Yemen'deki olaylar

ABD’nin Sana Büyükelçisi Tueller:- “Sana’daki emrivaki yönetiminin parlamentoyu toplatmaya yönelik çağrısı ve siyasi konseyi oluşturması bölücü bir eylem olup anayasa, BM ve BMGK kararlarına uymuyor”

RİYAD (AA) - Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD), Husiler ve devrik lider Ali Abdullah Salih’in partisi Genel Halk Kongresi’nin (GPC) 13 Ağustos’tan itibaren parlamentonun oturumlarını yeniden başlatma ve Yüksek Siyasi Konseyi oluşturma kararını kınadığı bildirildi.

Yemen resmi haber ajansı SABA’da yer alan habere göre, ABD’nin Sana Büyükelçisi Matthew H. Tueller, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da, Yemen parlamentosu başkan yardımcısı Muhammed Ali eş-Şeddad’ın başkanlığında parlamentodaki blok başkanlarından oluşan heyetiyle bir araya geldi.

Görüşme sırasında Tueller, “Sana’daki emrivaki yönetiminin parlamentoyu toplatmaya yönelik çağrısı ve siyasi konseyi oluşturması bölücü eylem olup anayasa, Birleşmiş Milletler ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına uymuyor.” ifadelerini kullandı.

ABD hükümetinin Körfez ülkeleri girişimine ters olan söz konusu eylemi kabul etmediğini belirten Tueller, Husiler ve Salih’in söz konusu eyleminin, devlet kurumlarını geri almayı ve silahlı milisleri şehirlerden çıkartmayı hedefleyen BM kararlarının uygulanmasına yönelik sarf edilen çabaları engellemeyi amaçladığını vurguladı.

Tueller, Husiler ve Salih’in attığı adımların hiçbir anayasal dayanağı olmadığını ve tüm anlaşmalara ters geldiğinden dolayı hükümsüz olduğunu söyledi.

Toplantıya katılan Yemen parlamenter heyeti ise Tueller’den ABD hükümetinin Husiler ve Salih’e karşı baskı uygulama seçeneğini ele almasını talep etti.

Yemen parlamentosu Başkanı Yahya Ali er-Rai başkanlığında 8 Ağustos’ta toplanan ve onun yanı sıra üç milletvekili ile bir parlamento genel sekreterinden oluşan Parlamento Konseyi Başkanlığı, meclis oturumlarını 13 Ağustos’tan itibaren yeniden başlatmayı kararlaştırmıştı.

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da 10 Ağustos’ta düzenlediği basın toplantısında konuşan Yemen Dışişleri Bakanı Abdulmelik el-Mihlafi, Husiler ve GPC’nin 13 Ağustos’tan itibaren parlamentonun oturumlarını yeniden başlatma kararını kınayarak, “Husilerin parlamentonun toplanması çağrısı, yaptıkları darbeyi meşrulaştırma girişimidir.” ifadelerini kullanmıştı.

AA

Gündem Haberleri

Türkiye'de Kuzey Işıkları Görüldü: TUA'dan Jeomanyetik Fırtına Açıklaması
Öfkelenen sendika temsilcisi balyozla müdür odasına girdi
Konya'da lahmacun bu fiyatın altında satılıyorsa 'lahmacun değildir'
TÜVTÜRK'e Gidince Sormayın! Artık Verilmiyor
Lübnan’dan tahliye tamamlandı