Uyuşturucu tedavisi verilen kurumların sayısı artacak

İlgili bakanlıklarla uyuşturucuyla mücadelede eylem planı hazırlığında olan Sağlık Bakanlığı, hem yataklı tedavi merkezi AMATEM'lerin hem de ayaktan tedavi verilen polikliniklerin sayısını artıracak

 İlgili bakanlıklarla uyuşturucuyla mücadelede eylem planı hazırlığında olan Sağlık Bakanlığı, hem yataklı tedavi merkezi AMATEM'lerin hem de ayaktan tedavi verilen polikliniklerin sayısını artırmayı planlıyor.

Hastanelerdeki psikiyatri klinikleri bünyesinde faaliyet gösterecek polikliniklerle iki yıl önce çıkarılan Denetimli Serbestlik Yasası'ndan yararlananların sayısının artmasıyla doğan ihtiyacın karşılanması da amaçlanıyor.

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İrfan Şencan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı ile uyuşturucuyla mücadele eylem planı hazırlığı içinde olduklarını söyledi.

Halen Türkiye'de 29 Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi (AMATEM) bulunduğunu, bu merkezlerin bir bölümünde çocuklara yönelik tedavi verilen ÇAMATEM'lerin de faaliyet gösterdiğini anlatan Şencan, bir süre önce çıkarılan yönetmeliğin ardından psikiyatri klinikleri bünyesinde 6 ayaktan tedavi verilen poliklinik açıldığını bildirdi.

14 yeni ayaktan tedavi verilen poliklinik, 7 AMATEM, 11 de ÇAMATEM açılmasının planlandığını bildiren Şencan, şunları kaydetti:

"İki yıl önce çıkarılan Denetimli Serbestlik Yasası ile ayaktan tedavi verilen polikliniklerin sayısının artırılması ihtiyacı doğdu. Yeni tedavi birimlerinin açılmasıyla bu ihtiyacın karşılanması da amaçlanıyor. Ayrıca laboratuvar alt yapıları da güçlendirilerek kontrollerin daha sağlıklı yapılması sağlanacak. Uyuşturucu tedavisi bu kliniklerde özel eğitim almış uzmanlar tarafından yürütülecek."

-"Bütün dünyanın sorunu"

Madde bağımlılığının sadece Türkiye için değil tüm dünya için bir sorun olduğunu, bağımlıların, bu alışkanlıklarını çevrelerine "bulaştırabilecekleri" için mutlaka tedavi edilmeleri gerektiğini ifade eden Şencan, "Bu mücadelede amaç, uyuşturucu bağımlılığını sıfırlamak olmalı. Bu belki çok zor bir hedef gibi gözüküyor ama başarmak için mücadele vermek gerekiyor" diye konuştu.

Şencan, uyuşturucu bağımlılığının tedavisinde, "Akut dönem" denilen 21 günlük temizlenme sürecinin ardından, orta ve uzun dönemde sosyal rehabilitasyon sürecinin ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayarak, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Yerel yönetimlerin içinde bulunduğu bu süreçte bağımlıların mutlaka istihdam da dahil sosyal hayata adapte edilmesi gerekiyor. Bunun için İçişleri Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile bir eylem planı hazırlığı içindeyiz. Yeni tedavi kurumlarıyla tedavinin akut dönemiyle ilgili alt yapı hazırlandı. Eylem planıyla da orta ve uzun vadedeki tedavi sürecini planlamak istiyoruz. Bunun üzerinde bir konsensüs oluştu, şimdi bunun nasıl yapılacağı üzerinde çalışıyoruz." 

Sağlık Haberleri

Çocukların Duygusal Sorunlarına Kum Terapisi Çözümü
Her 8 Saniyede 1 Kişi KOAH Nedeniyle Hayatını Kaybediyor
Bebekler tehdit altında: RSV virüsü nedir?
Acil Servislerdeki Yoğunluk Sağlık Sistemini Zorluyor
Sağlık Bakanı Memişoğlu: 2024’te 46 Bin Olağan, 7 Bin Olağan Dışı Denetim Gerçekleştirdik