ANKARA (AA) - Türkiye'nin ilk kadın usta şef (master chef) unvanına sahip aşçısı Sedef Kıvanç, Gazi Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünde söyleşiye katıldı.
Kıvanç, Gazi Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanlığı Konferans Salonunda düzenlenen söyleşide, fakültenin gastronomi ve mutfak sanatları bölümü öğrencilerine, aşçılık kariyerinde başarılı olmak için yapmaları gerekenleri anlattı.
Öğrencilere işe mutfağın nerede başladığını öğrenerek başlamalarını öneren Kıvanç, "Bunun için Osmanlı'nın en başına ineceksiniz. Bizim mutfağımızı dünya mutfağı kendi özüne getirdi. Kendi mutfağıymış gibi davrandı. Biz önce kendi mutfağımızı öğreneceğiz sonra dünya mutfağını öğreneceğiz. Zaten kendi mutfağımızı öğrenirsek dünya mutfağını da öğrenmiş olursunuz." dedi.
Aşçı olmanın zorluklarını da anlatan Kıvanç, bunlar arasında bir kadın olarak, mutfakta erkek hegemonyasının yüksek olmasının da yer aldığını söyledi.
Kıvanç, bu bölümü okuyan kadınların azimli olması gerektiğini dile getirerek, “Bayan olarak çok zor bir meslek yapıyorsunuz. Aşçılık, erkeklerin çoğunlukta olduğu bir meslek, mesai saatleri çok uzun ve ağır bir iştir. Güç gerektiren bir iş ama siz kendinize 'ben bu işi yapacağım, ben bu yükün altından kalkacağım' derseniz yapamayacağınız hiçbir iş yoktur.” ifadelerini kullandı.
AA