WASSER MÜHLE - 2 -

A.Cenap Kendi

      Geçen haftadaki yazımızın  devamıdır. MEMLEKET Gazetemizin  aydın okuyucularından  aldığım mesajlar doğrultusunda Asırlara hükmeden  bir üne kavuşmuş  bu tesislere ait  ilave bilgiler sunuyorum.

            Wasser  mühle   ismi  bu yılların adıdır. Eski adı  anadan atadan kullandığımız  SU DEĞİRMENİ  dir. Takriben  üç yüz yene kadar önce Haritaların gösterdiği  “ TAŞKIN DERESİ “ üzerinde kuruludur. Tarihi bakımdan o coğrafyada  yaşayan bir EFSANEDİR .

      Bundan otuz yıl kadar önce  o güzergahtan Antalya’ya doğru giderken  mola verdiğim  TAŞ KESİĞİ  mevkiindeki   bir çay ocağında  tesadüfen tanıştığım  70  yaşındaki Çay Ocağının sahibinin  115 yaşındaki  dedesi  YÖRÜK AĞA  sı  Mehmet efendiden  merak edip sorduğum  iki sorudan birincisi Değirmenin tarihcesi  dünü ve bu günü idi.  İkincisi ise o mevkiin adı olan TAŞ KESİĞİ adının  ne anlama geldiği .  Birinci soruma Birinci sor uman cevabına göre  Değirmenin yaşı  400 sene öncesini gösteriyordu.  1990 yılına kadar  bu tesis  o coğrafya insanlarına  Un öğütmüş, Tahan ve helva sanayinde kullanılan  Susam,ı  öğütmüş Hayvan yemlerinde kullanılan MISIR ve ARPA kırmasında kullanılmıştır.

     Akseki den başlayıp ÇİMİ, MURT İçi FERSİN ,AHMETLER, SARAÇLI,  TAŞKESİĞİ, KARPUZÇAY, VE GÜNDOĞMUŞa bağlı elliye yakın köy , ve Manavgat çenberindeki  yaşayan insanlara  hizmet vermiştir. TAŞKIN DERESİ  MERAM çayının benzeri olup biraz daha  büyüğüdür.  Havası yaz kış Meram havası gibidir.

     İkinci soruma aldığım cevap çok enteresan. Taş kesiğindeki dağlardan kesilen taşlar  meğer  Türkiyenin hatta Orta Doğunun  en kıymetli değirmen taşları imiş.  Ve bu taşların işlenmesi illa ve illa  Konya’daki  Taşcı ustaları tarafından  yontulur  değirmen taşı haline getirilirmiş. Konya’ya Katır, Deve sırtında götürülür işlenmiş taşlar Türkiyenin dört tarafında müşteri bulurmuş. 

     Konya Antalya yolunun açılması ile  Motorize sistemin başlaması  ve teknolojideki  gelişmeler nedeni ile işleri bozulan Değirmen  iş değişikliği yaparak   WASSER MÜHLE  ünvanı ile   yeni bir çalışma dönemine girmiş bulunmaktadır. Balık  Lokantası  olarak  günümüzde hizmet vermektedir.  Tesislerin Elektrik ihtiyacı suyun gücü ile çevrilen  ÇARK tan temin edilmektedir.  Havuzlardan yakalanan  yakalanan  canlı ALA BALIK lar  odun fırınında  kiremit tabaklarda pişirilip  yanında Köy Pidesi ve  arzuya göre  doğal sebzelerden yapılmış salata ve ayran veya meşrubat sizlerin seçeneğine bırakılmıştır.

     Dağların arasında bir Vadide yer alan  tesisler  doğa  severler için bir Cennettir.  Profesyoneller için  Mağaralar  tavsiye edilir.  Tesisler yaz kış gece gündüz açıktır.  Ulaşım sorunu yoktur. Hayırlı yolculuklar diler Hatıra defterine  yazacaklarınız sizi beklemektedir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.