Yatırımcı en çok hangisinden kazandı?

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, Ağustos ayında külçe altın, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 4,01 oranında reel getiri sağladı. Bu oran, tüm yatırım araçları arasında en yüksek reel getiri olarak kaydedildi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ağustos ayına ait Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları'nı açıkladı. Verilere göre, külçe altın, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 4,01, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 4,82 oranında reel getiri sağlayarak en yüksek performansı sergiledi.

Yatırım Araçlarının Reel Getirileri

Ağustos ayında diğer yatırım araçlarının performansı da dikkat çekici oldu:

  • Euro: Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 2,18, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 1,40 oranında reel getiri sağladı.
  • Mevduat Faizi (Brüt): Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 1,64, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 0,86 oranında getiri sağladı.
  • Amerikan Doları: Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 0,60, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 0,18 oranında reel getiri sundu.

Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) ve BIST 100 endeksi, her iki endeksle de yatırımcısına kaybettirdi. BIST 100 endeksi, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 10,76 oranında yatırımcı kaybı yaşattı.

Üç Aylık ve Altı Aylık Performans

Üç aylık değerlendirmede, mevduat faizi (brüt) Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 6,84, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 4,42 oranında en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu. Aynı dönemde BIST 100 endeksi, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 9,40, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 11,46 oranında kaybettirdi.

Altı aylık dönemde ise külçe altın, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 14,30, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 10,77 oranında en yüksek reel getiri sağladı. Amerikan Doları ise aynı dönemde en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

Yıllık Performans İncelemesi

Yıllık değerlendirmede, külçe altın yine en yüksek reel getiriyi sağladı. Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 18,15, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 5,54 oranında reel getiri sağladı. Diğer yatırım araçları yıllık bazda yatırımcısına şu oranlarda kaybettirdi:

  • BIST 100 Endeksi: Yİ-ÜFE ile yüzde 3,58, TÜFE ile yüzde 13,87
  • Euro: Yİ-ÜFE ile yüzde 7,30, TÜFE ile yüzde 17,19
  • Amerikan Doları: Yİ-ÜFE ile yüzde 8,12, TÜFE ile yüzde 17,92
  • Mevduat Faizi (Brüt): Yİ-ÜFE ile yüzde 11,20, TÜFE ile yüzde 20,68
  • DİBS: Yİ-ÜFE ile yüzde 24,61, TÜFE ile yüzde 32,66

Ağustos ayında külçe altın, yatırımcısına sağladığı yüksek reel getiri ile öne çıkarken, diğer yatırım araçları genellikle kaybettirdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Yılbaşı kokinaları raflarda
Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi İçin Yeni Dönem Başlıyor
Meşhur Sitedeki 52 Metrekare Daireyle Konya'da Bir İlk Gerçekleşecek
56 Yılda Ankara'nın Temelinde İmzası Olan Şirketin İflası
Konya'da her 5 kişiye 1 otomobil düşüyor