Yasa dışı dinlemeler yerli "anti casus" sistemiyle son bulacak

YYÜ'lü bilim adamları, yasa dışı ortam dinleme, görüntü aktarımı ve dudak okumayı önlemek amacıyla nanoteknolojik "anti casus" sistemi geliştirdi- YYÜ Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yavuz:- "Bu sistemi bir bina içerisinde camlara u

VAN (AA) - SITKI YILDIZ - Yüzüncü Yıl Üniversitesinde (YYÜ) nanoteknolojiyle geliştirilen "anti casus" sistemi, yasa dışı ortam dinleme, görüntü aktarımı ve dudak okumayı engelliyor.

Elektronik anahtarla harekete geçirilen sistem, kapalı ortamdaki konuşmaların dışarıya aktarılmasını, dudakların okunmasını ve silahlı saldırı durumunda içeridekilerin görünmesini önlüyor.

YYÜ Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim Yavuz, AA muhabirine, sistemi YYÜ Teknokent'teki laboratuvarlarda geliştirdiklerini anlattı.

Ürünü geliştirirken yüksek duyarlılık gerektiren ve dinlenmesi istenmeyen odaları düşünerek hareket ettiklerini belirten Yavuz, şöyle konuştu:

"Özel, dinlenmesi istenmeyen odalardaki 'böcek' adı verilen dinleme cihazlarının sinyallerini ve görüntü alan cihazların engellenmesini sağlayacak sistem olarak düşündük. Bu sistem istediğiniz zaman şeffaf, istediğiniz zaman bir perde gibi kapanabilir. Bunu bir bina içinde camlara uyguladığınız zaman kesinlikle böcek sinyalleri dışarıya yansımaz, dudak okunamaz, yüksek güvenlik istenilen kişilerin araç camlarında tercih edilecek bir sistem olacağını düşünüyoruz." 

- "Kurşun geçirmez camlarla da kullanabilirsiniz"

Sistemi dinlemeleri ve görüntü alınmasını önlemek amacıyla geliştirdiklerini kaydeden Yavuz, bu sayede böcek ve casus cihazlar nedeniyle yaşanan sıkıntıların ortadan kalkacağını savundu.

Camların ürettikleri sistemle kaplanması durumunda, odadaki en kaliteli cihazların dahi etkisiz kalacağına dikkati çeken Yavuz, şu bilgiyi paylaştı:

"Böcek, bu sayede dışarıya sinyal veya görüntü gönderemez. Bununla birlikte yüksek frekanslı kameraların dudak okuyabilme özelliği vardır. Yerleştirildiği yerden bir kilometrelik mesafe içinde herhangi bir insanın dudak okumasını yapabiliyor fakat bu sistem aktif konuma getirildiğinde dudak okumayı tamamen engellemekte. Ayrıca, makam araçlarının arka camlarında da kurşun geçirmez camlarla da kullanabilirsiniz. Buna benzer sistemler piyasada sadece mat ve şeffaf olarak kullanılıyor. Bizim ise camlar içindeki nano partiküller halinde metal iyonları var.

Bunlar da faraday kafesi (elektriksel iletken metalle kaplanmış veya iletkenlerle ağ biçiminde örülmüş, içteki hacmi dışarıdaki elektriksel alanlardan koruyan muhafaza) oluşturur. Bu kafesle içeride varsa dahi bir sinyali dışarı çıkaramazsınız."

Yrd. Doç. Dr. Yavuz, bir süre önce de yerdeki karıncanın hareketini dahi 3 bin 500 metre yükseklikten algılayabilecek termal kamera sistemi geliştirdiklerini sözlerine ekledi.

AA

Teknoloji Haberleri

Yeni Nesil 5G Teknolojisinin Temel Özellikleri
Cerrahi İşlemlerde Robotik Tıp Kullanımı
Mevlana Kalkınma Ajansı TeknoGirişim Dersi Programı'nın 4. Dönemi Başladı
HÜRJET ses hızını aşmayı başardı