Yeni anayasada laiklik olmaz şart mı?
Anayasa Vatandaş Toplantıları'nın ikincisi, dün Konya'da gerçekleşti. 13 meslek örgütü ve çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından oluşturulan Anayasa Platformu tarafından düzenlenen 'Türkiye Konuşuyor' projesi kapsamındaki ilk program Ankara’daydı. Farklı şehirlerde bu buluşmaların devam edeceğini biliyoruz…
Şimdi size kısaca haber tadında dünkü toplantıdan bahsedip ardından düşüncelerimizi paylaşacağız…
Programa katılan TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyelerinin tamamı yeni anayasanın gerekliliğine vurgu yaptılar. TBMM Başkanı Cemil Çiçek ise "Sizi temin ederim, herkes bildiğini okumayacak. Biz bu defa milletin okuduğunu okumak istiyoruz. Millet ne diyorsa, onu anayasada görmek, yansıtmak istiyoruz. Mümkün olan kısa sürede görüşlerinizi doğrudan veya dolaylı bizlere iletin. Biz yeni bir anayasa yazmıyoruz. Yapıyoruz. Yazacak olsaydık, 12 kişilik komisyon Ankara'da oturur, uzmanlardan destek alır, taslak metni ortaya çıkarır, onu da önünüze sunar, kabul edersiniz ya da etmezsiniz. Bu yolun yanlış olduğunu hep beraber gördük. Çektiğimiz bu sıkıntılar, bundan kaynaklanıyor" şeklinde konuştu.
Törende sivil toplum örgütleri adına konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da "Hedeflerimize ulaşma noktasında mevcut anayasa bizi taşıyamıyor" dedi. Hisarcıklıoğlu, bu doğru saptamadan sonra Türkiye'nin demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olduğunu tam olarak ortaya koyan bir anayasaya ihtiyacı olduğunu düşündüğünü söyledi…
Sayın Meclis Başkanı Çiçek biz bildiğimizi okumayacağız, sizin dediklerinizi okuyacağız derken, Sayın TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu kurduğu cümlede ısrarla laikliği geçirdi.
“Demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti” tamlamasını Başbakan Erdoğan da sık sık yeniliyor. Demokrasi tamam, hukuk tamam, sosyal devlet tamam, fakat laiklik niye sayılıyor. Eskisinde var olduğu için sayılıyordu, yenisinde niye olsun?..
Oysa iktidar partisinin başkanından vekiline, pek çok mensubu zamanında bu laiklik denen zıkkımın lastikli tarifi yüzünden olmadık sıkıntılar çekmediler mi? Bırakın laiklik tarihin tozlu sayfalarında kalsın gitsin…
Laiklik maddesi yenisinde de illa olacaksa bu anayasa benim açımdan asla YENİ olmayacaktır. Şu maddeye dokunma, bu madde kalsın, öteki cıs derken… osuruktan teyyare üç-beş değişiklikle gözümüz boyanacak gibi görünüyor.
Zaten komisyon daha oluşturulurken yeni bir anayasa nasıl yapılamazın yolu yapılmış. Yüzde 5 mi, 6 mı olduğu belli olmayan bir marjinal ırkçı partiyle yüzde 50’ye yakın oy almış iktidar partisi eşit temsil ediliyor. Olacak iş mi bu? Efendim, uzlaşma olsun diye yaptık denilebilir. Bu yapıdan uzlaşma çıkmaz. Çıkamaz. Göreceksiniz, bir dahaki seçimlerde yeni anayasa seçim vaadi olacak. İddiaya bile girerim bu hususta…
Hülasa; Bu komisyondan yeni bir anayasa metni çıkmaz. Varsayalım biz yanıldık ve çıktı. O yeni anayasa Anadolu insanının genelini memnun etmekten çok uzak, belki azınlıkları sevindiren bir şekilde olur. Benim anayasam diyebilmem için ‘ben’ gibi düşünülmesi gerekir. Peki, ben kimim? Ben, bu halkın ekserisiyim. Müslüman bir halktan bahsediyorum...
Mesai saatini namaza göre ayarlamaya korkan insanların yapacağı anayasa, Müslüman halkı memnun edemez. Etmemeli de zaten…
-----------------
Çok yaşayayım diye sigarayı bırakanlar…
Değerli büyüğüm, gazetemiz yazarı Seyit Küçükbezirci abi ile cumartesileri fırsat buldukça karşılıklı çay eşliğinde üç-dört sigara içeriz. O eskilerden anlattıkça efkârlanır, yeni bir sagara daha yakar. Ben de ona imrenir yenilerim sigarayı.
Geçenlerde mevzu açılınca, “benim arkadaşlarımın çoğu öbür aleme göçtü. Oysa çok yaşamak için sigarayı bırakıp sağlıklı yaşamaya başlamışlardı” dedi gülerek. Seyit abi günde üç paket sigara içer, nazar değmesin bana mısın demez. Bu sözlerime sigarayı özendiriyor falan diye kimse kızmasın, hakikat böyle…
Anladık ki kendi başına sigara da bi yere kadar zararlı. Esas zararlı olan kafayı her şeye takmak, stres yapmak, vücudu yormak…
Tiryakilere buradan şu nasihatı çıkarabiliriz. Rahat, keyifli, stressiz, mutlu bir hayatınız varsa sigaranın zararı bile azalıyor. Ancak bu şekilde birisini bulmak zor aramızda…