Yağlık Ayçiçeği Tohumu ve Ham Ayçiçeği Yağı İthalatına Yeni Düzenleme

Ticaret Bakanlığı, 2025 yılı yağlık ayçiçeği tohumu ve ham ayçiçeği yağı ithalatında uygulanacak tarife kontenjanı başvuru esaslarını belirledi.

Ticaret Bakanlığı, 2025 yılı yağlık ayçiçeği tohumu ve ham ayçiçeği yağı ithalatına yönelik tarife kontenjanını belirledi. Hasat dönemi öncesinde alınan bu karar, hem üreticilerin korunmasını hem de tüketicilerin uygun fiyatlara erişimini hedefliyor. Buna göre, 1 milyon ton yağlık ayçiçeği tohumu için %8, 400 bin ton ham ayçiçeği yağı için ise %20 gümrük vergisi uygulanacak.

Bu karar, Tarım ve Orman Bakanlığı ile koordinasyon içinde alındı ve 8788 sayılı "Yağlık Ayçiçeği Tohumu ve Ham Ayçiçeği Yağı İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Karar" kapsamında yürürlüğe girdi. Ticaret Bakanlığı'nın tebliği ise Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yerli Üretimi Teşvik Eden Uygulama

Tarife kontenjanı, yerli üretimin teşviki amacıyla 1 Temmuz-30 Kasım 2024 tarihleri arasında yerli ayçiçeği tohumu alımı yapan ham ve/veya rafine ayçiçeği yağı üreticilerine tahsis edilecek. Bu sayede, yerli üreticilerin desteklenmesi hedeflenirken, ithalatın da belirli bir düzende yapılması sağlanacak.

Uygulama ile birlikte yerli üreticilere yönelik koruma ve tüketicilerin fiyat istikrarı sağlanması hedefleniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Kredi Risk Ağırlığı Düştü Kredi Faizleri de Düşecek mi?
iPhone 16 Serisi Türkiye’de Satışta: Fiyatına Rağmen Yoğun İlgi
Ticaret Bakanlığı, Elektrikli ve Plug-in Hibrit Araç İthalatında Yeni Şartlar Getirdi
Ağustos 2024'te Türkiye'de Kurulan Şirket Sayısı Düştü
TOKİ'nin Yüzde 25 İndirim Kampanyası Başladı