ANKARA (AA) - Türkiye'de görev yapan yabancı büyükelçiler, Türk halkının 15 Temmuz darbe girişiminin bertaraf edildiği gece gösterdiği duruş ile tüm dünyaya demokrasiyi savunma konusunda ders verdiği görüşünü paylaştı.
Başkent Ankara'da görev yapan Filistin ve Ürdün büyükelçileri, Fetullahçı Terör Örgütü’nün 15 Temmuz darbe girişimini nasıl öğrendiklerini, o gece nelere tanık olduklarını ve Türk halkının demokrasiye sahip çıkmak için darbeye karşı verdiği mücadeleye ilişkin değerlendirmelerini AA muhabiriyle paylaştı.
Filistin'in Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa, 15 Temmuz akşamı saat 10 sularında arabayla eve doğru gittiğini belirterek, "O anda Ürdün Büyükelçimiz beni aradı ve televizyonda Türkiye'de bir darbe girişimi olduğunu ve konuyla ilgili acil haberlerin olduğunu söyler söylemez, ben gelişmeleri takip etmek için büyükelçilikteki ofisime döndüm." dedi.
Mustafa, o gece darbe girişiminin başarısız olduğunu öğrendiği sabahın erken vakitlerine kadar televizyonun karşısında kaldığını hatırlatarak, "Beni başlangıçta şaşırtan, görüntü biraz daha açık bir hale gelene kadar, olayın ilk saatlerinde ne olduğunun anlaşılamaması ve birçok kişinin, hatta Türk vatandaşlarının dahi tam olarak ne olduğunu anlayamamasıydı." diye konuştu.
Ankara semalarında savaş uçaklarının seslerinin duyulmasının ve Kızılay'da tankların görülmesinin alışılmışın dışında bir durum olduğunun altını çizen Mustafa, o gece yaşananların Türkiye'nin kaderi, başarıları ve istikrarı konusunda endişe verdiğini ifade etti.
Büyükelçi Mustafa, Türkiye parlamentosuna yapılan saldırıların sebep olduğu yıkımı gördüğünde büyük bir üzüntü duyduğunu dile getirerek, "Parlamento, insanların evidir, her durumda korunmalı ve savaş uçakları tarafından bombalanmamalı." dedi.
- "Türkler, o gece hem bölge halklarına hem de dünyaya bir ders verdiler"
Darbe girişiminin başarısız olmasından bir gün sonra 16 Temmuz'da mecliste düzenlenen oturumu izlemeye gittiğini belirten Mustafa, "Meclis binasının manzarası oldukça kötü ve acı vericiydi. Ama milletvekillerinin davranışı sorumlu ve bilgeceydi. Bütün ülkeyi tehdit eden bu durum karşısında farklı partilerden olmalarına rağmen birlik içerisindeydiler." diye konuştu.
Mustafa, Türk halkının kendi demokrasisini savunma konusunda gösterdiği çaba hakkında değerlendirmelerde bulunarak,"Bu acı verici durum içerisindeki en güzel şey Türk halkının duruşuydu. Türk halkı büyüklüğünü, ülkesine ve vatan toprağına olan sevgisini ortaya koydu." ifadelerini kullandı.
Türk halkının, demokrasisini ve devletini koruma konusundaki tutkusunu ortaya koyduğunun altını çizen Mustafa, "Türkler, o gece hem bölge halklarına hem de dünyaya bu konuda bir ders verdiler." dedi.
Mustafa, hükümetin o gece gösterdiği kararlılık ve birlikteliğin zaferin kazanılması noktasında önemli bir faktör olduğunu vurgulayarak, "Dönüm noktası ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın insanları sokaklara ve meydanlara çağırmasından sonra halkın bu çağrıya hemen icabet etmesiydi." diye konuştu.
