Yeniçağa Kuş Cenneti 200 kuş türünü ağırladı

Bolu'nun Yeniçağa ilçesindekri kuş cenneti, göç mevsiminde 200'ün üzerinde kuş türüne ev sahipliği yaptı

BOLU (AA) - Bolu'nun Yeniçağa ilçesindeki kuş cenneti, göç mevsiminde 200'ün üzerinde kuş türünü ağırladı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce koruma altında bulunan Yeniçağa Gölü'nü her sene göç mevsimlerinde binlerce kuş ziyaret ediyor.

Çalışmalar neticesinde göç mevsimlerinde Yeniçağa Gölü'nü ziyaret eden 200'ün üzerinde kuş türünden 90'dan fazlası ise buraya yumurtlayarak kuluçkaya yatıyor.

Her yıl yüzlerce kuş gözlemcisinin de uğrak yerlerinden birisi olan Yeniçağa Gölü'nü, turna, arı şahini, angut, balık kartalı, flamingo, ördek, kaz, şah kartalı, ak kuyruklu kartal ve bıldırcın kılavuzunun yanı sıra onlarca farklı tür ziyaret ediyor.

Bu kuşlardan, turna, şah kartalı, ak kuyruklu kartal ve bıldırcın kılavuzu burada konaklayarak üreyen kuş türlerinin başında geliyor.

Orman ve Su İşleri 9. Bölge Müdürü Erdem Karaağaç, AA muhabirine, Yeniçağa Gölü'nün ulusal sulak alan statüsünde bir göl olduğunu ifade etti. Yeniçağa Gölü'nün hem yaban hayatı yönünden hem de göçmen kuşların konaklaması yönünden Türkiye'de eşi az rastlanan bir yer olduğuna dikkati çeken Karaağaç, "Buraya 200'ün üzerinde göçmen kuş uğruyor. Aynı süreci tekrar geriye dönerken de yaşıyorlar. Bu kuşlarımızın 92 türü burada konaklıyor ve yavru yapıyor. Burada konaklayan ve yavrulayan kuş sayısı çok önemli. Bu sayı Türkiye'deki bir sulak alan için oldukça yüksek bir sayı. Bu nedenle bakanlığımız olarak burayı çok önemsiyoruz." diye konuştu.

Göç yolu üzerinde bulunan Yeniçağa'nın bu sene de farklı türlerden binlerce kuşun ziyaret ettiğini belirten Kararağaç, "Bazı kuş türlerinin göçleri halen devam ediyor. Bunun yanı sıra bazı kuşlar ise burada kalarak kuluçkaya yattı. İlkbahar mevsiminde bu göç tam tersine işleyecek ve yine binlerce kuş buraya uğrayarak yaşam alanlarına ulaşacak." dedi.


AA

Kültür Sanat Haberleri

3 bin yıllık Zerzevan Kalesi’nde Güney surları gün yüzüne çıkartıldı
Işıl Yücesoy’un ‘İzninle’ oyunu Bursa’da sahnelendi
Ankara’nın tarihi hanları geçmişe pencere açıyor
Osman Hamdi Bey'in 'Kaplumbağa Terbiyecisi': İki Versiyon, İki Farklı Müze
Ferdi Tayfur’u ’Ben de özledim’ diyerek andılar