Bursa Şehir Hastanesi'nde görevli İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nizameddin Koca, kamuoyunda az bilinen diyabet komplikasyonlarından biri olan diyabetik nöropati hakkında önemli uyarılarda bulundu.
Diyabetin bir damar hastalığı olduğunu vurgulayan Dr. Koca, ilerleyen diyabet durumlarında sinirleri besleyen damarların yetersiz kalması sonucu ortaya çıkan problemlere dikkat çekti. El ve ayaklardaki hissizlik, yanma ve karıncalanma gibi belirtilerin erken tespitinin, sinirlerdeki geri dönüşümsüz hasarları azaltabileceğini belirtti.
Diyabetik nöropatinin ayakta durma ve denge sorunlarına yol açabileceğini vurgulayan Dr. Koca, hastaların yaşadığı trajik olaylara örnek vererek, tedavinin önemine dikkat çekti.
Diyabet tanısı alan bireylerin, özellikle 10 yıl ve daha fazla süre geçmişse ayakkabı giymeden önce dikkatli olmaları gerektiğini ifade etti. Ayakkabı içine girebilecek ufak cisimlerin hissedilememesi nedeniyle oluşabilecek yaralanmalara karşı önlem alınması gerektiğini belirtti.
Hastanın kan şekeri seviyesinin önerilen aralıkta olmasının önemine vurgu yapan Dr. Koca, "Kan şekeri beş yüz olduğunda bile belirgin şikâyetler olmayabilir. Bu durumu ciddiye almayan hastalar, organ kayıplarıyla sonuçlanabilecek komplikasyonlara açık hale gelebilirler" dedi.
Diyabetik hastalara düzenli doktor kontrollerine gitme ve kan şekerini kontrol altında tutma çağrısı yapan Dr. Koca, tedavinin zamanında başlanmasının organ kayıplarını önlemede kritik bir faktör olduğunu vurguladı.