"Yenilenebilir Enerji Kooperatiflerinin Geliştirilmesi" çalıştayı

Kooperatifçilik Genel Müdürü Seymenoğlu:- "Ülkemiz enerjide dışa bağımlı. 'Bu bağımlılığımızı nasıl azaltabiliriz' diye Kooperatifçilik Genel Müdürülüğü olarak bunu dert edindik. Dünyadaki örnekleri inceledik. Birçok inceleme yaptık ve gördük ki biz Türki

ÇORUM (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürü Arif Sami Seymenoğlu, "Ülkemiz enerjide dışa bağımlı. 'Bu bağımlılığımızı nasıl azaltabiliriz' diye Kooperatifçilik Genel Müdürülüğü olarak bunu dert edindik. Dünyadaki örnekleri inceledik. Birçok inceleme yaptık ve gördük ki biz Türkiye'de kooperatif modelle yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayabiliriz." dedi.

Seymenoğlu, Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulunda düzenlenen "Yenilenebilir Enerji Kooperatiflerinin Geliştirilmesi" çalıştayında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin tarımsal kooperatifçilik anlamında önemli tecrübeye sahip olduğunu, bu tecrübeyi yenilenebilir enerji alanında da Türkiye'ye yaymayı hedeflediklerini söyledi.

Almanya, Fransa, Hollanda gibi Avrupa ülkelerinin yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı konusunda oldukça başarılı olduklarına dikkati çeken Seymenoğlu, Türkiye'nin de bu konuda harekete geçtiğini ifade etti.

Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı bir ülke olduğunu ifade eden Seymenoğlu, şöyle devam etti:

"Ülkemiz enerjide dışa bağımlı. Neden bağımlı? Çünkü bizim Arap ülkeleri gibi fosil yakıtımız yok. Rusya gibi doğalgazımız yok. Kömür kaynaklarımız o kadar iyi değil. O zaman 'Bu bağımlılığımızı nasıl azaltabiliriz' diye Kooperatifçilik Genel Müdürülüğü olarak bunu dert edindik. Dünyadaki örnekleri inceledik. Birçok inceleme yaptık ve gördük ki biz Türkiye'de kooperatif modelle yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayabiliriz. Mevzuat sıkıntılarının önemli bir kısmını, bakanlarımızın desteği ile aştık, belli bir noktaya geldik. Şimdi bu modeli ülke genelinde yaygınlaştırmamız lazım. Kaynaklar sınırsız. Cenab-ı Allah insana enerjisini vermiş. İnsanoğlu, Aşık Veysel'in dediği gibi toprağın karnını kazmaktan başka bir şey bilmiyor. Kazacak doğalgaz çıkartacak, kazacak kömür çıkartacak. Fosil yakıtlara ihtiyacımız yok. Allah vermiş enerjimizi. Biz bunu kullanmak durumundayız. Dünyayı kirletmeye ihtiyacımız yok. Enerji kooperatifleri aynı zamanda çevreci yaklaşımın önündeki en güzel modellerden bir tanesi. Biz bunu kullanmak durumundayız."

- "Enerjide dışa bağımlılığı, kooperatif modelli yenilenebilir enerji ile azaltabiliriz"

Türkiye'nin çok fazla doğalgaz ya da fosil yakıta sahip olmadığının altını çizen Seymenoğlu, ülke genelinde en çok kullanılan yenilenebilir enerji kaynağının yüzde 7 oranında rüzgar olduğunu, güneş enerjisinin yüzde 1 seviyesinde olduğunu aktardı.

"Biz şu anda hidrolik santrallerden ve ağırlıklı olarak doğalgazdan elde ettiğimiz enerjiyle enerji ihtiyacımızı karşılıyoruz. Yaklaşık 260 milyar kilovatsaat enerjiye ihtiyacımız var." diyen Seymenoğlu, şunları kaydetti:

"Bu açığı kapatmamız için yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmaktan başka şansımız yok. Almanya'da, Türkiye'nin güneşlenme oranından çok daha geride olmasına rağmen bine yakın enerji kooperatifi kurulmuştur. Bu kooperatiflerle ülkesindeki yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanıyor. Güneşi, rüzgarı hatta hayvanlardan elde edilen biogazı kullanıyorlar. Termalden de faydalanıyorlar. Türkiye'nin bu kadar açığı varken bize düşen görev nedir? Küçük sanayi siteleri var. Biz sanayi sitelerindeki dükkanların çatılarına güneş enerjisi panelleri koyabilirsek, enerji ihtiyacımızın büyük bir bölümünü karşılayabiliyoruz. Bunun da bir maliyeti var. Kooperatifi de bunun için öneriyoruz. Küçük sanayi sitelerindeki insanlar onar bin lira kaynak ayırsalar, kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek güneş panellerini çatılarına kurabilirler. Bu tesis de ortalama 6 yılda kendini tolere ediyor. Bu milli serveti, güneşi, rüzgarı, hayvan atıklarından elde edilen biogazı ve termal kaynağı bir an evvel değerlendirmek ve bu sayede dışa bağımlılığımızı azaltmak durumundayız. 1970'li yıllarda ABD'den her yıl 1 milyar dolar yardım gelecek diye beklerdik. Allah'a şükür ki bugün çok güçlü bir devletimiz var. Dışa bağımlılığı ne kadar çok geriye itersek, o kadar çok daha hızlı kalkınırız."

AA

Gündem Haberleri

Hatay’ın Yeniden İnşasına Öncülük Eden Başkan Altay’a Fahri Doktora Unvanı
MSB, teğmenlerin kılıçlı yemini için 'Mesele disiplinsizliktir' dedi
Irak ve Suriye’nin kuzeyinde 34 terörist etkisiz hale getirildi
Türkiye Diyanet Vakfı’ndan makam aracı açıklaması
Su borusu patladı, vatandaş arabasını yıkadı