HATAY (AA) - İSMİHAN ÖZGÜVEN - Makineli tarıma geçilmesiyle bir köşeye atılmış, yok olmaya yüz tutmuş eski tarım aletleri, Hatay'da açılan ''Tarım Müzesi'nde sergileniyor.
Düven, tırpan, kara saban, orak, tırmık gibi yeni neslin adını bile bilmediği tarım aletlerinin yer aldığı müzede, adeta geçmişe yolculuk yapılıyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Aydın Tüfekçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzenin Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansınca (DOĞAKA) "Turizm Altyapısının Geliştirilmesi Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı" kapsamında kabul edilen projeyle Hatay Valiliği ve Reyhanlı Belediyesi tarafından desteklenerek açıldığını söyledi.
Müzede 150 metrekarelik kapalı alanda kentteki tarımsal faaliyetlerle ilgili farklı köşeler oluşturduklarını ifade eden Tüfekçi, bu köşelerde zeytin, arı, pamuk, üzüm ve hububat üretiminde kullanılan araç gereçlerin sergilendiğini dile getirdi.
- Müzenin eserleri çiftçilerden
Müzenin 450 metrekare alan üzerine kurulduğunu belirten Tüfekçi, şöyle konuştu:
"Tarımsal faaliyetlerin önemli merkezlerinden biri olan Hatay'da geçmişle günümüz arasındaki bağlantıyı kurmak adına müzemiz büyük önem taşıyor. Müzemizde yer alan alet ve ekipmanlar için çiftçilerimizden destek aldık. Bu konuda duyuru yaptık ve evinin bir köşesine atılmış olan bu aletler müze sayesinde yeniden değerlenerek gün yüzüne çıktı. Çiftçilerimizden 223 tarım aleti geldi ve bunların bir kısmını işlemden geçirerek müzemizde sergilenir hale getirdik. Müzemizde, 20. yüzyıldan günümüze kadar kullanılan 150 tarım aleti sergileniyor. Müzedeki en önemli eserlerin başında 1955 yapımı paletli bir traktör yer alıyor. Ayrıca, zeytinyağı makinesi, el yapımı pekmez teknesi gibi birçoğu unutulmuş ekipmanlar var."
Müzedeki amacın, geçmişteki tarımsal alet ve ekipmanları günümüzle kıyaslayarak geleceğe ışık tutmak olduğuna dikkati çeken Tüfekçi, buranın öğrenciler açısından çok önemli olduğunu, müze sayesinde geçmişte tarımın nasıl ve ne çeşit aletlerle yapıldığını görebileceklerini sözlerine ekledi.
AA