Vodafone Vakfı'nın Hackathon etkinliği İzmir'de başladı

İSTANBUL (AA) - Vodafone'un Türkiye Vodafone Vakfı çatısı altında, Habitat Derneği iş birliğiyle hayata geçirdiği "Yarını Kodlayanlar" projesi devam...

İSTANBUL (AA) - Vodafone'un Türkiye Vodafone Vakfı çatısı altında, Habitat Derneği iş birliğiyle hayata geçirdiği "Yarını Kodlayanlar" projesi devam ediyor. Kodlama eğitimlerinin ardından başlayan Hackathon etkinliklerinin ilk durağı İzmir oldu.

Vodafone açıklamasına göre, Türkiye Vodafone Vakfı'nın başlattığı "Dijital Kalkınma Seferberliği" kapsamındaki "Yarını Kodlayanlar" projesi kapsamında ilk etapta İstanbul, Samsun, İzmir, Kayseri ve Mardin olmak üzere 5 ilde gerçekleştirilen kodlama eğitimlerinin ardından her ilde 100 çocuğun katılımıyla düzenlenecek hackathon etkinliklerinin ilki İzmir'de gerçekleştirildi.

Etkinlikte 10'ar kişilik takımlara bölünen çocuklara 20 gönüllü mentor eşlik etti. Çocuklara önce proje kapsamında gördükleri Scratch eğitimlerinin hatırlatıldığı etkinlikte, daha sonra mBot robotlarda programlamaya yönelik eğitimler verildi. Ayrıca, mBot futbol maçı, labirentten çıkış, mBot sumo güreşi, rakibin balonunu patlatma, mBot'larla dinozoru kurtarma ve mBot zar turnuvası gibi oyunlar da oynandı. Hackathon'a katılan çocukların yaş ortalaması 11 olurken, 8 saat süren etkinliğe 100'e yakın çocuk katıldı.

Hackathon'larda çocuklar belirli bir süre içerisinde takım çalışması halinde aynı ortamda inovatif fikirlerini kodlara döküyor. Katılımcıların sınırlı bir zaman içinde, kendilerine verilen konuyla ilgili ortaya yeni bir ürün çıkarmaya çalıştıkları etkinlik, çocuklar için önemli bir paylaşım merkezi ve diğer takımlarla rekabet ettikleri bir platform görevi görüyor. Etkinliklerde, popüler "kendin yap" robotu mBot, basit bir arayüze sahip programlama ortamı Scratch ve hemen her nesneyi dokunmatik bir yüzeye çeviren icat kiti Makey Makey gibi araçlar kullanılıyor.

Ayrıca, mBot Futbol Müsabakası ve Çizgi İzleyen Robot gibi etkinlikler de düzenleniyor. Çocukların gruplar halinde birer proje çalışması yapacağı Hackathon'larda öne çıkan projelerin yurt dışındaki çeşitli programlara katılımı ve dünyaya tanıtılması da sağlanacak.


-"Kodlama bilen çocuklar 'Gigabit Toplumu'nun mimarları olacak"


Açıklamada görüşlerine yer verilen Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel, Türkiye'nin dijital dönüşümüne liderlik etmeyi hedefleyen bir şirket olarak, Türkiye'de çocukların dijital kültürle yetişmesine katkıda bulunmayı önemsediklerini belirtti. Bugün tüm dünyada çocukları dijital geleceğe hazırlamak konusunda ciddi bir rekabet olduğunu vurgulayan Süel, şunları kaydetti:

"Kodlama bilen çocuklar, Türkiye için hedeflediğimiz 'Gigabit Toplumu'nun mimarları olacak. Vodafone olarak, ülkemizde dijital neslin yetişmesine katkıda bulunmak üzere yaklaşık 4 ay önce Dijital Kalkınma Seferberliği ilan ettik. Bu doğrultuda hayata geçirdiğimiz Yarını Kodlayanlar projesi ile 2 ayda yaklaşık bin çocuğa kodlama eğitimi verildi. Şimdi de kodlama eğitimleri verdiğimiz 5 ilde Hackathon'lar gerçekleştiriyoruz. Çocukların gruplar halinde proje çalışması yaptığı Hackathon'larda öne çıkan projelerin yurt dışındaki programlara katılımlarını değerlendireceğiz.

Ayrıca, eğitim gören çocuklarla bağlantımız fiziksel eğitimlerle sınırlı kalmayacak. Bu çocuklarımıza uzun vadede farklı dijital platformlardan da ulaşarak dijital alandaki eğitim ve gelişimlerini sürdürmelerine destek olacağız. Bu eğitimler sayesinde çocuklarımız sadece teknoloji tüketicisi olmayıp yeni teknoloji ya da dijital eser yaratmanın yollarını da öğrenecek."

Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır da dernek olarak 20 yıldır toplumsal dönüşüm ve bilişim odaklı kalkınma alanlarında çalışmalar yürüttüklerini ifade ederek, Yarını Kodlayanlar projesi ile bilişim odaklı dönüşümü çocuklar aracılığıyla gerçekleştirmek istediklerini bildirdi.

Hazır, "Kodlama bilmek artık okuma yazma bilmek kadar önemli. Bütün Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'de de kodlamanın ders olarak yer almamasının önündeki en büyük engel bunu verecek yetişmiş insan gücünün olmaması. Son dönemimizde çocukların kodlama bilincinin geliştirilmesine yönelik çalışmaları yoğunlaştırdık. Çocukların erken yaşta bu becerilerinin geliştirilmesi ve bakış açılarının bu yönde oluşması için çalışıyoruz. Çocuklardaki bu değişimle ülkemizdeki bilişim odaklı kalkınmanın da hızlanacağını öngörüyoruz" açıklamasında bulundu.

AA

Ekonomi Haberleri

Sanayide kış lastiği yoğunluğu: Fiyatlar 11 bin TL’den başlıyor
Hava muhalefeti hamsi fiyatını ikiye katladı
Yatırımı Konya'ya Yapıp Çin'e Kafa Tutar mı?
Adana Baklavası, Türkiye'nin Lezzeti Olma Yolunda
Enerjide Devrim: MEDAŞ’tan Girişimcilere 1 Milyon TL Destek!