Uzmanlardan sosyal medya kullanıcılarına uyarı

TEDER Başkanı Özeren:- "Sosyal medya kullanıcılarının paylaşımlarında, terör grupları ya da darbecilerin işine gelecek şekilde, halkı korku ve kaosa sevk etmemesi gerekiyor. Terörü ya da darbeyi övmek ve destek vermek suçtur. Kişiler, sosyal medya hesapla

ANKARA (AA) - ARİFE YILDIZ ÜNAL - Telekomünikasyon, İnternet ve Bilgi Teknolojileri Derneği (TEDER) Başkanı Serhat Özeren, sosyal medya kullanıcılarını paylaşımları konusunda dikkatli olmaları yönünde uyararak, "Sosyal medya kullanıcılarının paylaşımlarında, terör grupları ya da darbecilerin işine gelecek şekilde, halkı korku ve kaosa sevk etmemesi gerekiyor. Terörü ya da darbeyi övmek ve destek vermek suçtur. Kişiler, sosyal medya hesaplarından yaptıkları her türlü paylaşımdan hukuki olarak sorumludur." dedi.

Özeren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin sıkıntılı bir süreçten geçtiğini ifade etti. İnternetin özel hayatın izdüşümü olduğuna dikkati çeken Özeren, "Gerçek hayatta yaşadığımız bu kaos ortamının aynısını maalesef internette ve internetin en önemli unsurlarından olan sosyal medyada yaşıyoruz." diye konuştu.

Sosyal medya kullanıcılarının bilgi ya da görsel paylaşımı yaparken dikkatli olması gerektiğine işaret eden Özeren, "Sosyal medya kullanıcılarının paylaşımlarında, terör gruplarının ya da darbecilerin işine gelecek şekilde halkı korku ve kaosa sevk etmemesi gerekiyor. Özel hayatımızda gösterdiğimiz hassasiyetin aynısını, sosyal medyada da göstermek durumunda olduğumuz için paylaştığımız bilgilerin doğruluğunu kontrol etmek zorundayız." ifadesini kullandı.

Özeren, bu hassas dönemde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun uyarılarına uyulması gerektiğini bildirdi. Sosyal medyada sahte isimle gerçek olmayan bilgilerin paylaşılabildiğini anlatan Özeren, "Darbe girişiminin ardından bazı sosyal medya kullanıcıları kesilmiş asker kafası görüntüsü paylaştı. Daha sonra bu bilginin gerçeği yansıtmadığı anlaşıldı. Kullanıcıların, halkı kaosa sürükleyecek bu tür paylaşımlar konusunda hassas davranması gerekir. Sahte kimlikle bu tür paylaşımlarda bulunan kişiler de suça iştirak ediyor. Bu nedenle gerçek hayatta nasıl evimizi kilitli tutuyor, tanımadığımız kişilerin sözlerine itibar etmiyorsak, internet ortamında da aynı şekilde davranmamız gerekir. Sosyal medya kullanıcıları, bu tür propaganda çalışmalarına alet olmamalı." değerlendirmesinde bulundu.

Serhat Özeren, terörü ya da darbeyi övmenin ve destek vermenin suç olduğunu dile getirerek, kişilerin sosyal medyada yaptıkları her türlü paylaşımdan hukuki olarak sorumlu olduklarını söyledi. Sosyal medya hesaplarının şifreleri çalınanlara, hemen şifrelerini değiştirmelerini öneren Özeren, böyle bir durum karşısında şifre değişikliğinin ardından kullanıcıların, hemen yasal başvuru yapmaları gerektiğini kaydetti.

Son zamanlarda sosyal medya hesaplarından "Ben sorumlu değilim, Facebook sorumlu" şeklinde ifadelerin paylaşıldığını da anımsatan Özeren, bu tür ifadelere ilişkin paylaşımların kişilerin hukuki sorumluluğunu ortadan kaldırmadığını bildirdi. Özeren, "Vatandaşlar, televizyon, gazete ve dergi gibi konvansiyonel medyadan teyit edilmiş bilgileri ediniyor, ancak sosyal medyada yapılan paylaşımların kaynağı belli olmayan ve çoğu zaman dezenformasyona neden olan paylaşımları içeriyor. Vatandaşların bu tür paylaşımlarda bilgi kaynağına ve bilginin güvenilirliğine dikkat etmesini öneriyorum" diye konuştu.

- "İçeriklerden hesap sahipleri sorumlu"

Adli Bilişim Uzmanı Halil Öztürkci de sosyal medya kullanıcılarının, hesaplarından yazılan, paylaşılan ve yayınlanan her türlü içerikten sorumlu olduğunu belirtti.

Hesabın başkaları tarafından ele geçirilmesi ve hukuka aykırı içeriklerin paylaşılması halinde bu durumun tespitinin mümkün olduğunu anlatan Öztürkci, şunları kaydetti:

"Adli bilişim incelemesi yapılarak, nasıl hacklendiğiniz ortaya çıkartılabilir ve bu durumda masum olduğunuz zaten ortaya çıkar. 'Nasıl olsa Facebook veya Twitter IP adreslerini paylaşmıyor, o yüzden istediğim gibi paylaşımlarda bulunurum' diye düşünenleriniz varsa onlara tavsiyem; hukuka aykırı paylaşım yaparken iki kez düşünün. Her ne suretle olursa olsun, hiçbir sosyal medya platformunda terörü övücü, destekleyici ya da ısındırıcı içerik paylaşmayın, paylaşılan içerikleri yaymayın. Hesabınızdan sadece ama sadece siz sorumlusunuz başkası değil. İçeriği başkası oluşturmuş bile olsa hukuka aykırı içeriği yaymak da retweet yapmak da hakkınızda soruşturma açılmasına sebep olabilir."

Öztürkci, darbe teşebbüsünden sonra sosyal medyada ciddi provokasyon hazırlıkları yapıldığına dair duyumların olduğunu belirterek, teyit edilmeyen ya da doğruluğundan emin olunmayan hiçbir bilginin paylaşılmaması önerisinde bulundu.

AA

Ekonomi Haberleri

Merkez Bankası Faiz İndirdi: Politika Faizi Yüzde 47,5'e Düştü
Türkiye Ekonomisi 2025’te Rekor Yatırımları Hedefliyor
5G Akıllı Tarım Projesi Çorum’da Başladı
İş yeri, konut, araç: Sosyal medya ilanlarına ceza geliyor
Konya'daki Döneminin İlk Yatırımı İflas Etti