BURSA (AA) - CEM ŞAN - Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık, ikinci el araç ticaretinde yapılan düzenlemeye ilişkin, "Yeni yönetmelik galerici esnafına çekidüzen veriyor, sorumluluklarını artırıyor. Galerici esnafına Mesleki Yeterlilik Kurumundan eğitim ve sınav şartı getirdi. Yetki belgesi şartı getirdi." dedi.
Yanık, Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca hazırlanan ve 13 Şubat'ta Resmi Gazete'de yayımlanan "İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik" ile ilgili, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Bu yönetmeliğin çıkarılması için odaların ve galerici esnafının yaklaşık 5 senedir girişimlerde bulunduğunu hatırlatan Yanık, yönetmeliğin esnafa ciddi anlamda sorumluluk yüklediğini söyledi.
Yanık, yönetmeliğin hazırlanması sırasında esnafın ve bu ticaretin sıkıntılarını izah etmeye çalıştığını belirterek, "Yeni yönetmelik galerici esnafına çekidüzen veriyor, sorumluluklarını artırıyor. Galerici esnafına Mesleki Yeterlilik Kurumundan eğitim ve sınav şartı getirdi. Yetki belgesi şartı getirdi. İkinci el araçları, yetki belgesi olan esnafların satması yönünde kıstas var. Yeni yönetmelikle ikinci el araçlara da garanti kapsamı getirildi." dedi.
Galerici esnafı olarak ikinci el araçlara verilecek garanti kapsamına sıcak baktıklarını ancak bu yönetmelikte garanti kapsamının tam anlaşılır olmadığını dile getiren Yanık, "Garanti verilen aksamlarla ilgili kusur tespitlerinin kimin tarafından nasıl yapıldığı veya suçlunun kim olduğunu tespit edecek mekanizma eksikliği ortaya çıkmış durumda. Ekspertizlerin buradaki sorumlulukları, verdikleri raporlarda yanlış bilgilerin doğurduğu hatalardaki cezai müeyyideleri yönetmelikte net ve açıklanmış değil." diye konuştu.
- "Lise mezunu şartı"
Yönetmelikle ilgili basında birçok yanlış beyan ve yorumların olduğunu ve vatandaşlarla esnafın yanlış yönlendirildiğini belirten Yanık, şöyle devam etti:
"Esnafımız her bilgiye itibar etmesin, odaların ve bakanlığın, ilgili kurumların açıklamalarını dikkate alsın. Bu yönetmelik ikinci el otomobille uğraşan galerici esnafına hukuki ve maddi yükümlülük getirmiştir. Bu yükümlülükler altından kalkılmayacak gibi değildir. Lise mezunu olmayan esnafın bu işi yapıp yapamayacağına ilişkin iki günde bize ciddi anlamda telefon geldi. Vergi levhası olan ve yönetmeliğin yayımlandığı tarihe kadar resmi olarak galericilik yapanlar, mezuniyeti ilkokul, ortaokul ve lise olması fark etmeksizin ticaretine devam edecek. Yönetmelik yayımlandığı tarihten itibaren lise mezunu şartı var."
- Satış personeline "mesleki yeterlilik belgesi" zorunluluğu
Yönetmelikle iş yerlerinin metrekarelerinin netleştiğini ve 100 metrekarenin altında olmayacağını belirten Yanık, esnafın şehir içinde oto alım satımını, imarlarda ticari alan olarak geçen iş yerlerinde yapabileceklerini vurguladı.
Yönetmelikteki eksik gördükleri kısımlar için hazırladıkları raporu, ilgili mercilere sunacaklarına değinen Yanık, çıkarılacak ek yönetmelikle eksik olan kısımların giderileceğini düşündüklerini ifade etti.
Yönetmeliğin 10'ncu maddesine göre, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapılan işletmede pazarlama ve satış personeli olarak çalıştırılan kişilerin mesleki yeterlilik belgesine sahip olması zorunluluğu getirildiğine dikkati çeken Yanık, bu maddenin yönetmeliğin yayım tarihinden üç ay sonra yürürlüğe gireceğini ve bu belgenin de Mesleki Yeterlilik Kurumundan veya bu kurumun belirleyeceği yerlerden alınacağını anlattı.
- "Ekspertiz raporu zorunlu hale geldi"
Yeni yönetmelikle ekspertiz raporunun zorunlu hale geldiğini belirten Yanık, şunları kaydetti:
"Yönetmeliğin 14'ncü maddesinde, 'Yetki belgesine sahip işletme tarafından ikinci el motorlu kara taşıtı satışından hemen önce ekspertiz raporu alınır ve raporun bir nüshası satış esnasında alıcıya teslim edilir. Ekspertiz raporunun ücreti, satış işleminin alıcıdan kaynaklanan bir nedenle gerçekleşmemesi durumunda alıcı, diğer hallerde yetki belgesine sahip işletme tarafından ödenir. Ekspertiz raporunda ikinci el motorlu kara taşıtının özellikleri, arıza ve hasar durumu ile kilometre bilgilerine yer verilir. Sekiz yaş veya 160 bin kilometrenin üzerindeki ikinci el motorlu kara taşıtları için ekspertiz raporu alınması zorunlu değildir. Ekspertiz raporu, Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından belirlenen standarda göre verilen TSE hizmet yeterlilik belgesi bulunan işletmeler tarafından düzenlenir' ifadeleri yer alıyor. Bu maddeye göre ekspertiz raporu zorunlu hale geldi. Ayrıca ekspertiz raporu veren işletmeler TSE'den hizmet yeterlilik belgesi alacaklar ve TSE standartlarına göre kendilerine çekidüzen verecekler. Bu madde de yayım tarihinden 6 ay sonra yürürlüğe girecek."
AA