İSTANBUL (AA) - HANİFE SEVİNÇ - Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Tıp Fakültesi, kadavra üzerinde her türlü ameliyat pratiğinin yapılabildiği, yurt dışındaki bir operasyonun eş zamanlı olarak izlenebildiği, Türkiye'de eğitim gören öğrencilerin ve cerrahların yararlanabileceği anatomi laboratuvarı kurdu. İleri teknolojiye sahip ekipmanlarıyla dünyanın ilk üç laboratuvarı arasında gösterilen merkez, 7 gün 24 saat ücretsiz hizmet veriyor.
BAU Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Türker Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 yıldır faaliyet gösteren tıp fakültesinde pratik anlamdaki boşluğu dolduracak bir laboratuvara ihtiyaç duyduklarını belirterek, 20 bin metrekarelik alanda araştırma kompleksi dizayn ettiklerini, bunun içinde en önemli birimin, beyin cerrahisi alanındaki bilim adamlarından Prof. Dr. Albert Rhoton'un adını verdikleri anatomi laboratuvarı olduğunu söyledi.
Anatomi doktorası yapan öğretim üyelerinin kurulmasında katkı sağladığı laboratuvarın öğrencilerin yetişmesinde önemli rol oynayacağını ifade eden Kılıç, laboratuvarın öğrencilerin anatomi alanındaki eksikliklerini tamamlayacağını, ameliyatların kalitesini yükselteceğini, bunun da hastaya olumlu yansıyacağını kaydetti.
- "Dünyanın herhangi bir yerindeki ameliyat 3 boyutlu izlenebilecek"
Dünyanın herhangi bir yerinde gerçekleştirilen ameliyatların Türkiye'de de yapılmasını sağlamak istediklerini dile getiren Kılıç, şöyle devam etti:
"2 milyon dolar harcanarak yapılan bu laboratuvar, diğer tıp fakültesi öğrencilerine ve cerrahlara da açık. Laboratuvarımız bütün cerrahi alanlar için kullanılabilecek kapasitede. Meslektaşlarımız plastik cerrahi, mikro cerrahi ve beyin cerrahisi gibi branşlarda kadavra üzerinde pratik yapabilecekler. Diğer ülkelerdeki hekim ve araştırmacılar da yararlanabilecek. Kendilerini geliştirmek isteyenler 7 gün 24 saat açık laboratuvarda önceden randevu alarak ücretsiz çalışabilirler. Aynı anda 40 kişi, 20 ayrı kadavra üzerinde her türlü cerrahi girişimin simülasyonunu yapabiliyor. Kadavra üzerinde yapılan pratikler cerrahi becerileri artıracak. Pratik yapan hekimlerin tıptaki cerrahi gelişmeleri yakından takip etmeleri sağlanacak. Dünyanın herhangi bir yerinde yapılan ameliyat eş zamanlı olarak 3 boyutlu şekilde laboratuvara yansıtılıyor. Öğrencilere hem eğitim hem de tedaviye yönelik hizmet veriliyor."
- "Öğrencilerimiz hasta için kendini eğitme şansını bulabilecek"
Tıp fakültesindeki eğitimin temelinin anatomiye dayalı olduğunu vurgulayan Kılıç, "Yani insan vücudunun haritası, bu tıp yolculuğu içinde tüm öğrencilerimizin kendi zihin haritasını sağlayacak. Güvenli bir zihin haritasına sahip hekimler daha iyi ameliyat yapacak, hastaya daha iyi hizmet verecek. Hastanın daha kısa sürede üstün hizmet almasına yardımcı olacak. Öğrencilerimiz hasta için kendini eğitme şansını bulabilecek" diye konuştu.
Kılıç, laboratuvarın kuruluş aşamasında titiz bir araştırma yapıp, dünyadaki birçok anatomi laboratuvarını incelediklerini belirterek, "Laboratuvarın kalitesini ön planda tutmaya çalıştık. Ülkemizdeki önemli bir eksiği giderdi. Laboratuvarımızda incelemelerde bulunan yabancı uzmanların ortak görüşü, buranın Türkiye ve bölge ülkeler arasında ilk sırada yer alacak kapasitede olduğu, dünya ölçeğinde ise ilk üç sırada yer alabileceği" dedi.