"Yazılım, Türkiye'yi bir aşama sıçratacak bir sektör"

TOBB Bilgisayar Yazılımı Meclisi Başkan Yardımcısı Akyelli:- "Yazılım, Türkiye'yi bir sıçratacak bir sektör. Son dönemde yazılımla ilgili hem kanunlarda hem de çeşitli organizasyonlarda değişikliklerin olduğunu büyük bir mutlulukla görüyoruz"- "Hükümet pr

ANTALYA (AA) - LEVENT KİŞİ - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Bilgisayar Yazılımı Meclisi Başkan Yardımcısı Mehmet Akyelli, son yıllarda hızla büyüyen yazılım sektörünün Türkiye için önemli bir ihracat pazarı olduğunu bildirdi.

Türkiye Bilişim Derneği Antalya Şubesi Başkanlığı görevini de yürüten Akyelli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bilişim sektörünün Türkiye'de son yıllarda önem kazanmaya başladığını, bilişimin içinde yazılımın payının artmasının da önemli olduğunu ifade etti.

Türkiye'de 78 milyar liralık bilişim ve iletişim teknolojileri pazarı bulunduğuna dikkati çeken Akyelli, bunun 6,3 milyar lirasını yazılım sektörünün oluşturduğunu vurguladı.

Akyelli, "Yazılım, Türkiye'yi bir aşama sıçratacak bir sektör. Son dönemde yazılımla ilgili hem kanunlarda hem de çeşitli organizasyonlarda değişikliklerin olduğunu büyük bir mutlulukla görüyoruz" dedi.

Yazılım sektörünün yüzde 12,3'lük büyümeye sahip olduğu bilgisini veren Akyelli, "Bu sektör, Türkiye'nin büyüme hızından iki kat fazla büyüme gösteriyor. 45 milyon internet kullanıcısına ulaştık. 72 milyon GSM aboneliğimiz var. Tespit edebildiğimiz kadarıyla bilişim teknolojileriyle ilgili 1,3 milyar liralık da ihracatımız var. Bunun 227 milyon lirası donanım, 800 milyon lirası yazılım sektörüne ait. 148 milyon lira hizmet, 162 milyon da iletişimle ilgili ihracatımız var" diye konuştu.

Akyelli, yazılımın Türkiye için çok büyük bir ihracat pazarı olduğuna işaret etti.

- "Yazılım strateji belgesi"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca hazırlanan "Yazılım strateji belgesi"ne de değinen Akyelli, bu çalışmayı sektör temsilcileri olarak çok önemsediklerini bildirdi. Akyelli, yaklaşık 1,5 yıldır bütün paydaşlarla oluşturulan strateji belgesinin açıklanmasını merakla beklediklerini dile getirdi.

"Yerli yazılım"ın tarifini yapmak için de bir çaba gösterdiklerini anlatan Akyelli, şöyle devam etti:

"Türkiye'deki yerli yazılımın tarifini yapıp, ihracata yönelik çalışmaları bu taban üzerine oturtmayı planlıyoruz. Bilgi Toplumu Strateji Belgesi geçtiğimiz günlerde açıklandı. Kalkınma Bakanlığı tarafından organize edilen bu belge 5 yıllık bir dönemi kapsıyor. Başbakan'ın açıkladığı hükümet programında özellikle bilişim teknolojilerine oldukça kapsamlı ve derinlemesine yer verilmesini memnuniyetle karşıladık."

Yazılım alanının gençler için büyük bir fırsat olduğuna dikkati çeken Akyelli, yeni neslin dünyanın en az yatırımıyla sadece bir PC ve internet bağlantısı sayesinde bu işi yapabileceğini ifade etti. Akyelli, gençleri bu sektöre motive etmek için meslek liselerinden başlayacak ve yazılımı ön plana alacak eğitim sistemi olması gerektiğini vurguladı.

- "Duvara çarptıkça yazılımın önemi anlaşıldı"

Akyelli, bilgi işlem ve bunun detaylı altyapısı olan yazılımın karar vericiler tarafından az bilinmesinin sancısını çektiklerini söyledi

Akyelli, şunları kaydetti:

"Herkes bilmediği işten korktu. Bizde de kabahat var. Yazılımcılar olarak katılımcı olmadık. Siyasete ve odalara girmedik. Bu işe yön verecek organizasyonların içinde yer almadık. Son dönemde bu işin çok stratejik olduğu anlaşıldı. Bütün Türkiye'de elektrikler kesildi, altından yazılım çıktı. Geçtiğimiz günlerde bankalar ve çok sayıda kamu kurumunun siber saldırılar nedeniyle hizmet veremediği iddia edildi. Böyle duvara çarptıkça yazılımın önemi anlaşıldı."


AA

Teknoloji Haberleri

Yeni Nesil 5G Teknolojisinin Temel Özellikleri
Cerrahi İşlemlerde Robotik Tıp Kullanımı
Mevlana Kalkınma Ajansı TeknoGirişim Dersi Programı'nın 4. Dönemi Başladı
HÜRJET ses hızını aşmayı başardı