M. Ali Elmacı'ya konuşan Özselek, başkan olduğundan bu yana kurumsallığa önem verdiklerini belirterek "üyelere tüm kapıları açtık" dedi. Vergi barışını önemsediklerini de hatırlatan Seyit Faruk Özselek 2017 için de sicil affı geliyor" ifadesini kullandı.
-Başkanlık koltuğuna oturduktan bu yana hangi vaatlerinizi gerçekleştirdiniz?
Mayıs ayından bugüne kadar meslektaşlarımızla olan diyaloğumuzu daha da geliştirdik. Arada yaşanan bazı kopuklukları geliştirdik. Konya Mali müşavirler odasının kapısını herkese açtık. Evet, biz başkan olara istekler doğrultusunda bir şeyler yapacağız.
-Seçimlerden bu güne kadar neleri değiştirdiniz?
Göreve geldiğimiz günden bu yana, öncelilikle meslektaşlarımızın daha iyi hizmet alabilmeleri için web sitemizi yeniledik, bir facebook sayfası açtık. Ayrıca Konya Odası olarak üyelerimizin adlarına şahsi e-mail adresleri açtık. Bu sayede üyelerimizi de kurumsallaştırmış olduk. Bu hizmeti sadece iki oda veriyor; ilki İstanbul ikinci olarak da biz veriyoruz. En önemli projelerimizden biri, eskiden yeni belge alan meslektaşlarımız gelip odadan ruhsatlarını başkanla birlikte fotoğraf çektirerek alıyordu. Şimdi ise, biz ayaklarına kadar gidip ise yeni belge alan meslektaşlarımızın ruhsatlarını güzel bir çerçeve yaptırıp bir de ufak bir hediye ile işyerlerine bizzat giderek teslim ediyoruz. Bunun da mesleğe yeni başlayan arkadaşlarımıza motivasyon vereceğine inanıyorum.
-Son yapılan vergi affı, devletimize ve işletmelere neler kazandırdı?
6736 sayılı yasa ile vergi affı çıkartıldı. 25 Kasım'da başvuru süresi bitti, 30 Kasım'da ise ilk taksitler ödendi. Bunun içinde emlak vergisinden tutun da KOSKİ su borcuna, trafik cezalarına kadar aklınıza gelen vergilerin hepsini kapsayan bir af oldu. Vatandaşlar ve devlet arasında aslında biz bir köprüyüz. Bu konuda da elimizi taşın altına koyduk. Bu anlamda da Maliye Bakanlığı ve mali müşavirlerin büyük gayretleriyle yapılandırma konusunda güzel işler başardık. Ama tahsilât aşamasında büyük bir sıkıntı oldu. Ödeme noktasında son gün büyük sorunlar yaşadık. 90'lı yıllara geri dönmüş gibi ödeme noktaları önünde uzun kuyruklar oldu. Normalde bu tür ödemeleri bankalar tahsil eder ama o gün yaşanan teknik bir sorundan dolayı vergi dairesi bu durumu üstlendi. O sorundan dolayı birçok vatandaşımız ödeyemedi. Biz bu durumu gerekli mercilere ilettik. Yapılan bu afta ilk iki vergiyi(taksiti) ödeyemeyenlerin yapılandırması kaldırılacak. Biz yetkililerimize diyoruz ki; ikinci ödemede gecikme zammı ile birlikte ilk ödemeyi yapsınlar.
-KOSGEB hakkın da bilgi verir misiniz?
