Uzmanlar tahmin edilemez diyor ama onlar Konya’da deprem olabileceğini söylüyor! Bu Salı gününe dikkat

Akdeniz’de geçtiğimiz günlerde meydana gelen depremin ardından Konya dahil birçok şehirde depremlerin arkası kesilmiyor. Anakaranın farklı yerleri depremlerle sarsılmaya devam ediyor. Konya için de Salı günü tahmini şok etti.

Son günlerde artan depremler vatandaşı tedirgin ediyor. Okyanusun ortasında bulunan Tonga Adası’nda meydana gelen deprem sonrasında oluştuğu düşünülen depremler Türkiye çevresinde ve anakarada daha da sert hissedilmeye başlandı.

Büyüklükleri itibariyle vatandaşa korku salan depremlerin en büyüklerinden biri geçtiğimiz hafta Konya Kızılören’de 20’ye yakın depremle birlikte yaşandı.

1 AYDA 1468 DEPREM

Ocak ayında Türkiye ve sınırları çevresinde toplam 1468 deprem meydana geldi (Yunanistan açıklarındaki 5.6 büyüklüğündeki deprem ve artçıları dahil). Geçtiğimiz yıl (2021) Ocak ayında ise bu rakam 1759 olmuştu.

Meydana gelen depremlerin çokluğu ise gözlerin deprem tahmincilerine çevrilmesine neden oluyor. Sosyal medyada farklı isimlerle tahmin yapan tahmincilerin söyledikleri ve arkasından olanlar kan donduran cinsten. Peki bunu nasıl yapıyorlar?

DEPREM TAHMİNİNİ NASIL YAPIYORLAR

Bir internet sitesinde deprem tahminiyle ilgili şu cümleler kullanılıyor:

Bir deprem için belirli bir zamanı, tarihi, yeri ve büyüklüğü tahmin edilemese de bilim adamları deprem tahmini olarak adlandırılan bir tahmin sistemiyle daha detaylı bir şekilde haber verebiliyorlar.

Bir tahmin, belirli bir zaman dilimi içinde genel bir coğrafi bölgede (örneğin, Türkiye’nin Kuzeyi gibi) minimum büyüklükte bir depremin meydana gelme olasılığını sunar.

Bu tahminler, bir hatanın ne kadar hızlı kayabileceğini (yılda milimetre veya santimetre sırasına göre) ve ne kadar depolanmış potansiyel enerjiyi ve dolayısıyla bu kaymanın hangi büyüklükte deprem haline dönüşebileceğini dikkate alarak sunulur.

KONYA İÇİN DEPREM İDDİASI

Daha önce Konya’da yaşanan orta şiddetteki depremlerle ilgili görüş bildiren tahminci Mustafa Kılıç, yine deprem olabileceği konusunda tahmin yayınladı.

Kılıç, son yaşanan Gemlik depremi öncesinde “Bu sabah Polonya'da 4.9 büyüklüğünde #deprem oldu. Bu hat bazen Marmara dahil balkanları etkiliyor. Yarın akşama kadar Marmara yarından Salı’ya kadar Doğu Akdeniz ve Doğu İç Anadolu’da deprem riski yükselecektir” cümlelerini kullanmıştı.

MARMARA DENİZİNDE DEPREM

Bursa’nın Gemlik ilçesine 6,87 kilometre uzaklıkta yerin 7 kilometre derinliğinde saat 15:07’de 3,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

5 ŞUBAT’TA KONYA’YI DA İŞARET ETTİ

Kılıç, 5 Şubat tarihinde yaptığı paylaşımda “Göründüğü gibi Anadolu levhası üzerinde hava açıyor. Bu, yükselme nedenli karasal deprem yaratabilir. Tahmini olarak ilk ataklar batıdan başlayıp doğuya yönelecektir. Girit-tahran, Konya-Erzurum, Atina-İstanbul çizgilerini takip edelim” dedi.

DEPREM TAHMİNİ YAPMAK MÜMKÜN MÜ?

Amerika Birleşik Devletleri’nde, bilim adamları ve mühendisler hala geliştirilmekte olan ShakeAlert adlı erken bir uyarı sistemi üzerinde çalışıyorlar. Benzer erken uyarı sistemleri Japonya ve Meksika’da zaten mevcut.

Yaklaşmakta olan depremleri tahmin etmekle birlikte bu sistemler mevcut bir depremin henüz ulaşmadığı bölgelere hızla uyarı göndererek, yerlilere hazırlanmaları için potansiyel olarak değerli birkaç saniye veya dakika vererek çalışıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.