Uyanık ruhların varlıkları mucizeleri

A.Cenap Kendi

Konya gazetesinin kurucusu ve sahibi M. Naci Gücüyener’in gelini. Gültekin Gücüyener’in muhterem eşi, çok saygıdeğer İclal Hanımefendi ile Konya PTT Başmüdürlüğü Muhasebe Servisinde masa arkadaşlığımız sırasında bize anlattıklarını önemine binaen nakledeceğiz sizlere: İclal Hanımefendi, o tarihte henüz evli değildir. Babası Süleyman Bey’in Devlet Demiryollarında nemli bir mevkide memuriyet vermesi üzerine Demiryollarına ait bir lojmanda oturmaktadırlar. Bu lojmanlar Sadrettin Konevi Mezarlığının batı taraftaki son ucu üzerinde kuruludur. Oturdukları lojmanın bitişiğindeki diğer bir lojmanda oturan diğer ailenin hanımının sık sık anlattıklarına göre, oturdukları lojmanın bodrum kısmından geceleri sık sık uğultuya, bazen gümbürtüye benzer sesler gelmektedir. Kadıncağız bu gelen seslerin mahiyetini araştırmak üzere sık sık bodrum veya izbe tabir ediler bu yere iner, araştırır. Fakat hiçbir ize rastlayamaz. Ve lakin geceleri bir şeyler oluyor. O günlerde evin hanımı bir rüya görür. Pir-i fani bir zat, rüyasında bu hanıma evin aşağısını temiz tutmasını, su bulundurmasını söyler. Bu manevi ikaza gönülden inanarak değerlendiren evin hanımı, derhal işe koyulur ve o mahalli tertemiz hale getirir. Yere bir abdest leğeni koyar. Leğenin yanına da abdest almaya mahsus bir ibriği su ile doldurup bırakır. Münasip bir yere de bir havlu asar. O günden itibaren de geceleri yuluyan o sesler ve uğultular artık duyulmaz olur. Evin hanımı birkaç gün ara ile aşağıya iner ve hayretler içinde görür ki ibrikteki su azalmakta kupkuru bıraktığı leğen de su ile dolmaktadır. Astığı havlu da nemli vaziyettedir. Kadıncağız o anda sarsılır, madde ile mananın bu müthiş tezahüratı karşısında Huzur-u ilahiye yönelir ve secdeye kapanır. İclal Gücüyener Hanımefendinin bu olayı bize anlatmasından sonra araştırması sıfatımın dürtüsü ile o evin izbesine beraber indik. Anlattıklarına aynen tanık oldum. Ötesini ne siz sorun ne ben söyleyeyim. Yorum sizlerin.

5 DURSUN FAKI MEZARLIĞI

Bu mezarlıktan günümüze intikal eden hiçbir eser kalmamıştır. Kısmen Tahir Paşa Camii bahçesi ile kısmen yol bu mezarlığı yemiş yutmuştur.

6 AKSİNNE MEZARLIĞI

Türkülere konu olmuş Aksinne Caddesi üzerinde yıllara meydan okuyan fakat yenik düşen bu mezarlık bozulan, hizmetten kaldırılan mezarlıklarımızdandır. Halen kısmen bahçe olarak kullanılmakta kısmen de üzerindeki evde oturulmaktadır.

7 MİSKİ AMBER MEZARLIĞI

Kızılay Dispanseri karşısındaki arsada otopark olarak kullanılan saha ve çevresi Miski Amber Mezarlığı’nın konumlandığı yer idi. Bu bölgede imar faaliyetleri devam etmekte olup daha nelerin değişeceği belli değildir.

8 GEDİKLER MEZARLIĞI

Eski AT PAZARI ve AĞAÇ PAZARI namı ile bilinen mahal, GEDİKLER MEZARLIĞI’nın konumlandığı yer idi. Mezarlık 1920’li yıllarda bozulduktan sonra bu mıntıkada hayvan alım satımı yapılmaya başlandı. Fakat daha sonraları münhasıran at, eşek, deve, manda gibi ticari amaçlı hayvanlar alınıp satılmaya başlanıldığından o mahale AT PAZARI denildi. Yakın tarihe kadar çevresi Ahır ile dolu idi. Bu mezarlığın bugünkü yerini ancak şu şekilde tarif edebileceğiz. Sarraflar Caddesinden güneyi doğru gidildiğinde Kapu Camii’nin ve şadırvanı sağ tarafa alıp daha ileriye doğru yüründüğünde dört yolun ayrıldığı bir meydana çıkılır ya, işte GEDİKLER MEZARLIĞI bu alan üzerinde kurulu idi. Bu tezimizi kaynak kitaplar da doğrulamaktadır. Ayrıca o günleri hatırlarlar. Ayrıca halen hayatta olan yazar ve şair arkadaşlarımızdan Feyzi Halici, Rıdvan Bülbül ve rahmetli Safa Odabaşı ile Mehmet Önder gibi değerli arkadaşlarımız da bu devirleri bilen kimselerdir. Benim bu yazdıklarımı teyit edecek canlı abideler bulunmaktadır. Bu vesile ile vefat edenlere Cenab-ı Allah’tan rahmet, yaşayanlara da sağlık ve afiyet diler, sevgi ve saygılarımı sunarım

 

9 YAĞLI TAŞ MEZARLIĞI

Şimdiki Hakimiyeti Milliye İlköğretim Okulu bahçesi ve binasının bulunduğu yer ile gün batısındaki yıllardır civar köylerden gelip konakladıkları EMNİYEAT ve RAHİMM AĞA Hanı’nın yeri YAĞLI TAŞ MEZARLIĞI idi. Bu hanlar yıkılmış, yerine şimdiki şekli ile kısmen yol kısmen petrol ve dükkanlar inşa edilmiştir.

10 EMİRLER MEZARLIĞI

Vaktiyle Konyalının Baruthane ismi ile tanıdığı, sonradan sebze hali olarak düzenlenen ve yıllarca kullanılan, şimdilerde ise kısmen balık pazarı, kısmen Kızılay Dispanseri’nin karşısındaki otopark olarak kullanılan saha üzerinde EMİRLER MEZARLIĞI  vardı. Bu kullanıldığını çocukluğumda hatırlıyorum. Sonradan bozulmuş ve bugünkü şeklini almıştır. Bu suretle yüzlerce yıllık bir geçmişi olan bu mezarlık da tarihe gömülüp gitmiştir.

11 GARİPLER MEZARLIĞI

Şimdiki Kadınlar Pazarı olarak kullanılan ve hapta arası her gün Pazar kurulan bu yerin içi ve dışı sağlı sollu yola kadar GARİPLER MEZARLIĞI’nın konumlandığı yerdir.

12 ŞAHİTLER MEZARLIĞI

Şimdiki Kadınlar Pazarı’nın batı yönden tam karşısındaki (Eski Garaj Caddesi) şimdiki Büyük otel binasının bulunduğu yer ve civarı Şahitler Mezarlığı’nın konumlandığı yer idi. Yakın tarihe kadar, yani 1950’li yıllara kadar ayakta kalabilmiş olan bu mezarlıkta tamamen bozulmuştur. Üzerine yaptırılan iş yerlerinde çeşitli esnaflar bulunmaktadır.

DEVAM EDECEK…

 

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.