Üsküp'te bayramların vazgeçilmezi: Köy şekerleri

Zaman içinde bazı tatlılar unutulup gitse de "asırlık" bir gelenek olan "köy şekerleri" günümüzde de Üsküp'teki bayramların vazgeçilmezleri arasında- "Yatma" olarak da bilinen köy şekerlerinden üreten ve satan Şerifi:- "Bunlar eski şekerler. 200-300 yıl ö

ÜSKÜP (AA) - ADMİR FAZLAGİKY - Makedonya'da "bayram" denildiğinde, Müslüman olsun ya da olmasın herkesin aklına ilk gelen sembollerden biri baklava başta olmak üzere tatlılar oluyor.

Zaman içinde bazı tatlılar unutulsa da "asırlık" bir gelenek olan "köy şekerleri" bugün de bayramların vazgeçilmezi olmaya devam ediyor.

Üsküp'teki tarihi Türk Çarşısı'nda 1947 yılından beri işlettiği kuruyemişçi dükkanında "yatma" olarak da bilinen köy şekerlerini üretip satan Latif Şerifi, bu işin kendilerinde bir aile geleneği olduğunu söyledi.

Bayramların sembolü haline gelen köy şekerlerini anlatan Şerifi, "Bu şekerler çok fazla katkı maddesi içermiyor. Bunlar eski şekerler. 200-300 yıl öncesinden günümüze kadar gelmişler." dedi.

Şerifi, asırlık şekerlerin bir dönem satılmadığını ve piyasadan kaybolduğunu belirterek, "Ancak şimdi tekrar bulunabiliyor. Yaşlılar bu şekerleri iyi bilir. O yüzden talep ediyorlar." ifadelerini kullandı.

- "Dedem babama, babam da bana öğretti"

Köy şekerlerini nesilden nesile ürettiklerini aktaran Şerifi, "Biz bu şekerleri yapıyoruz. Dedem babama, babam da bana öğretti." diye konuştu.

Şerifi, köy şekerlerin hazırlanışının diğerlerinden daha zor olduğunu ifade ederek, "Bayram şekerleri, şeker ve glikozdan yapılıyor. Kullandığımız diğer malzemeler de meslek sırrımız." şeklinde konuştu.

Köy şekerlerinin asırlardır bayram sofralarını süslediğini anlatan Şerifi, bu şekerlerin yaşlılarda nostalji, gençlerde ise sevinç ve merak uyandırdığını ifade etti.

Şerifi, bayram şekerlerine ilginin eskiye nazaran azaldığını, bayramlarla özdeşleşen bu şekerlerin düğünlerde de yaygın olarak kullanıldığını sözlerine ekledi.

AA

Kültür Sanat Haberleri

Şakir Paşa Ailesi ve Kızıl Goncalar, NOW'a ceza getirdi
Afyon kaymağı ve bal Güney Kore’de
Milli Kütüphane'nin ikizi dijitalleşti: 25 milyon poz aktarıldı
11! Bir Film Hadisesi: Yılın Merakla Beklenen Filmleri Vizyondan Önce Seyirciyle Buluşuyor
Turistik Doğu Ekspresi yeni sezonun ilk seferine çıktı