Vektör Uzmanları Kayseri'de Bir Araya Geldi

ERVEK tarafından düzenlenen "Vektör Kontrolünde Yeni Yaklaşımlar" konulu uluslararası konferans kapsamında kente gelen vektör uzmanı bilim adamları, Sultan Sazlığı Milli Parkı'nda incelemelerde bulundu

Erciyes Üniversitesi Vektörler ve Vektörlerle Bulaşan Hastalıklar Uygulama ve Araştırma Merkezi (ERVEK) tarafından düzenlenen "Vektör Kontrolünde Yeni Yaklaşımlar" konulu uluslararası konferans başladı.

Konferans kapsamında Kayseri'ye gelen vektör (sinek, kene, bit, pire gibi hastalık taşıyıcılar) uzmanı bilim adamları, Sultan Sazlığı Milli Parkı'nda incelemelerde bulundu.

ERVEK Müdürü Prof. Dr. Abdullah İnci, burada AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezin misyonuna ve vizyonuna uygun çeşitli etkinlikler gerçekleştirdiklerini söyledi.

Bunlardan birinin de "Vektör Kontrolünde Yeni Yaklaşımlar" konulu uluslararası konferans olduğunu ifade eden İnci, bu kapsamda Türkiye'nin ikinci büyük kuş cenneti olan Sultan Sazlığı'nda saha çalışması yaptıklarını kaydetti.

İnci, Sultan Sazlığı'nda bazı populasyon dinamikleri üzerinde gözlemlerde bulunduklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Burası bilindiği gibi göçmen kuşların konakladığı belli başlı istasyonlardan birisi. Bu bölgede ve dünya genelinde global etki yaratan enfeksiyonların epidemiyolojisine dair veri üretme noktasında sinek törlerinden, bitki türlerine kadar hangi konularda araştırma yapılabileceğini belirlemek için buradayız. Bu konuları uzmanlarla kendi aramızda tartışıp gerek TÜBİTAK gerekse AB Çerçeve Programları destekli projeler geliştirilmesi üzerine görüş alışverişinde bulunuyoruz. Ben buradan uluslararası projeler geliştirebileceğimize inanıyorum" diye konuştu.

Konferans için İsveç'ten gelen Prof. Dr. Staffan Bensch'in moleküler ekolog olduğunu vurgulayan İnci, ekosistemlerin bütün evrimlerini, problemlerini, karşı karşıya kaldığı riskleri çok iyi bildiğini, kendisinden bu konuda bölgede karşılaşma ihtimali bulunan problemler konusunda bilgiler aldıklarını anlattı.

Yurt içinden ve dışından alanında uzman çok sayıda bilim insanının katıldığı konferans kapsamında düzenlenecek oturumlarda ise ABD'den Dr. Paul I. Howell, İsveç'ten Prof. Dr. Staffan Bensch, Ankara Üniversitesinden Prof. Dr. İ. Özer Elibüyük ve Fırat Üniversitesinden Prof. Dr. Münir Aktaş bilgilerini katılımcılarla paylaşacaklar.

Muhabir: Orhan Canbulatel
Yayınlayan: Ersin Altınsoy

Teknoloji Haberleri

Yeni Nesil 5G Teknolojisinin Temel Özellikleri
Cerrahi İşlemlerde Robotik Tıp Kullanımı
Mevlana Kalkınma Ajansı TeknoGirişim Dersi Programı'nın 4. Dönemi Başladı
HÜRJET ses hızını aşmayı başardı