Uyuşturucuya karşı "terörle mücadele" kararlılığı

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Çelik:- "Uyuşturucu alanından yıllık yaklaşık 1,5 milyar dolarlık gelir elde edildiği tahmin ediliyor. Bu, insanlarımıza kurşun olarak geri dönüyor. O yüzden mücadeleyi, terörle mücadele kararlılığında sürdürmeye çalış

ANTALYA (AA) - AYŞE YILDIZ - Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hüseyin Çelik, "Uyuşturucu alanından yıllık yaklaşık 1,5 milyar dolarlık gelir elde edildiği tahmin ediliyor. Bu, insanlarımıza kurşun olarak geri dönüyor. O yüzden mücadeleyi, terörle mücadele kararlılığında sürdürmeye çalışıyoruz." dedi.

Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, psikiyatri hekimlerinin bağımlılıkla mücadeledeki ihtiyaçlarını yakından algılamak ve bunları karşılayarak hastalara en iyi hizmeti sunmalarını sağlamak için çaba gösterdiklerini söyledi.

Uyuşturucunun, terörün en önemli finansman kaynaklarından biri olduğuna işaret eden Çelik, "Uyuşturucu alanından yıllık yaklaşık 1,5 milyar dolarlık gelir elde edildiği tahmin ediliyor. Bu, insanlarımıza kurşun olarak geri dönüyor. O yüzden mücadeleyi, terörle mücadele kararlılığında sürdürmeye çalışıyoruz. Sadece tedavi boyutuyla değil, uyuşturucunun üretimi, dağıtımı, satışı ve bunların gençlerimize ulaşmasını engellemek için bütün kolluk güçlerimiz, bütün imkanlarıyla bu mücadeleyi sürdürüyor." diye konuştu.

Çelik, mücadeleyi "torbacı" tabir edilen sokak satıcılarına kadar götürdüklerini, bunun için kurulan narkotimlerin 2017 yılında 81 ilde yaygınlaştırılacağını belirtti.

"Türkiye terörden çok çekiyor. Bunun finansman kaynağı olan uyuşturucu boyutunu kurutmaya kararlıyız." diyen Çelik, bunun, Bakanlar Kurulunda uyuşturucuyla mücadelede alınan kararlar doğrultusunda, başbakan yardımcısı başkanlığında 8 bakanın içinde olduğu oluşumla koordine edilmeye çalışıldığını kaydetti.

Çelik, valilik ve belediyelerin, sivil toplum kuruluşlarının bu mücadelede aktif rol aldığını, uyuşturucunun topyekun bir mücadele alanı olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin, mücadelede gösterdiği bütünleşik yapı ve kararlılığa dikkati çeken Çelik, bütün bu çabaların Dünya Sağlık Örgütü tarafından diğer ülkelere örnek gösterildiğini bildirdi.

- "Terörün toplumsal dayanağı kalmadı"

Türkiye'nin hem uluslararası arenada olup biteni takip ettiğini hem de deneyimini diğer ülkelerle iş birliğine dönüştürmeye çalıştığını anlatan Çelik, uyuşturucuyla mücadelenin, bir ülkenin tek başına başarabileceği bir şey olmadığını söyledi.

Terörün toplumsal dayanağının kalmadığını ifade eden Çelik, şöyle konuştu:

"Dolayısıyla bu çok önemli bir aşama. Artık bunun kalıntılarının temizlenmesi dönemindeyiz. İnşallah hükümetimizin, kolluk güçlerimizin ve halkımızın da desteğiyle, Türkiye'nin gündeminden terör sorunu çıkacak.

Uyuşturucu tacirlerinin en önemli hedefi gençler. Gençlerin kendi kişiliklerini bulduğu dönemde merak ve arkadaş etkisiyle 'Bir kereden bir şey olmaz' bakış açısıyla başlayan ve sonradan bağımlılığa giden bir döngü var. Bu sadece uyuşturucu değil, alkol, sigara ve uyuşturucuyu birlikte değerlendirmek gerekiyor. Üçü birbirini tetikliyor, bunu kötü alışkanlıklarla mücadele olarak da değerlendirmek lazım. Gençlerimiz önemli bir hedef kitle bu anlamda."

- "Sentetik uyuşturucuların ölümcül etkisi daha fazla"

Çelik, sentetik uyuşturuculardan para kazanan ve toplumları bu yönüyle dejenere etmeye çalışan kesimler olduğunu, bu nedenle sürekli yeni maddeler geliştirildiğini dile getirdi.

Sentetik uyuşturucuların laboratuvar ortamında üretildiğini belirten Çelik, şunları kaydetti:

"Bunların ölümcül etkisi çok daha fazla. Çocuklarımız özellikle bunların bitkisel madde olduğunu sanıyor, aslında hiç de değil. Tamamen sentetik maddeler, birtakım bitkisel türevlere bunlar enjekte ediliyor. O yüzden bu işin merakı yok, bunun sonu hiçbir şekilde iyiyle bitmiyor. Sentetik uyuşturucular da mücadele alanlarımızdan birisi. Bununla ilgili yasal düzenlemeleri de kolaylaştırdık. Özellikle Gümrük ve Ticaret Bakanlığımızın sınır kapılarında yaptığı denetimler bize önemli bir güç katıyor."

Çelik, uyuşturucuyla mücadeleyi kararlı şekilde sürdüreceklerini, gençliğin ve Türkiye'nin geleceğinin çok daha aydınlık olacağını sözlerine ekledi.

AA

Sağlık Haberleri

Türk Kızılay’dan AIDS iddialarına ilişkin açıklama
Koenzim Q10 Yok Sakatat Tüketin
Karapınar’da Dünya Diyabet Günü etkinliği
Mantarların Sağlık Üzerindeki Mucizevi Etkileri
Egzersiz ne zaman yapılır?