Testi kebabının sırrı ortaya çıktı: Yavaş yavaş pişip üflenerek yeniyor

2021 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaretle tescillenen testi kebabı, Kapadokya'nın bin yıllık geleneksel lezzetlerinden biri olarak öne çıkıyor.

Kapadokya bölgesi, doğal güzelliklerinin yanı sıra, mutfak kültürüyle de dikkat çekiyor. Bu kültürün en özgün örneklerinden biri ise testi kebabı. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 2021 yılında coğrafi işaretle tescillenen testi kebabı, geçmişi yaklaşık bin yıl öncesine dayanan bir lezzet.

Testi kebabının temel malzemeleri arasında et, sebze ve çeşitli baharatlar yer alırken, bu karışım geleneksel yöntemlerle kara fırınlarda yaklaşık 2,5 saat pişiriliyor. Kapadokya'ya özgü boğumlu testiler, Kızılırmak'ın eski yataklarında bulunan üç farklı topraktan üretiliyor ve içindeki malzeme, ağız kısmı hamurla kapatılarak fırına veriliyor. Testinin kapağı, piştikten sonra sert bir cisimle kırılarak içindeki kebap tabaklara dökülerek servis ediliyor.

Şef Ulaş Tekerkaya, Kapadokya bölgesinin yemek kültürünü araştırarak, testi kebabının Hacı Bektaş-ı Veli’nin öğretilerinde yer alan bir ritüel olarak bugüne kadar taşındığını belirtiyor. Tekerkaya, "Çömlek kırıldığında içindeki öz ortaya çıkar. Kırılmadan içindeki sırrı göremezsin" sözlerine atıfta bulunarak, bu ritüelin kebabın hazırlanışında da uygulandığını ifade ediyor. Geleneksel sade yağ veya günümüzde kuyruk yağı kullanılarak tatlandırılan kebap, baharatlarla harmanlanarak fırına konuluyor ve yaklaşık 2,5 saat pişiriliyor.

Testi kebabı, yalnızca bir yemek değil, aynı zamanda Kapadokya'nın kültürel mirasını yaşatan önemli bir unsurdur. Bin yıllık gelenek, Kapadokya halkı tarafından bu günlere taşınarak, bölgenin gastronomik zenginliğini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Kapadokya bölgesi, doğal güzelliklerinin yanı sıra, mutfak kültürüyle de dikkat çekiyor. Bu kültürün en özgün örneklerinden biri ise testi kebabı. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 2021 yılında coğrafi işaretle tescillenen testi kebabı, geçmişi yaklaşık bin yıl öncesine dayanan bir lezzet.

Testi kebabının temel malzemeleri arasında et, sebze ve çeşitli baharatlar yer alırken, bu karışım geleneksel yöntemlerle kara fırınlarda yaklaşık 2,5 saat pişiriliyor. Kapadokya'ya özgü boğumlu testiler, Kızılırmak'ın eski yataklarında bulunan üç farklı topraktan üretiliyor ve içindeki malzeme, ağız kısmı hamurla kapatılarak fırına veriliyor. Testinin kapağı, piştikten sonra sert bir cisimle kırılarak içindeki kebap tabaklara dökülerek servis ediliyor.

Şef Ulaş Tekerkaya, Kapadokya bölgesinin yemek kültürünü araştırarak, testi kebabının Hacı Bektaş-ı Veli’nin öğretilerinde yer alan bir ritüel olarak bugüne kadar taşındığını belirtiyor. Tekerkaya, "Çömlek kırıldığında içindeki öz ortaya çıkar. Kırılmadan içindeki sırrı göremezsin" sözlerine atıfta bulunarak, bu ritüelin kebabın hazırlanışında da uygulandığını ifade ediyor. Geleneksel sade yağ veya günümüzde kuyruk yağı kullanılarak tatlandırılan kebap, baharatlarla harmanlanarak fırına konuluyor ve yaklaşık 2,5 saat pişiriliyor.

Testi kebabı, yalnızca bir yemek değil, aynı zamanda Kapadokya'nın kültürel mirasını yaşatan önemli bir unsurdur. Bin yıllık gelenek, Kapadokya halkı tarafından bu günlere taşınarak, bölgenin gastronomik zenginliğini bir kez daha gözler önüne seriyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri

Turistik Tuz Ekspresi 90 yıl sonra yeniden Çankırı'da
Yol çalışmalarında 1500 yıllık Haliç surlarına rastlandı: Esnaf isyan etti
Makbule Hanım Konağı 22 Yıllığına Alanya Belediyesi’ne Tahsis Edildi
Mimar Sinan’ın Evi Müze Oluyor: Kayseri’de Tarihi Bir Adım Daha
Karikatürün yıldızları 17 yıldan sonra yeniden parladı