Yağmurda güvenli sürüşün 12 altın kuralı

Türkiye'nin birçok şehrini etkisi altına alan yağışlarla birlikte trafik kazalarında artışlar yaşanıyor. Yağışlı havalarda güvenli araç kullanmak zorlaşıyor. İşte 12 altın kural:

Resmi sigorta kayıtlarına göre yağmurlu bir havada normal bir güne göre yüzde 25 daha fazla kaza oluyor. Islak zeminde sürücülerin takip mesafesi gibi basit bazı kuralları uygulamaması can ve mal kayıplarına sebep oluyor.

Sonbaharla birlikte Türki-ye'de birçok şehir yağışlı havanın etkisi altına girdi. Bazı yerlerde oluşan sellerin ilk mağdurlarından biri yine yol üzerindeki otomobiller olurken trafikte kaza sayısı da artmaya başladı.

Sigorta şirketlerinin resmi kayıtlarına göre yağmurlu havalarda oluşan trafik kazası sayısı normal günlere göre yüzde 25'in üzerinde artış sergiliyor. Bu rakam İstanbul'da daha da yükseliyor. Uzmanlar, yağışın ilk başladığı anda ve sağanak yağışta sürücülerin tedirginliğinin ve hata yapma oranının da arttığını belirtiyor.

Yağışlı havalarda sürüş güvenliğini azaltan en önemli konu fren mesafelerinin uzamasıyla ortaya çıkıyor. Normal yola göre ıslak zeminde hızlı araç kullanmak ve takip mesafesini artırmamak pek çok sürücüyü tehlikeye atıyor.

Ön camda oluşan yağmur damlaları ve araç içinde oluşan buğu nedeniyle görüş mesafesinin azalması ise sürüş kalitesini ve güvenliğini etkiliyor. Sürücülerin basit bazı kuralları dikkate almaması bir yandan paniğe neden olurken bir yandan da maddi ya da hayati zararları olan kazalara davetiye çıkarıyor.

Büyükşehirlerde son yıllarda plansız şehirleşme sonucu azalan toprak alanlar nedeniyle yağmurun asfalt üzerinde kalması, sık sık sel oluşmasına neden oluyor.

Yağmurda güvenli sürüşün 12 altın kuralı

Yağışlı havada araçların fren tutma gücü zemine bağlı olarak azalacağından, öndeki araçla olan takip mesafesini artırmak gerekir.

Yağmur esnasında ya da sonrasında birçok yolda oluşan küçük göletler, araçlar için ciddi tehlike anlamına gelir. Aqua planning olarak bilinen yerle temasın kaybolması, araç kontrolünün imkansızlaşması durumunu önlemek için bu tür su birikintilerine oldukça yavaş giriniz.

Yollarda yoğun su tutma riski olan geçitler, çukur alanlar gibi yerlerden kaçının. Aracınızla böyle bir suya girmek zorunda kalırsanız araç stop etmeden yavaşça yol almaya devam edin.

Öndeki ve yandaki araçlardan sıçrayan su birikintilerine karşı yüksek hızdan kaçının ve yağış devam ederken silecekleri uygun hızda sürekli açık tutun. Bu konuda da uygun takip mesafesi önemlidir.

Yağmurda otomobil kullanırken görüş açıklığını sağlamak için klima ya da havalandırma sistemini bir iki dakika doğrudan cama yansıtarak yola çıkmak gerekir. Yol boyunca buğu oluşumunu da bu şekilde önleyebilirsiniz.

Aynalar ve arka camlardaki yağmuru kurutmak için rezistansları açık tutmalısınız.

Silecek lastiklerinin görevini yerine getirmesi için eskimemiş olmasına ve silecek motorlarının zaman zaman servis ya da elektrikçide kontrol edilmesine dikkat edin.

Farların yağışlı havalarda açık olması görme ve görülmeyi sağlar.

Lastiklerinizin kışa uygun olup olmadığını kontrol edin, lastik üzerindeki izler/desenler suyun hızla boşaltılmasını sağlamaya yarar.

Yağışlı havalarda sel tehlikesine karşı aracınızı çukur yerlere değil, hafif eğimli park alanlarına trafiği aksatmayacak biçimde park edin.

Kasko poliçenizde sel teminatı olup olmadığına bakın, araç alırken sel mağduru olup olmadığını kontrol ettirin.

Mont, kaban, bot gibi sürüşü zorlaştıran kıyafetleri araç kullanırken tercih etmeyin.

Otomobil Haberleri

BYD Piyasaya Damga Vuracak Seal 06 GT Modelini Tanıttı
Otomotiv Sektörü 2024'te Rekor Kırdı
Tesla Direksiyonu Kaldırdı
Otomotiv sektörü 7. kez Konya’da buluşacak
Nio, Tesla'ya Meydan Okuyor: Onvo L60 Fiyatını Düşürdü