- "Türkiye'ye bu kadar ihtiyaç duyulan bir zamanda kimse bir darbe beklemiyordu"
Ürdün'ün Ankara Büyükelçisi Emced el-Adayele ise darbe girişimi meydana geldiğinde ziyaret sebebiyle Ürdün'de olduğunu belirterek, saat 10 sularında Türkiye'de askeri bir darbe yapıldığı hakkındaki acil haberlerin kendisine telefon yoluyla geldiğini dile getirdi.
Gelen ilk haberlerin kendisi için "şok edici" olduğunun altını çizen Adayele, "Çünkü özellikle Ortadoğu'da gerginlik yaşanan alanlarda güven ve istikrarın sağlanması için Türkiye'ye, istikrarına, refahına ve desteğine bu kadar ihtiyaç duyulan bir zamanda kimse Türkiye'de böyle bir şeyin meydana gelmesini beklemiyordu." dedi.
Adayele, Türkiye'de yaşanan gelişmeleri takip etmek için sabahın erken saatlerine kadar televizyonun başında olduğunu dile getirerek, "Ertesi gün olayları yakından takip etmek için Ankara'ya döndüm." diye konuştu.
- "Türkiye'nin, terör ve şiddetle yüzleşen bölgemizde güven ve istikrarın korunması konusundaki rolüne önem veriyoruz"
Türkiye'den gelen haberlerin herkesi endişelendirdiğini ve kendisinin de büyük bir rahatsızlık hissettiğinin altını çizen Adayele, "Çünkü biz, Türkiye'nin istikrarına, geleceğine, terör ve şiddetle yüzleşen bölgemizde güven ve istikrarın korunması konusundaki rolüne önem veriyoruz." ifadelerini kullandı.
Adayele, şiddet ve terörle karşı karşıya olan Ortadoğu bölgesinin, güvenlik, istikrar ve barış konularında özellikle Türkiye'ye ihtiyacı olduğuna dikkat çekerek, "Sayın Kralımız 2. Abdullah, başarısız darbe girişiminin akabinde Ürdün'ün Türkiye ile dayanışma içinde olduğunu ve Türkiye'nin istikrarının, güvenliğinin ve bölgede istikrarın ve barışın korunması konusundaki rolünün devamının Ürdün için önemli olduğunu dile getirdi." hatırlatmasında bulundu.
TBMM'ye düzenlenen saldırının şüphesiz bir suç fiili olduğunu dile getiren Adayele, bu saldırının Türkiye demokrasisini ve halkın iradesini temsil eden meclis binasını hedef aldığını kaydetti.
Adayele, "Modern Türkiye'nin kurucusu ve lideri merhum Mustafa Kemal Atatürk'ten beri Türk halkının iradesini ve demokratik tercihlerini bünyesinde barındıran meclisin bombalanan bölümlerini ziyaret ettiğimde büyük bir üzüntü hissettim." dedi.
- "Türk halkı, Türkiye'nin karşı karşıya olduğu tehditler konusunda bilinçli"
Türk halkının kendi demokrasisini savunma konusunda gösterdiği çaba hakkında Adayele, "Türk halkı, medeni, kültürlü, vatanına bağlı ve Türkiye'nin karşı karşıya olduğu tehditler konusunda bilinçlidir." diye konuştu.
Adayele, askeri darbe girişiminin, Türk halkının demokrasiye olan bağlılığı ve ülkenin müesseselerini savunma cesareti sayesinde başarısız olduğunun altını çizerek, "Askeri darbenin başarısız olmasındaki son sözü söyleyen ve Türkiye'nin son yıllarda eriştiği başarıları koruyan, farklı partilerden ve siyasi görüşlerden olan insanların gösterdikleri duruştu." ifadelerini kullandı.
Büyükelçi Adayele, "Bu başarısız darbe girişiminin ilk yıldönümünde Türkiye'ye ve dost Türk halkına, gelişme yolunda ilerleme, refahı, güvenliği ve istikrarı sürdürme konularında en samimi temennilerimi dile getirmek istiyorum." dedi.
AA