Yer altı müzesinde "seramik tarihi" sergileniyor

Nevşehir'in Avanos ilçesinde, yerin yaklaşık 20 metre altındaki Türkiye'nin ilk yer altı müzesinde, ilk çağdan bugünlere çanak, çömlek ve seramiğin evrimi orijinal eserlerle anlatılıyor- Seramikler, kandiller, koku şişeleri, cam eserler, takılar, küçük fi

NEVŞEHİR (AA) - YASİN TEMEL - Çanak, çömlek ve seramikleri ile ünlü Avanos ilçesinde geçen yıl mayısta açılan Türkiye'nin ilk yer altı müzesinde sergilenen eserler, çömlek ve seramik tarihine ışık tutuyor.

Kapadokya'daki yer altı şehirlerinin yaşam alanlarından esinlenerek tasarlanmış, yerin yaklaşık 20 metre altında kaya bir mekanda bin 600 metrekareden oluşan müze, Kültür ve Turizm Bakanlığının özel müze statüsünde yer alıyor.

Müzenin işletmecisi Güray Tüysüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisinin çömlekçi bir ailenin beşinci nesil üyesi olduğunu söyledi.

Tüysüz, gençlik yıllarında hayalini kurduğu ve 20 yıl sonra açtığı yer altı seramik müzesinde ailesinden kalan eserlerin yanında daha eski yıllara ait eserleri sergilediklerini ifade etti.

-Anadolu’da çömlek ve seramiğin evrimi

Yer altı seramik müzesinde bugüne kadar birçok süreli serginin de açıldığını aktaran Tüysüz, "Amacımız ilk çağdan günümüze Anadolu’da çömlek ve seramiğin evrimini orijinal eserlerle tanıtmak. Gelecek nesillere güzel bir hediye bırakmak istiyoruz. Böylece seramik sanatına olan algıyı geliştirerek ve seramiğin değerini arttırarak bu sanata olan borcumuzu ödeyebileceğimizi düşünüyorum." diye konuştu.

Tüysüz, müze içerisinde çok farklı tarihi eserlerin olduğunu ve müzenin üç galeriden oluştuğunu belirterek, şunları kaydetti:

"İlk bölümde M.Ö. 5000’den 19. yüzyıla kadar olan Anadolu medeniyetlerinden kap kacaklar, çanak çömleklerle İznik ve Kütahya seramiklerinden örnekler yer alıyor. Geç Kalkolitik dönem, Tunç ve Demir çağları ile Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait seramik ve çömlek eserler sergilenmekte. Anadolu’da seramik kültürünün gelişim aşamalarına ışık tutan ünik pişmiş toprak seramik örneklerin yanı sıra kandiller, koku şişeleri, cam eserler, çeşitli takılar, küçük figürler, ana tanrıça heykelcikleri ile 15. yüzyıl İznik çinileri ve 19. yüzyıl Kütahya çinileri müzenin en önemli eserleri arasında yer alıyor. İkinci bölümde Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan günümüze kadar geleneksel ve çağdaş seramikçilerinin eserleri, üçüncü bölümde ise süreli sergiler için sergi salonu, kafeterya, müzik köşesi ve kütüphane bulunuyor."

Müzenin yoğun ilgi gördüğünü dile getiren Tüysüz, Mayıs 2015'ten itibaren müzeyi yaklaşık 150 bin kişinin ziyaret ettiğini bildirdi.

AA

Kültür Sanat Haberleri

Antalya'daki Köy, Dünyanın En İyisi Seçildi
Bin 800 Yıl Sonra Kestros Çeşmesi Yeniden Suya Kavuştu
Somuncu Baba Hazretleri, Vefatının 612. Yılında Aksaray'da Anılıyor
Yerli komedi filmi C Takımı 2'nin afişi yayınlandı
Ukraynalı Kadın Ressamların Gözünden Alanya