Venezuela'da kurucu meclis seçimi

Seçimlerde resmi rakamlara göre 8, muhalefete göre 2-3, bağımsız analiz kuruluşuna göre ise 3,6 milyon kişi oy kullandı- Seçim sırasında ülkede yaşanan şiddet olaylarında muhalefet 15 kişinin öldüğünü, başsavcılık ise en az 7 ölüm vakasının araştırıldığın

CARACAS (AA) - Venezuela'da, anayasanın yeniden yazılması için oluşturulacak kurucu meclis temsilcilerinin belirlenmesine yönelik seçimde, Ulusal Seçim Konseyi 8 milyon kişinin oy kullandığını açıklarken, muhalefet katılımın 2-3 milyon düzeyinde kaldığını savundu.

Ulusal Seçim Konseyi Başkanı Tibisay Lucena Ramirez, dün yapılan seçimlere katılım oranının yüzde 41,53 olduğunu, bunun da 8 milyon 89 bin 320 kişiye tekabül ettiğini bildirdi.

Muhalefet ise sadece 2-3 milyon kişinin oy kullandığını öne sürerek, konseye tepki gösterdi.

Bağımsız bir analiz kuruluşu da 3,6 milyon kişinin oy kullandığını kaydetti.

- Seçim sırasında şiddet olayları

Venezuela muhalefeti, seçim boyunca ülkede yaşanan şiddet olaylarında 15 kişinin yaşamını yitirdiğini belirtirken, Başsavcılık sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada en az 7 ölüm vakasının araştırıldığını ifade etti.

Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez, devlet kanalına verdiği demeçte ölümlerin hiçbirinden ordunun sorumlu olmadığını savundu.

Son olaylarla, ülkede mart sonundan bu yana devam eden hükümet karşıtı gösterilerde hayatını kaybedenlerin sayısının 120'yi bulduğu kaydediliyor.

- Kıta ülkeleri seçimlere tepkili

Arjantin, Peru, Kolombiya ve Panama'dan yetkililer, hükümetlerinin Venezuela'daki seçimlerin sonuçlarını tanımayacağını bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da "dikta rejimine doğru atılan adım" olarak tanımlanan seçimler dolayısıyla Venezuela hükümeti kınanarak, "Washington yönetimi, Venezuela'daki diktanın mimarlarına yönelik güçlü ve hızlı önlemler almaya devam edecektir." ifadesi kullanıldı.

ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "düzmece seçim" olarak nitelediği oylamanın Venezuela'da "diktatörlüğe atılan başka bir adım" olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Daha önce de Fransa, İspanya, ABD ve Avrupa Birliği, hükümetten seçimleri iptal etmesini istemişti.

Dün sabah saatlerinde oyunu kullanan Devlet Başkanı Nicolas Maduro, seçime giden süreçte ülkesinin terör ve şiddetle mücadele ettiğini belirterek, "Umarım dünya ülkemize daha saygılı şekilde kollarını açar." demişti.

Muhalefetin boykot ettiği seçimlerde anayasanın yeniden yazılması için oluşturulacak 545 üyeli mecliste temsilci olabilmek için aralarında hiçbir muhalefet üyesi bulunmayan 6 bin aday yarışmıştı. Kurucu meclis, muhalefet partilerinin oluşturduğu Demokratik Birlik Masasının (MUD) kontrolündeki Ulusal Kongre'nin müdahalesi olmadan yeni anayasayı oluşturma yetkisine sahip olacak.

Ülkede Aralık 2015'te düzenlenen parlamento seçimlerini MUD'un kazanmasıyla ülkede siyasi krize giden yola ilk adım atılmıştı. Anayasa Mahkemesi, parlamentoya girme hakkı kazanan üç kişinin milletvekilliğini düşürerek, MUD koalisyonunun parlamentoda üçte ikilik "nitelikli çoğunluğu" elde etmesine engel olmuştu.

Muhalefet partileri geçen yıl, ülkedeki ekonomik ve siyasi krizden sorumlu tuttukları devlet başkanının bir an önce görevden ayrılması ve erken seçime gidilmesi için referandum süreci başlatmıştı. Sürecin ilk aşamasında toplanan 1,8 milyon imzadan 407 bini geçerli sayılmış, muhalefet sürecin ikinci aşaması için gerekli 3,9 milyon imzayı toplamaya başlamıştı. Seçim Konseyi ise referandum sürecinin birinci aşamasında toplanan imzalarda 4 eyalette hile yapıldığı iddiaları üzerine süreci 21 Ekim'de durdurmuştu.

Ülkede gıda kıtlığı, yüksek enflasyon ve artan suç oranlarından kaynaklanan toplumsal hoşnutsuzluk, Maduro liderliğindeki hükümetin kontrol ettiği Yüksek Mahkemenin 31 Mart'ta Kongrenin yetkilerini elinden aldığını açıklamasıyla sokak protestolarına dönüşmüştü.

Maduro yönetimi, muhalefetin, aşırı sağcı radikaller ve suç çetelerinin iş birliği içinde şiddeti körüklediğini savunurken, muhalefet de ölümlerden orantısız güç kullanan güvenlik kuvvetlerini ve hükümet yanlısı milisleri sorumlu tutuyor.

Devlet Başkanı Maduro, ülkeyi ekonomik ve siyasi krizden çıkaracak tek yolun anayasanın yeniden yazılması olduğunu belirterek, 30 Temmuz'da kurucu meclis temsilcilerinin belirlenmesi için seçime gidileceğini açıklamıştı.

Muhalefet koalisyonu MUD, 16 Temmuz'da anayasanın yeniden yazılmasına karşı sembolik referandum düzenlemişti. Oy kullanan 7 milyondan fazla Venezuelalının yüzde 95'i, anayasanın yeniden yazılması için kurucu meclis oluşturulmasına karşı çıkmıştı.


AA

Gündem Haberleri

Karı gören Ankaralılar Elmadağ'a akın etti
Murat Kurum, depremde evi yıkılan başöğretmenin yeni evine misafir oldu
Aksaray, Niğde ve Karaman'da Yoğun Kar Yağışı ve Tipi: Karayolları Trafiğe Kapatıldı
Hatay’ın Yeniden İnşasına Öncülük Eden Başkan Altay’a Fahri Doktora Unvanı
MSB, teğmenlerin kılıçlı yemini için 'Mesele disiplinsizliktir' dedi