KOCAELİ (AA) - ŞENGÜL OYMAK - Kocaeli Üniversitesinde öğrenim gören yabancı öğrencilerden oluşan halk oyunu ekibi, Trabzon ve Rize'nin yöresel oyunlarını farklı illerde sahneleyecek.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Gençlik Hizmetleri Şube Müdürlüğü Uluslararası Öğrenci Birimi tarafından yabancı öğrencilerden oluşturulan halk oyunu ekibi, Trabzon'un ardından Rize'ye ait oyunları öğrendi.
Provalara devam eden ekip, Trabzon ve Rize'nin yöresel oyunlarını farklı illerde sahnelemeye hazırlanıyor.
Madagaskarlı Jean Chrino, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mühendislik fakültesi öğrencisi olduğunu, 2 yıldır Kocaeli'de yaşadığını söyledi.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin davetiyle bu ekipte yer aldığını vurgulayan Chrino, şöyle konuştu:
"Halk oyunu oynamak için ben de katıldım. Oyunları oynarken zorlanmadım. Ben dans etmeyi seviyorum. Hoşuma gitti. Halk oyunu kıyafetleri bana garip geldi ilk başta ancak giyince alıştım. Geçen seneden beri bu işi yapıyorum. Geçen sene birkaç gösteri yaptık. Bu sene de devam ediyorum. Kocaeli'ye gelmeden önce böyle bir ortamla karşılaşacağımı düşünmüyorum. Oyun oynarken eğleniyorum. Bu oyun biraz terletiyor. Bana da spor gibi oluyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi çalışanları bizlerle çok güzel ilgileniyorlar. Beraber birçok etkinlik yapıyoruz, iyi oluyor."
Pakistanlı Hassan Irshad ise Türkiye'ye 1,5 sene önce geldiğini, makine mühendisliği bölümünde eğitim gördüğünü dile getirdi.
Halk oyunu ekibine geçen sene katıldığını aktaran Irshad, "İlk önce yapamayacağımı düşündüm. Pratik yaptığımda anladım. 23 Nisan Çocuk Bayramı'nda güzel bir gösteri yaptık. Bizim oyunlara benzemiyor. Başlarda bu yüzden biraz zorluk çektim. Kıyafetler ilk başta komik geldi. Daha sonra alıştım. Rize yöresi oyunları oynuyoruz. Rize'ye de gitmek istiyoruz. Pakistan'da kendi şehrimde oyunlar oynamıştım ama bizim oyunlarımız bu şekilde hareketli değil daha basitti. Geldiğimde biraz zorlandım ama şu an iyi oldu alıştım. Trabzon yöresinin oyunlarını çok beğendim." dedi.
- "Kıyafetlerini çok beğendim. Rengarenk çok güzel"
Kırgızistanlı Aisuluu Tilekova da kente bu yıl geldiğini, Kocaeli'de uluslararası ilişkiler bölümünde eğitim aldığını kaydetti.
İlk defa halk oyunları oynadığına işaret eden Tilekova, "Çok yorucu ama eğleniyorum. Kıyafetleri de ilk defa denedim. Çok güzel çok beğendim. Oyunu oynarken zorlanıyorum. Ama yine de oynamaya devam ediyorum. Kocaeli'de bu şekilde etkinlikler beklemiyordum. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi uluslararası öğrenciler için çok güzel etkinlikler düzenliyor. Bu kadar çok etkinlik beklemiyordum." diye konuştu.
Karadağlı Fazila Husic ise işletme bölümü öğrencisi olduğunu, 4 yıldır Kocaeli'de yaşadığını belirterek, "Halkoyunu grubuna arkadaşlarımın tavsiyesi ile katıldım. Kıyafetlerini çok beğendim. Rengarenk çok güzel. Rize'yi de çok merak ediyorum. Sanırım oraya da gideceğiz. Karadeniz turu yapacağız. Yeni hocalarla tanıştım. Onlardan çok memnun kaldım. Yeni şeyler öğretiyorlar bize." ifadelerini kullandı.
Eğitmen Hüsnü Reisoğlu da aslen Rizeli olduğunu ifade ederek, "Rize yöresini burada çocuklara öğretmeye çalışıyorum. Yabancı öğrenciler bizim için çok büyük keyif ve eğlence. O yöreyi tanıtmak ve hissettirmek bizim için çok önemli. Kostümleri giydiklerinde çok seviyorlar. Özellikle bu yörede canlı müzikle orada olmayı istiyorlar. O yörede bu kıyafetler hala yaşıyorlar mı onları çok merak ediyorlar. O bölgeye karşı bir sempatileri var. İlk zamanlar biraz zorlanıyorlar ama müziği duydukları zaman yapmaya çalışıyorlar." dedi.
- "Bu grubun Türkiye'de ilk olduğunu biliyoruz"
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Gençlik Hizmetleri Şube Müdürü Eyüp Ensar Demir, Kocaeli'de bin 300'e yakın yabancı öğrenci bulunduğunu aktararak, yaklaşık binine yakınıyla sosyal, kültürel faaliyetlerde, çeşitli programlarda bir araya geldiklerini söyledi.
Türkiye'de 80 bin uluslararası öğrenci bulunduğunu vurgulayan Demir, uluslararası öğrencilerle çalışma yapan tek belediye olduklarına işaret etti.
Demir, 2 yıl önce yabancı öğrencilere yönelik halk oyunu kursu açtıklarını hatırlatarak, bu kursun ardından yabancı öğrencilerden oluşan bir halk oyunu ekibi kurduklarını ifade etti.
Ekibin, kentte düzenlenen çeşitli etkinlilerde gösteri yaptığını aktaran Demir, şunları söyledi:
"Arkadaşlarımızı inşallah yakın zamanda Rize'ye de göndereceğiz. Böylelikle Anadolu kültüründe, Anadolu'da Rize'yi onlar tanıyacak, Rizeliler onları tanıyacak. Böylece Afrikalı bir insan Rize'ye gidecek, Rize'de köyde yaşayan annelerimizle tanışacak. Biz bunların tamamına medeniyet hareketi diyoruz. Böylece Osmanlı'nın en azından psikolojik ve kültürel düzeyde dirilebileceği, bu medeniyetteki çocukların bir araya gelebileceğinin örneklerini insanımıza göstermeye çalışıyoruz. Bu grubun Türkiye'de ilk olduğunu biliyoruz. 10 farklı ülkeden gelen, Balkanlardan gelen Orta Asya'dan gelen, Afrika'dan gelen çocuklardan oluşan başka bir grubun olduğunu düşünmüyoruz. Türkiye'nin farklı kentlerinden de gösteri yapacaklar."
AA