Yeni Covid-19 Varyantı XEC Hakkında Uzmanlardan Uyarı

Avrupa ülkeleri ve Rusya'da görülen Covid-19'un yeni varyantı XEC hakkında açıklamalarda bulunan uzmanlar, bu varyantın etkilerinin hafif seyrettiğini ve üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri gösterdiğini belirtti.

Wuhan'da 2019 yılında ortaya çıkan Covid-19, yeni varyantlarıyla yeniden gündeme geliyor. Omicron'un bir alt grubu olarak tanımlanan "XEC" varyantı, Avrupa ülkeleri ve Rusya'da tespit edildi. Biruni Üniversite Hastanesi'nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sinem İliyaz, XEC varyantının etkilerinin önceki varyantlarla benzerlik gösterdiğini ve üst solunum yolu enfeksiyonu bulguları oluşturduğunu belirtti.

Prof. Dr. İliyaz, "Sonbahar ve kış dönemlerinde vakalarda artış görüyoruz. Her yeni varyant, önceki varyantlardan daha hızlı yayılıyor. Hassas popülasyonu korumak için önlemler almakta fayda var" dedi.

Aşıların Etkisi ve Genel Durum

Uzmanlar, mevcut aşıların XEC varyantına karşı etkili olduğunu ifade ediyor. Prof. Dr. İliyaz, "Aşıların etkinliği zamanla azalsa da hala koruyucu özelliğini sürdürüyor. Hasta yoğunluğu, özellikle okulların açılmasıyla artmaya başladı. Çocuklar, ilerleyen günlerde daha büyük bir oranda taşıyıcı olacaklar" diye ekledi.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Müberra Hraloğlu da XEC varyantının şu an 27 ülkede yaygın olduğunu ve benzer şikayetlerle karşımıza çıktığını ifade etti. "Covid artık baskın bir tip olacak gibi görünüyor. Ağır vakalar genellikle immünsüpresif hastalarda ortaya çıkıyor" dedi.

Önlemler ve Salgın Yönetimi

Her iki uzman, Covid-19'un yayılmasını engellemek için genel hijyen önlemlerinin önemine vurgu yaptı. Prof. Dr. İliyaz, "El yıkamak, odaların havalandırılması ve sosyal mesafe gibi önlemler almak riski azaltabilir" açıklamasında bulundu. Dr. Hraloğlu ise toplu taşımalarda maske takmanın ve ortamların havalandırılmasının önemine dikkat çekti.

Maymun Çiçeği Hastalığına Dikkat!

Son dönemde gündeme gelen maymun çiçeği hastalığına da değinen Dr. Hraloğlu, "Cilt lezyonları gelişirse mutlaka hastaneye başvurulmalı. Bu hastalık, diğer üst solunum yolu enfeksiyonları gibi hızlı yayılmıyor, ancak izolasyon önemlidir" şeklinde uyardı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Yanık yaralarını daha hızlı iyileştirecek proje
Obezite bir teknoloji hastalığıdır
Anne ile oğlu mesai arkadaşı oldu
Hekimler özel muayenehanesine kaçmaya başladı
Profesörden Bağışıklık Sistemi İçin Beslenme Tavsiyeleri