"Yapbozlarıyla övünülecek bir senaryo"

Çanakkale Savaşı'ndaki isimsiz kahramanları anlatan mini dizi "Yüz Yıllık Mühür", TRT 1'de yayımlanacak- Proje tasarımcısı ve yapımcı Kazancı:- "Doğal kahramanlık başka bir şeydir ama genelde insanlar dönüşür. İzleyici, insanların bu dönüşümünü ve nasıl k

İSTANBUL (AA) - MUSA ALCAN - Çanakkale Savaşı'ndaki isimsiz kahramanları anlatan mini dizi "Yüz Yıllık Mühür", TRT 1 ekranlarında izleyiciyle buluşacak.

Aralık 2015'te ekranlara gelen "Seddülbahir 32 Saat" ve 2016'nın başında yayınlanan "Büyük Sürgün Kafkasya" isimli mini dizilerin ardından, "Yüz Yıllık Mühür" de TRT 1'de izlenebilecek.

Proje tasarımcısı ve yapımcı Miraç Kazancı, diziye ilişkin, AA muhabirine bilgi verdi. Kazancı, dizinin hazırlık süreciyle birlikte iki seneden fazla süren yoğun bir emeğin ürünü olduğunu söyledi.

Kazancı, Türkiye'de yaşayan hemen hemen herkesin "Çanakkale Destanı"nı dinleyerek büyüdüğünü ancak sürekli bilindik hikayeler anlatılarak, destanın kısır bir döngüde bırakıldığını ifade etti.

Dizinin, alışılmışın dışında bir iş olduğuna dikkati çeken Kazancı, "Çanakkale'yi anlatan birçok yapım var. Bu yapımlar genelde olaya aynı pencereden baktı. Biz, işleniş biçimi, içeriği ve senaryosu konusunda iddialıyız. Seyit Onbaşı bizim için çok kıymetli ama onun gölgesinde kalmış, yüzlerce hatta binlerce hikaye var." diye konuştu.

- "Genç Kahramanlar", "Kadın Kahramanlar" ve "Gayrimüslüm Kahramanlar"

Miraç Kazancı, dizide farklı bir metot uygulayıp isimsiz kahramanlardan yola çıktıklarına işaret ederek, "Savaşı değil, savaşın içindeki insan hikayelerini işledik. Bu hikayeleri doğal olarak bir savaşın içinde kurguladık ve anlattık. Daha Batılı standartlarda bir iş çıkarmak istedik ve beşerli bölümler halinde bir konsept oluşturduk. Doğal kahramanlık başka bir şeydir ama genelde insanlar dönüşür. İzleyici, insanların bu dönüşümünü ve nasıl kahraman olduklarını görecek." diye konuştu.

Her biri beş bölümden oluşan üç konu başlığı belirlediklerini anlatan Kazancı şöyle devam etti:

"İlk beş bölümümüz 'Genç Kahramanlar' olacak. Çanakkale Savaşı'nda 'kınalı kuzular' diye andığımız çocukların hikayesi. Bu zamana kadar anlatılamamış veya gözden kaçmış, bizim için çok destansı özellikleri olan beş gencin hikayesini anlattık. 'Kadın Kahramanlar' da ikinci kısmımızı oluşturuyor. Bu zamana kadar yapılan işlerde, kadınlar oğlunu savaşa gönderen anne veya en fazla cephede hemşire oldu. Biz savaşa bire bir etki eden, kahramanlaşmış kadınları anlattık."

Yapımcı Kazancı, hamasetten uzak bir iş yapmaya çalıştıklarını vurgulayarak, "Olaya siyasi-politik değerlerden ziyade insani noktadan baktık. Çanakkale, insanoğlunun gördüğü en büyük savaş destanı. Bir toplumun, topyekun girdiği bir savaş. Bu bağlamda, o toplumdaki gençlerin, kadınların ve gayrimüslimlerin savaşa müdahil olmaması mümkün değil. Herkes kendi yeteneği ve bilgisi dahilinde müthiş kahramanlıklar sergilemiş." değerlendirmesinde bulundu.

- "Belgesel yapma iddiasında değiliz"

Dizinin son kısmında "Gayrimüslim Kahramanlar"ın anlatılacağının altını çizen Kazancı, "Bu kısmın ismini de araştırmalarımız sonucu koyduk. Gayrimüslim ve kahramanlık ifadeleri yan yana gelir mi, tartışmaları yapılıyordu. Ermeniler, Yahudiler ve Rumlar o dönemde Osmanlı halklarından. Vatanperverlikleriyle Çanakkale Savaşı'na olan müthiş faydaları var. Tarihi kayıtlarla sabitlenmiş yüzlerce gayrimüslim kahraman var. Biz, 'Yahudi Doktor' ve 'Ermeni Binbaşı' gibi beş farklı karakterin hikayesini anlattık." dedi.

Kazancı, dizide bir birinin içine geçmiş hikayelerin kurgulandığının altını çizerek, şöyle devam etti:

"Diziyi, yapbozlarıyla övünülecek bir senaryo konsepti içinde yaptık. Her bölümde her kahramanı göreceğiz ama onun bölümü geldiğinde, o kişinin tam hikayesini anlatacağız. Ciddi bir prodüksiyon çalışmamız var. Yurtdışında böyle örnekler çok ancak Türkiye'de ilk defa böyle bir hikaye metodu kullanıldı. Çanakkale bizim için hassas bir mevzu. Bir belgesel yapma iddiasında değiliz fakat tarihi vesikalar noktasında ciddi çalışmalar yaptık. Tabii ki bizim eklediğimiz ya da çıkardığımız karakterler var ama tamamıyla gerçek hikayeleri, aslına sadık kalarak, dramatik bir örgüyle anlattık."

- Kalabalık oyuncu kadrosu

Buket Yanık'ın kostümlerini tasarladığı "Yüz Yıllık Mühür"de, Yiğit Özşener, Serkan Kuru, Selda Alkor, Yusuf Güney, Yıldırım Memişoğlu, Atsız Karaduman, Nesrin Cevatzade, Kemal Uçar, Hayal Kahraman Özalp, Emir Benderlioğlu, Sezgi Mengi, Cemal Toktaş gibi birçok isim rol alıyor.

Senaryosunu Taylan Işıklar, Ramazan Şengül ve Yasin Kaya'nın birlikte yazdığı dizinin görüntü yönetmenliğini ise Aydın Sarıoğlu üstleniyor.

Dizinin ilk bölümü, 11 Temmuz'da saat 21.30'da TRT 1 ekranlarında izlenebilecek.

AA

Kültür Sanat Haberleri

Osman Hamdi Bey'in 'Kaplumbağa Terbiyecisi': İki Versiyon, İki Farklı Müze
Ferdi Tayfur’u ’Ben de özledim’ diyerek andılar
Binlerce İzleyiciyle Buluşan Oyunlar
Konya'nın Şivliliği Tokat'ta "Şivşilik" Oldu
Konya'da 'Taj Mahal Muhafızları' sahnelenecek