı düşmanlığı artıyor, İslam karşıtlığı artıyor.' diye. Bugün hat safhaya geldi, çok tehlikeli bir boyuta geldi. Avrupa'yı 2. Dünya Savaşı öncesi dönemlere götürmeye başladı." değerlendirmesini yaptı.
Avrupa'nın göç, entegrasyon, dış güvenlik politikalarının da başarısız olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, "Avrupa'nın kendisine çekidüzen vermesi lazım. Biz bunu anlatmaya çalışıyoruz, anlattıkça bizden hoşlanmıyorlar. Çünkü alışmışlar ders vermeye." dedi.
- "Girişimci dış politikamızı sürdüreceğiz"
Türkiye Cumhuriyetinin bölgedeki sorunlara çözüm üretmesi gerektiğini, bunun için çalıştıklarını anlatan Çavuşoğlu, şöyle konuştu:
"İşte Halep en son örneği. Halep'ten 45 bin insanı kurtarırken bizden başka kılını kıpırdatan ülke oldu mu İslam dünyasından veya Batı'dan? Yok. Rusya ile beraber oturduk, başardık. Şimdi ateşkes ve siyasi çözüm konusunda da bizim kadar aktif çalışan yok. Ama sorun sadece burayla bitmiyor. Irak'ta da sorun var, Yemen'de de sorun var, Libya'da da sorun var. Şu an Libya'da büyükelçilik açan 2 ülkeden biriyiz. İtalya ve Türkiye yeniden büyükelçilik açtık. İnşallah THY'yi de uçuracağız. Şu anda orada 2 firmamız 2 santrali tamamlamak üzere. O yüzden proaktif dış politikamızı, girişimci dış politikamızı sürdüreceğiz. Bölgenin istikrarı için güven artırıcı mekanizmalar oluşturacağız."
Sadece ikili düzeydeki ilişkilerin, yüksek düzeyde stratejik işbirliğinin yetmediğini, bölgesel üçlü mekanizmaların da kurulacağını belirten Çavuşoğlu, Bosna-Türkiye-Hırvatistan, Bosna-Türkiye-Sırbistan, Kafkasya'da da Azerbaycan-Türkiye-İran, Azerbaycan-Türkiye-Gürcistan, Azerbaycan-Türkiye-Türkmenistan gibi üçlü mekanizmaların oluşturulmaya devam edeceğini ifade etti.
Kıbrıs konusunda Türk tarafının ne kadar samimi, Rum tarafının ise ne kadar samimiyetsiz olduğunun herkes tarafından görüldüğünü kaydeden Çavuşoğlu, "Biz Kıbrıs'ı bedava bulmadık. Kıbrıs Türk halkının her zaman yanında olacağız. Türkiye ve KKTC hiçbir zaman çaresiz kalmadı. Ama biz olumlu yaklaşıyoruz, onlar çözüm istiyorsa parametreleri belli." açıklamasında bulundu.
Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin dış politikasının aynı zamanda girişimci olması gerektiğini, ticarette de girişimci olunacağını, bu çerçevede dünyadaki fırsatları da takip ettiklerini söyledi.
- Büyükelçilikler açılmaya devam edecek
Halen dünyada Türkiye'nin 235 büyükelçiliği bulunduğunu ve dünyada en fazla büyükelçiliği olan ülke sıralamasında Türkiye'nin 6'ncı sırada bulunduğunu belirten Çavuşoğlu, "Büyükelçilik sayısını 251'e çıkartacağız ve dünyada 5'inci sıraya yükseleceğiz. Büyükelçiliğimizin olmadığı hiçbir ülke kalmayacak Güneydoğu Asya bölgesinde." dedi.
Girişimci dış politika kadar vicdani ve insani dış politikayı da benimsediklerini anlatan Çavuşoğlu, Somali'den Karaipler'e kadar dünyanın her yerinde yardıma ihtiyacı bulunanlara yardım götürüldüğünü dile getirdi.
Çavuşoğlu, Avrupa'ya 60- 70 yıl önce giden Türklerin oralarda "ezik" olduğunu, Türkiye Cumhuriyeti ile gurur duyamadıklarını, şimdi ise Avrupa'daki vatandaşların güçlü Türkiye ile gurur duyduklarını vurguladı.
