Yeni Türkiye Buluşmaları Paneli

Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilir:- "Dünyada başkanlık sistemi uygulayan ülke sayısı parlamenter sistemden az değil. Latin Amerika ülkelerinde başarılı bir şekilde uygulanıyor"- İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Dekan

ANTALYA (AA) - Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Bilir, "Dünyada başkanlık sistemi uygulayan ülke sayısı parlamenter sistemden az değil. Latin Amerika ülkelerinde başarılı bir şekilde uygulanıyor" dedi.

Antalya Büyükşehir Belediyesince Antalya Kültür Merkezi'nde siyaset bilimci Murat Yılmaz'ın başkanlığında gerçekleştirilen "Başkanlık ve Yeni Türkiye" konulu "Yeni Türkiye Buluşmaları" paneline İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk Alkan, Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Bilir ve Star Gazetesi'nden Halime Kökçe konuşmacı olarak katıldı.

Bilir, panelde yaptığı konuşmada, başkanlık sisteminin federalizmi gerektirmediğini savundu. Almanya'nın parlamenter sistemle yönetildiğini ama aynı zamanda federal bir devlet olduğu örneğini veren Bilir, "Başkanlık sistemi olan aynı zamanda üniter devlet olan Şili, Meksika ve Peru gibi devletler var. AK Parti üniter yapıda bir başkanlık sistemini öneriyor. Dünyada başkanlık sistemi uygulayan ülke sayısı parlamenter sistemden az değil. Latin Amerika ülkelerinde başarılı bir şekilde uygulanıyor. Mesela Brezilya en gelişmiş ülkelerden birisidir. IMF'ye olan borçlarını bizden bir yıl önce sıfırladılar" diye konuştu.

Bilir, başkanlık sisteminin parlamentoları etkisiz hale getirdiği eleştirilerinin de doğru olmadığını belirtti.

Türkiye'de yasama ile yürütme arasında iç içe geçmenin söz konusu olduğunu ifade eden Bilir, "Başkanlık sisteminde başkan ile parlamento işlevsel ve organik olarak birbirinden ayrılmıştır. Başkan parlamentoya yasa teklifi veremiyor. Başkanlık sistemlerinde parlamentolar daha etkin" dedi.

ABD'deki gibi bir başkanlık siteminin Türkiye'de uygulanmayabileceğini vurgulayan Bilir, başkanlık sisteminin bu ülkedekinden ibaret olmadığını sözlerine ekledi.

- "Kötü bir anayasal metinde yarı başkanlık sistemi"

Prof. Dr. Haluk Alkan da Türkiye'nin bugüne kadar halkın katılımı olmadan yapılan anayasalarca yönetildiğine dikkati çekti. Bu anayasalarda dolayısıyla toplumun yer almadığının altını çizen Alkan, "Bu anayasalarda kurucu iktidar sorunu vardır. 1982 Anayasası ile hükümetlerin tasfiye edilebilir bir yapıda olması sağlanmış. Ne kadar antidemokratik bir anayasa olduğunu görebilmek için 28 Şubat sürecine bakmak yeterlidir" dedi.

Recep Tayyip Erdoğan'dan önceki tüm cumhurbaşkanlarının hükümetlerle sorun yaşadığını belirten Alkan, başkanlık sisteminin bu sorunların da önüne geçeceğini savunarak, "Türkiye parlamenter sitemlerle yönetilmiyor, kötü bir anayasal metinde yarı başkanlık sistemiyle yönetiliyor" diye konuştu.

Halime Kökçe ise muhalefet partilerinin başkanlık sistemini konuşmaktan kaçındıklarını iddia etti. Muhalefeti "ringe çıkmadan yenilgiyi kabullenen boksörler"e benzeten Kökçe, başkanlık sisteminin Türkiye'ye getireceğine inandığı faydalardan bahsetti. Kökçe, savunduğu sistemin küçük partilere birleşerek iktidar olma şansı vereceğini ve mezhep ile etnik köken odaklı siyaseti önleyeceğini söyledi.

AA

Gündem Haberleri

Güran ailesi çobanı sorguya çekmiş
Erdoğan'dan Gazze ve Lübnan mesajı
10 Kasım törenine katılmayan öğrencilerin velileri tepkili
Papa Francis, İznik Konsili’nin 1700. Yıl Dönümü İçin Türkiye'ye Geliyor
Taksilere Acil Durum Butonu Zorunluluğu Getirildi