Uzman Psikolog Bilgiç'ten öneri: Depreme değil önleme odaklanın

Medicana Sağlık Grubu Psikoloji Bölümü'nden Uzman Psikolog B. Sümeyra Bilgiç, 6 Şubat'ta yaşanan depremin neden olduğu olumsuz psikolojik etkilerle baş etme konusunda önerilerde bulundu.

Ülkemizde 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin, özellikle depremi bire bir yaşamış kişiler üzerinde bıraktığı olumsuz psikolojik etkilerin devam ettiği belirtiliyor. Medicana Sağlık Grubu Psikoloji Bölümü'nden Uzman Psikolog B. Sümeyra Bilgiç, deprem kaygısı nedeniyle günlük rutinlere dönmekte zorlanan ve sosyal ilişkileri bozulan kişilere psikolojik dayanıklılığı arttıracak önerilerde bulundu.

Bilgiç, depremin neden olduğu ölüm korkusu, çaresizlik hissi ve panik atak gibi psikolojik sorunların hala devam ettiğine dikkat çekti. Özellikle depremi bire bir yaşamış kişilerin, medyada yer alan deprem haberlerinden de olumsuz etkilenebileceğini belirtti. Bilgiç, "Her zaman ülkemizin gündeminde olan deprem afeti, son dönemde daha fazla gündemde yer almaya başladı. Özellikle muhtemel İstanbul depremi hakkındaki yayınların, henüz yaraları taze olan kişilerin psikolojisini olumsuz etkilemesi kaçınılmaz. İstanbul ve civarında yaşayan, aynı zamanda 6 Şubat depremini bire bir yaşamış kişiler için daha olumsuz etkiler söz konusu olabiliyor" dedi.

Uzm. Psk. Bilgiç, deprem kaygısı duyan kişilere yönelik önerilerde bulunarak, "Hayatın hem kontrol edilebilen hem de edilemeyen, değiştirilemeyen kısımları olduğunu kabul etmemiz gerekir. Depreme karşı psikolojik dayanıklılığın artması için, gelecekte deprem olursa neler olabileceği düşüncesi yerine, bugün deprem riskiyle ilgili kendiniz ve aileniz için neler yapabileceğinize odaklanmalısınız" şeklinde konuştu.

Bilgiç, konutların depreme dayanıklılığıyla ilgili denetimleri yaptırmak, afet çantası hazırlamak, deprem anında uygulanması gereken yaşam üçgeni ve acil durum planlarını öğrenmek, duyguları paylaşmak ve ailece deprem konusunda bilinçlenmenin önemli olduğunu vurguladı. Ancak, kontrolün dışındaki faktörlere karşı kabullenme ve olumlu düşünce telkininin de önemli olduğunu belirtti.

Uzm. Psk. Bilgiç, "Tüm önlemleri aldığınızın farkında olarak yaşam rutininize dönmelisiniz. Bunlara rağmen deprem olacak kaygısı ve korkusu yaşamınızı zorlaştırıyor ve sizi yoruyorsa, bir ruh sağlığı uzmanından destek almanız faydalı olacaktır. Unutmayalım ki; her insanın olumsuz duygularla ve olaylarla baş edebilme becerisi farklıdır" ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Haberleri

Konya'da Okullar Tatil Edilebilir
2 Bin Ton Mısır Sapı Balyası Kül Oldu
Çaycıyı vahşice öldürdü, 'Ufak bir dokunmak istedim' dedi
Galerici Muhammed Paytar'ın öldüğü silahlı kavganın zanlıları adliyeye sevk edildi
Gazze’deki basın şehitleri için Konya'da hatıra ormanı kuruldu