Yapay Zeka tehdit mi fırsat mı? İşsizlik artabilir

Yapay zeka, hayatımızın birçok alanını dönüştürme potansiyeline sahip. Peki bu dönüşümün işsizlik üzerinde nasıl bir etkisi olacak?

Uzmanlar, yapay zekanın bazı meslekleri ortadan kaldırırken, yenilerini de yaratacağını söylüyor. Özellikle tekrarlayan ve rutin işleri yapan mavi yakalı ve beyaz yakalı çalışanlar risk altında.

Yapay zeka 1 milyar iş kolunu ortadan kaldırabilir

Oğuz Holding CEO'su Enes Örer, "Yapay zeka, önümüzdeki 10 yıl içinde 1 milyar iş kolunu ortadan kaldırabilir." diyor.

Ancak uzmanlar, yapay zekanın aynı zamanda yeni iş imkanları da yaratacağını vurguluyor. Özellikle yapay zeka geliştirme, veri bilimi ve robotik gibi alanlarda yeni meslekler ortaya çıkacak.

Onicorn Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı ve Melek Yatırımcı Gökhan Akar, "Yapay zekayı ilk olarak anlamaya çalışıyoruz. Tehdit mi fırsat mı? Hızlı geliyor. Alt yapısı 2010'lardan beri yapılıyor. Bu alanda çok veri toplandı. Big data çok önemli. Şu anda bazı etik problemler var. Nasıl aşılacağı bilinmiyor. Bu alanda müthiş fırsatlar da oluşabilir. Dünya adeta bir rokete bindi ama çalışan piyasasına da bir tehdit olduğu söylemek mümkün. Çok işsizlik oluşabilir. Sosyal tarafının da tartışılması gerekiyor." diyor.

Yapay zekanın işsizlik üzerindeki etkisini en aza indirmek için:

  • Eğitim sisteminin yapay zeka çağının ihtiyaçlarına göre güncellenmesi gerekiyor.
  • Meslek edindirme kursları ve programları ile çalışanların yeni beceriler kazanmaları sağlanmalı.
  • Yapay zekanın etik kullanımı ile ilgili düzenlemeler yapılmalı.

Yapay zeka, iş dünyası için büyük bir değişim potansiyeli taşıyor. Bu değişimin en iyi şekilde yönetilmesi için tüm paydaşların birlikte çalışması gerekiyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri

Casper’dan Yeni Nesil Bilgisayar Deneyimi: Nirvana AIO A800 ve AIO A900
Yeni Nesil 5G Teknolojisinin Temel Özellikleri
Cerrahi İşlemlerde Robotik Tıp Kullanımı
Mevlana Kalkınma Ajansı TeknoGirişim Dersi Programı'nın 4. Dönemi Başladı