Aslında sadece odaya üye olanların başvurabileceği, mali müşavirlerin desteği ve bilgilendirmesi ile ortaya çıktı. KOSGEB üzerinden ciddi bir destek verileceği söylendi ama kimse sisteme giremedi. Burada devletimiz aslında limit açıklamasında bulunmuştu. Bu desteğin sadece küçük esnafa yapılacağını söylemesi gerekiyordu. KOSGEB sistemi çöktü, ihtiyacı olanda olmayan da müracaat ettiği için sistem çöktü. Gece yarılarına kadar sisteme girmeye çalıştık ama olmadı. Sistemsel olarak devletimizin bu konuda bir yenilik yapması gerekiyor. Bu durum bankalara bırakıldı, bence de doğru olan buydu ama bankalar ise "siz bu duruma uygun değilsiniz" diye birçok insanı geri gönderdiler. Banka bu konuda önce vatandaşların sicillerine bakıyor. Sicili kötü olanlara ise vermiyor. İnşallah sicil affı da 2017'de yürürlüğe girecek 6 ay içerisinde geçmiş borçlarını öderse veya yapılandırırsa bugün bankaya gitse çekini, kredi kartını alabilir. Devletimiz burada yine her zaman olduğu gibi vatandaşlarına sahip çıktı. Af geldiğinde bir süre içerisinde yapılandırma yapılacak. Af geldiğinde biz bunu kendi internet sitemizde yayınlayacağız.
250 bine yakın müracaat vardı ve verilecek kişi sayısı 15 bindi. KOSGEB verebileceği yardım limiti 50 bin ama bu limiti bankalar belirliyor. Geri ödemesi geç başlıyor. Faizi az olduğu için küçük esnaf için büyük bir nimettir. Konya’ya ve Türkiye’ye büyük destek sağlayacak.
-Meslek odalarının bu konuda bir çalışması var mı?
Ümit ediyorum bu konuda 2017’de destek gelecektir. Sadece Mali Müşavirler Odası değil de tüm odalar birleşip bu konuda vatandaşlarımıza bir kolaylık sağlayabiliriz.
-Asgari ücret hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu konuda ilk tepkiler neler?
Bu rakam aslında yeterli değil. Asgari ücret bu gün itibariyle belirlenen rakam 1.777 TL ele geçen para ise 1.444 TL, evli ise çocuğu falan varsa 70–80 TL durumuna göre çocuk sayısına göre de değişiyor. Vergi kısımları düşürtülerek vatandaşa daha fazla asgari ücret verilebilir.
-Vergilerin düşürülmesi konusunda çalışmalar yapılıyor mu?
Aslında dönem dönem bu gibi çalışmalar yapıldı ama çok fazla etkili olmadı. Biz de oda olarak aslında bir rapor hazırladık ama etkili olacağını zannetmiyorum. Bugün itibariyle yaşanan zorlukların kısa zamanda biteceğine inanıyorum.
-Konya’da firmalar kurumsallaşmak için neler yapmalı?
Konya çok ciddi bir altyapıya sahip gelişme bakımından ama tam ilerlerken aile fertlerinin birbirine karışması ile yavaş yavaş bölmeye ve bölünmeye başlıyor. Bizi en çok üzen kısmı da bu oluyor. Konya'da yüz yılı dolduran çok fazla firma yok. Biz buradan duyuralım firmalarımıza duyuralım; kurumsallaşın ve büyüyün.
-Büyümeye giden firmalara bu konuda neler önerirsiniz?
Kurumsallaşmaya giden firmalarımızın kendi içinde kuralları, yasaları olmalı. Çok basit şeylerden ortaklıklarımı bitirmesinler. Ortakların aile fertleri yeteneklerine uygun yerlerde çalıştırılmalı. Çünkü oturdukları yerde hiçbir şey öğrenilmiyor.
-Konya’da ekonomik daralma var mı?
Ekonomik alanda özellikle nakit bağlamında büyük bir daralma yaşanıyor. Ama bulunan para da bir anda yok olmadı. Biraz da herkes piyasanın durgunlaşmasını bekliyor. Çalışmalarda bir sıkıntı yok ama nakit bağlamında sıkıntı yaşıyorlar. Biraz da faizden kurtulup kendimiz kazanmalıyız diye düşünüyorum.
Röportaj-M. Ali Elmacı