ANKARA (AA) - BURCU ÇALIK - Görev sırasında yaşadıkları kazalar sonucu ağır yaralanan ya da engelli duruma düşen ordu vazife malulleri, gazilere sağlanan tazminat, madalya, emsal maaş gibi haklardan yararlanamadıklarını, gaziler arasında farklı yasal uygulamalar bulunduğunu öne sürerek, yeni bir düzenlemeye gidilmesini istiyor.
Çorum Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği Başkan Yardımcısı Zeki Dilmen, ordu vazife malulü gaziler Levent Çenesiz ve Kemal Özkan, 19 Eylül Gaziler Günü'nde AA muhabirine talepleri ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Ağrı'da uzman çavuş olarak görev yaptığı sırada tanktan düşerek beyin kanaması geçiren 39 yaşındaki Levent Çenesiz, 2003'te yaşanan olay sonrasında emekli edildiğini anlattı.
O süreçten sonra çok zor günler geçirdiğini belirten Çenesiz, "Vazife malulü olmamın ardından emekli edilmiştim ama aldığımız maaş çok düşük. Nasıl geçineceğim? 10 yıl sigortasız, broşür dağıtımı gibi işlerde çalıştım. Ben Ağrı'da teröristlerin yuvalandığı bir bölgedeydim. Erleri yetiştiren, harp sanatını öğreten bizleriz. Nasıl ki öğrenci öğretmensiz olamazsa erler de komutansız olmaz. Bizler de orada vatan için çalışmış askerleriz ve gazilik haklarından ayrıma uğramaksızın faydalanmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.
- "Biz de gazilik haklarını almak istiyoruz"
Çenesiz, 2014'te yapılan yasal düzenlemeler ile istihdam ve faizsiz konut kredisi gibi haklara ilk kez kavuştuklarını ama farklı yasalar kapsamında değerlendirilmeleri nedeniyle gazilerle eşit durumda olmadıklarını öne sürerek şunları dile getirdi:
"Rütbeli ordu vazife malulleri, 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu'nun 45. maddesi kapsamında sayılıyor. Yani sivil memurlarla aynı kategoride değerlendiriliyoruz. Bu nedenle de 'tazminat', 'madalya' ile 'emsal maaş' uygulaması gibi hakların hiçbirinden faydalanamıyoruz. Kamuda da 'memur' statüsünde istihdam edilmiyoruz. Emekli maaşımız ise bin 900 lira.
Bizim talebimiz, yasal ayrılıkların ortadan kaldırılması ve tüm gazilerin eşit haklara sahip olmasıdır. Hepimiz bu vatan için çalıştık ve bu esnada yaralanarak 'gazi' olduk. Farklı uygulamalar bizleri mağdur ediyor. Biz de gazilik haklarını almak istiyoruz. Bu sorunun çözümü için tüm gazilerin 2330 sayılı kanun kapsamına alınmasını talep ediyoruz."
- "Bu vatan için çalışırken gazi olduk"
Çorum Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği Başkan Yardımcısı Dilmen ise Erzurum'da 1987 yılında yapılan tatbikat esnasında sağ elinin dört parmağını kaybettiğini aktararak, "Bizler de 2330 sayılı yasa kapsamına alınmak ve tazminat hakkımızın verilmesini istiyoruz. Bizler de göreve gidiş gelişte, tatbikatlarda elini, ayağını, gözünü kaybetmiş askerleriz. Bizler de bu vatan için çalışırken gazi olduk." değerlendirmesini yaptı.
Üsteğmen olarak 1984'te görev yaparken tanksavar mermisinin patlaması sonucu bir gözünü kaybeden 56 yaşındaki ordu vazife malulü Kemal Özkan ise son çıkarılan kanunların 2012 yılı sonrasındaki patlamalarda yaralananları içermesi nedeniyle kapsam dışı kaldıklarına işaret etti.
Özkan, "2012 öncesi patlayıcı madde tesiriyle malul olanlarımız maliyeye yük getirecek bir sayıda değildir. Hiçbir kusur ve ihmali olmadan sadece ve sadece görevi nedeniyle yaralanmış, sakat kalmış bizlerin de kapsama dahil edilmesini istiyoruz. Dileğimiz mağduriyetimizin bir an önce giderilmesidir." dedi.
Vazife malülleri arasında rütbeli asker, polis ve erlerin tamamının eşit haklara sahip olması gerektiğini savunan Özkan, 2330 sayılı kanun kapsamına alınmak istediklerini kaydetti.
AA