ERZURUM (AA) - Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, "Uluslararası platformda daha etkin olabilmek adına yabancı dilin ve yabancı dilde eğitimin öneminin farkındayız ve bu alanda önemli adımlar attık." değerlendirmesini yaptı.
Atatürk Üniversitesinden yapılan yazılı açıklamada, üniversitenin Mimarlık ve Tasarım Fakültesince organize edilen ve çok sayıda yerel yönetici, akademisyen ve öğrencinin katıldığı Türkiye-Japonya Kültürel İş Birliği kapsamında "Müzecilikte İyi Deneyimlerin Paylaşılması Paneli"ne katılmak üzere Japonya'dan Erzurum'a gelen heyetin Rektör Prof. Dr. Çomaklı'yı makamında ziyaret ettiği belirtildi.
Heyetteki Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü (JIAA) Başkanı Dr. Sachihiro Omura, Japon Uluslararası İş Birliği Ajansı (JICA) Türkiye Temsilcisi Takehiro Yasui ve ekibinin Çomaklı ile çeşitli konularda bilgi paylaşımında bulunduğu ifade edildi.
Açıklamaya göre, ziyarette konuşan Çomaklı, yeni iş birliği projelerini geliştirmek için birçok alanda çalışmalar yürüttüklerini anlattı. Japonya ile kültürel ilişkilerin gelişmesine yönelik düzenlenen söz konusu ziyaret için Yasui ve beraberindekilere teşekkür eden Çomaklı, "Çok sayıda bilimsel çalışma ve proje üreten Atatürk Üniversitesi, yeni nesil üniversite olma yolunda her geçen gün yeni anlaşmalara ve yeniliklere kapılarını açıyor." dedi.
Çomaklı, dünya çapında pek çok ülke ve üniversite ile ikili iş birliği anlaşmaları ve çeşitli değişim programları aracılığıyla ilişkiler kurduklarını aktararak şöyle devam etti:
"Uluslararası platformda daha etkin olabilmek adına yabancı dilin ve yabancı dilde eğitimin öneminin farkındayız ve bu alanda önemli adımlar attık. Japon temsilciler aracılığıyla Japonya'daki üniversite ve kurumlarla iş birliği yaparak üniversiteler arasında akademisyen ve öğrenci değişim programlarının etkin hale getirilmesi ve yabancı dilde eğitim alanlarında önemli mesafeler katetmeyi amaçlıyoruz. JICA'nın geniş bir yelpazede hizmet ve destek programlarının olduğunu biliyoruz ve bu bağlamda Japonya ile kültür ve eğitim alanında iş birliği yapmak istiyoruz. JICA'nın sunduğu Teknik İş Birliği Projeleri, Bireysel Uzman Desteği, Eğitim Programları, Kalkınma Çalışmaları, Kıdemli Gönüllü Programı ve Gençlik Davet Programlarından üniversite mensuplarının da girişimleri ve projeleri çerçevesinde faydalanmayı planlıyoruz."
- "JICA ile Atatürk Üniversitesi, ilişkileri daha da güçlendirecek"
JICA Türkiye Temsilcisi Takehiro Yasui ise tarihi ve kültürel değerleriyle kadim bir geleneğe sahip olan Erzurum'da bulunmaktan oldukça mutlu olduklarını dile getirdi.
Atatürk Üniversitesinin çeşitli birimlerini gezdiklerini, kampüs yapısını ve eğitim olanaklarını oldukça beğendiklerini aktaran Yasui, şunları söyledi:
"Japonya'da olduğu gibi Erzurum'un da kendine özgü dokusu var ve tarihi mirası ile derin bir kültür yapısını içinde barındırıyor. Atatürk Üniversitesi ile kültür ve eğitim iş birliği potansiyelleri değerlendiriliyor. Öğretim üyelerinin proje fikirlerini ve önerilerini dikkate aldık. Afet yönetimi, tarım ve balıkçılık başta olmak üzere çeşitli alanlarda eğitim ve iş birliği projeleri yürüten JICA ile Atatürk Üniversitesi yeni projelerde ortak çalışmalar yürüterek ilişkileri daha da güçlendirecek."
Ziyaretin ardından Atatürk Üniversitesi Mavi Salon'da "Türkiye-Japonya Kültürel İş Birliği Kapsamında Müzecilikte İyi Deneyimlerin Paylaşılması Paneli" düzenlendi. Panele, Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hüseyin Koçan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz, KUDAKA Sekreteri Prof. Dr. Osman Demirdöğen, çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.
AA