''Yeni Bir Dil, Yeni Bir Başlangıç'' projesi

Sosyal Kültürel Yaşamı Geliştirme Derneği, Suriyeli sığınmacı çocuklara yönelik çalışmanın sonuçlarını açıkladı- Proje koordinatörü Dinç:- ''Çocukların 71’i gelmeden önce Türkiye hakkında hiçbir bilgiye sahip olmadıklarını, 80’i savaş olmasa buraya gelmek

İSTANBUL (AA) - Sosyal Kültürel Yaşamı Geliştirme Derneği, Suriyeli sığınmacı çocuklara yönelik ''Yeni Bir Dil, Yeni Bir Başlangıç'' çalışmasının sonuçlarını açıkladı.

Dernek başkanı Ayşe Görür, Beyoğlu'nda bir restoranda düzenlenen basın toplantısında, çalışma kapsamında İstanbul'un farklı ilçelerinde yaşayan 100 sığınmacı çocukla birebir görüşme yaptıklarını, onlara barınma, sağlık ve eğitim alanında sorular yönettiklerini söyledi.

Çalışma hakkında bilgi veren proje koordinatörü Gül Dinç ise çocukların yüzde 95'inin Halep, Şam ve Afrin'den geldiğini belirterek, "Türkiye'ye gelme nedenleri arasında ise de 'savaş' ve 'DAEŞ' cevabını verdiler." dedi.

Çocuklardan 2'sinin annesinin, 15'inin babasının, 3'ünün ise kardeşinin Suriye'de kaldığını aktardığını dile getiren Dinç, şunları kaydetti:

"Bir görüşmeci tüm yakınlarını kaybettiklerini, 12 çocuk ise tüm ailesinin Türkiye’de olduğunu belirtmiştir. 'Türkiye’ye girdikten sonra kampa götürüldünüz mü?' sorusuna dört görüşmeci 'evet' cevabı vermiştir. Kampta kalma verileri ile geliş yılı verileri karşılaştırmasında 2013 sonrası giriş yapanların hiçbirinin kampa alınmadığı görülmektedir. Kayıt yaptırmak sağlık ve eğitim dahil kamu hizmetlerine erişim için şarttır. Türkiye'de kayıt yaptırıp Geçici Koruma Kimliği alınıp alınmadığı ile soruya 23 görüşmeci kayıtlı olmadığı şeklinde cevap vermiştir. Kayıt olma verileri ile cinsiyet verileri birlikte değerlendirildiğinde ise erkek çocukların yüzde 20'sinin, kız çocukların ise yaklaşık yüzde 27'sinin kayıtsız olduğu görülmektedir. Araştırmada ulaştığımız bulgulara göre görüşme yapılan 39 çocuk okuma-yazma bilmemektedir ve 100 çocuktan sadece 38'i eğitime devam edebilmektedir. Ayrıca kız çocukların eğitime erişiminin daha düşük oranda olduğu görülmektedir.''

Dinç, bu çocuklardan çeşitli sivil toplum örgütlerince düzenlenen kurslara katılanların 17 olduğunu ifade ederek, şu bilgileri verdi:

''Görüşmecilere okula gitmeyi isteyip istemedikleri sorulmuştur. Yüzde 93'ü okula gitmek istediğini söylemiştir. Görüşülen çocukların 95’i Türkçe öğrenmek istediklerini belirtmektedir. Çocuklar 'ne olmak istiyorsun?' sorusuna eşit oranda öğretmen ve doktor olmayı istedikleri cevaplarını vermiştir. Sığınmacıların birinin ailesinin inşaat halindeki yapıda, 6 ailenin ise depo ya da dükkanda yaşadıklarını görüldü. Hanede yaşayan kişi sayısı bakımından dağılım oranları 3-6 ve 6-9 kişilik ailelerin çoğunlukta olduğunu göstermektedir. Çocukların 77’si yaşadıkları evden memnun olduğunu, 22’si ise memnun olmadıklarını ifade etmiştir. Verilere göre inşaat halindeki yapıda yaşayan çocuk ile depo/dükkanda yaşayan çocukların yarısı memnuniyet ifade etmektedir. Yüksek memnuniyetsizlik apartman dairesinde yaşayanlar arasındadır. 'Sağlık sorunlarını nasıl çözüyorsunuz?' sorusuna sadece 31 çocuk resmi kurumlarda cevabı vermiştir. Bu yasal olarak tanınmış hakları konusunda bilgilendirilmedikleri veya kayıtlı olmadıkları için resmi sağlık kurumlarına gitmediklerini göstermektedir.''

Saha araştırmasında çocuklara Türkiye ve buradaki yaşamları hakkında da sorular sorulduğunu aktaran Dinç, ''Çocukların 71’i gelmeden önce Türkiye hakkında hiçbir bilgiye sahip olmadıklarını, 80'i savaş olmasa buraya gelmek istemeyeceğini belirtmiştir. 'Türkiye’yi sevdin mi?' sorusuna 83’ü 'sevdim' 14’ü 'sevmedim' cevabını vermiştir. 'Ülkene geri dönmek ister misin?' sorusuna ise 92 çocuk 'evet dönmek isterim', '7 çocuk hayır dönmek istemiyorum' cevabı vermiştir.'' şeklinde konuştu.

AA

Gündem Haberleri

Palandöken'deki çığda hayatını kaybeden milli judocu için başsağlığı
Yeni yılın ilk günlerinde açılacak: Türkiye’de tek olacak
Yer kalmayınca çift katlı mezarlık dönemi de başladı
Belediyenin tesisinde meyveli tatlıdan kurt çıktı
Suriyeli Esnaflardan İndirim Kampanyası