Türk, İslam düşmanlarının oradaki vatandaşlara sistematik baskı uygulamaya başladıklarını kaydeden Çavuşoğlu ama bunlara boyun eğmeyeceklerini ifade etti. Çavuşoğlu, "Biz boyun eğmeyiz, Türkiye Cumhuriyeti ile yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın bağlarını kimse koparamaz. Kimsenin gücü yetmez, buna müsaade etmeyiz." dedi.
Hollanda ile yaşanan sorunlara değinen Çavuşoğlu, ülkedeki ırkçı akımların merkezdeki partileri de sürüklemeye başladığını belirtti. Çavuşoğlu, "Değer miydi 2 tane sandalye fazla kazanayım diye Türkiye gibi bir ülkeyi kaybetmeye. Şimdi kazandın ne oldu? Hani Avrupa'nın değerleri? Bunlar aynı zamanda iki yüzlü. Bana telefon açıyor bazı ülkelerin dışişleri bakanları, 'İnanamıyoruz Hollanda'nın bunu yaptığına' diyor. Aynı bakan 2 saat sonra bir açıklama yapıyor, Hollanda'ya destek veriyor. Bu iki yüzlülük değil de nedir?" diye konuştu.
Avrupa'nın referandumda "hayır"ı desteklediğini kaydeden Çavuşoğlu, Türkiye'yi çok sevdiklerinden değil, Türkiye'nin daha güçlü olmasından hoşlanmadıkları için Avrupa'nın "hayır"ı desteklediğini iddia etti.
- Cumhurbaşkanlığı sistemi
Çavuşoğlu, şu anda demokrasilerde başkanlık, yarı başkanlık, sembolik monarşi gibi birçok sistemin bulunduğunu, bunların önemli olmadığını, önemli olanın demokrasinin, hukukun üstünlüğü olduğunu dile getirdi.
Türkiye'de cumhurbaşkanı ve başbakanın benzer yetkilere sahip olduğunu, bu ikili sistemin de sorunlar yarattığını belirten Çavuşoğlu, sistemin güçlendirilmesi için cumhurbaşkanlığı sistemine gidilmesi gerektiğini bildirdi.
Salonda bulunanlara "18 maddelik Anayasa değişikliği paketinin tamamını kimler okudu?" diye soran Bakan Çavuşoğlu, salonun yarısının el kaldırdığını görünce, "Mutlaka okuyun arkadaşlar. Kılıçdaroğlu da okumamış ahkam kesiyor." dedi.
Referandumda bir partiye oy verilmeyeceğini, Türkiye'nin geleceğine oy verileceğini vurgulayan Çavuşoğlu, şöyle konuştu:
"(Çavuşoğlu'na kızdım, Ahmet'e küstüm, AK Parti'ye kızdım) oy vermem olmaz. O hesabı sen yine sandıkta gör. Bu, Türkiye meselesi, parti meselesi değil. Yarın parlamento üyelerini seçerken kızdığına oy verme. 'Efendim MHP'yi ele geçiremedim, Bahçeli'ye hayır dersek zayıflar, ben de partiyi ele geçiririm.' Ya bu parti meselesi mi? Bir milliyetçi, bir ülkücü, bu kadar nefsine yenilip de dağdaki PKK'lılarla nasıl aynı safta olabilir? Onların hepsi vatansever, milliyetçi olduklarından şüphemiz yok. Ama nefsime yenilerek, dağdaki PKK'lılarla, FETÖ'cülerle aynı safta olmam. 'Hayırlı olsun' demekten korkmayın, biz hayırcıyız, onlar 'hayır'cı. Biz hayır yapıyoruz, onlar 'hayır' diyor."
- Üniversiteli gençlerden Çavuşoğlu'na sürpriz
Bakan Çavuşoğlu konuşurken salonda Türk bayraklarıyla oturan üniversiteli gençler teker, teker ayağa kalkarak art arda sonra hep birlikte evet demeye başladı. Gençler, AK Parti'nin referandum şarkısı olan "Evet, biz de evet diyoruz" şarkısını şiir şeklinde dörtlüklerle okudu.
Daha sonra "Türkiye seninle gurur duyuyor" diye slogan atan gençlere Bakan Çavuşoğlu, "Biz de gençlerimizle gurur duyuyoruz." karşılığını verdi.
AA