Konya'nın Beyşehir ilçesinde, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı hakkında sağlık çalışanlarına yönelik bilgilendirme semineri düzenlendi. Beyşehir Devlet Hastanesi'nde gerçekleştirilen seminerde, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Şeyma Çiftçi tarafından KKKA'nın detayları anlatıldı.
Seminerde KKKA'nın Tüm Boyutları Ele Alındı
Seminerde, KKKA'nın tarihçesi, hastalığın seyri, Türkiye ve dünya genelindeki epidemiyolojisi, tanı yöntemleri, bulaş yolları, korunma yöntemleri ve tedavi süreci kapsamlı bir şekilde ele alındı. Dr. Çiftçi, KKKA'nın bazı kene türlerinde bulunan virüs nedeniyle ortaya çıkan ve ölümle sonuçlanabilen bir hastalık olduğunu vurguladı.
KKKA'dan Korunma Yöntemleri ve İlk Yardım Bilgileri
Dr. Çiftçi, kene ısırıklarından korunma için çeşitli önlemler önerdi. Riskli alanlar arasında bağ, bahçe, tarla, orman ve orman kenarlarının bulunduğunu belirten Dr. Çiftçi, bu tür alanlara giderken açık renkli ve kapalı kıyafetler giyilmesini önerdi. Ayrıca, hayvanların üzerindeki kenelere ve hayvanların kanına çıplak elle dokunulmaması gerektiğini vurguladı.
Seminerde, kene ısırıkları sonrası dikkat edilmesi gereken noktalar da aktarıldı. Dr. Çiftçi, kene ısırığından sonra 10 gün içinde ateş, halsizlik, iştahsızlık, vücut ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtiler yaşanması durumunda ve ciltte morluk, idrarda veya dışkıda kanama gözlemlendiğinde derhal sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini söyledi.