OSMANİYE (AA) - A. ERKAN YİĞİTSÖZLÜ - Osmaniye'de, büyük kısmı kuruyemiş olarak tüketilen yer fıstığının sanayi ürünlerindeki payının artırılması hedefliyor.
Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Sağlam, AA muhabirine, yer fıstığının yöre ve ülke ekonomisine katkısının artırılması gerektiğini söyledi.
Bu ürünün, yağ, sabun, pasta, tatlı ve çikolata sanayinde kullanımının son dönemde artmaya başladığına işaret eden Sağlam, "Yer fıstığı, sanayi ürünü olma yolunda hızla ilerliyor. Tarım strateji planımızda rekolteyi birinci üründe yüzde 50 artırma hedefimiz var. Yakın zamana kadar önemli kısmı kuruyemiş olarak tüketilen yer fıstığını, sanayi ürünü haline dönüştürmeyi planlıyoruz. Yıllık 40 bin ton olan yer fıstığı üretimini 70-80 bin tona çıkartmayı hedefliyoruz" dedi.
Türkiye'de yer fıstığı üretiminin yarıya yakının, işleme ve pazarlamasının da yüzde 90'ının Osmaniye'de yapıldığını belirten Sağlam, il genelinde ortalama 100 bin dekar olan ekimi yıl içinde 130 bin, sonraki yıl 150 bin dekara çıkarmayı amaçladıklarını kaydetti.
Yer fıstığının, hububata göre daha karlı olduğunu ve kısa sürede yetiştiğini ifade eden Sağlam, şunları söyledi:
"Yer fıstığı, yöremizin sembol ürünü. Bunu daha iyi değerlendirmek istiyoruz. Sektörde yaklaşık 10 bin kişi istihdam ediliyor. Rekolte ve ürünün kullanım alanı artınca istihdam da ivme kazanacak. Yer fıstığının sanayi ürünü olması için devlete, çiftçilerimize ve sanayicimize düşen önemli görevler var. Biz, tohum çeşitliliği ve tohum ıslahı konusunda bilimsel çalışma yapıyoruz. Yer fıstığının ekim alanının artırılması ve yüksek verim konusunda çiftçilerimizi eğitip, bu ürüne yönlendiriyoruz."