ANTALYA (AA) - Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) ile Yeşilay Cemiyeti tarafından Antalya'da "Yerel Medya Bağımlılık Farkındalığı Eğitimi" düzenlendi.
Konyaaltı ilçesinde bir otelde gerçekleştirilen toplantıya, Antalya, Isparta, Burdur, Karaman ve Konya'dan basın mensubu, kamu kurum müdürleri ile Yeşilay Cemiyeti gönüllüleri katıldı.
Basın Yayın ve Enformasyon Antalya İl Müdürü Esen Diler, açılışta yaptığı konuşmada, programda yaklaşık 200 katılımcının olduğunu belirterek, söz konusu eğitim seminerlerinin İzmir, Erzurum ve Samsun'dan sonra dördüncüsünün Antalya'da gerçekleştirileceğini söyledi.
Seminerlerin Gaziantep ve İstanbul ile devam edeceğini, Ankara'da sona ereceğini vurgulayan Diler, Türkiye'de ve dünyada tütün, alkol ve uyuşturucu madde alım oranlarının her geçen gün hızla arttığını, maddeye başlama yaşlarının da gittikçe düştüğünü dile getirdi. Diğer bağımlılıklar gibi teknoloji ve kumar bağımlılığının da kişiye, aileye ve topluma psikolojik, sosyolojik ve ekonomik zararlara neden olduğunu belirten Diler, şunları kaydetti:
"Bağımlılıkla mücadelede eğitim, sağlık, güvenlik teşkilatlarının yanı sıra bütün kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının işbirliği ve medyanın katkıları büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle başta uyuşturucu olmak üzere alkol ve tütün bağımlılıklarını da kapsayacak şekilde kitle iletişim araçlarının bilgilendirme ve özellikle gençleri yönlendirme fonksiyonu ortadadır."
Diler, günlük iletişim dilinde bağımlılıkla ilgili hataların azaltılması, yanlış ifadelerden veya iletişim dilinden kaçınılması, özendirici içerik veya görsel kullanımın önlenmesinin büyük önem taşıdığını anlattı.
Diler, toplumun uyuşturucuyla mücadele konusunda farkındalık yaratacak ve kamuoyunun bu sürece dahil olacak stratejileri geliştirmesinin önemli olduğunu vurguladı.
- "İlk kullanımda ölüme sebep verebilen uyuşturucular var"
Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM) Antalya Formatörü Harun Karabulut da bağımlılık üzerine sunum yaptığı sunumda, madde kullananların yüzde 52'sinin daha önce sigara ve alkol kullandığının bilindiğini anlattı.
Uyuşturucuyla mücadele edilirken alkolle de mücadele etmek gerektiğini ifade eden Karabulut, "300'den fazla uyuşturucu madde var. Ülkeden ülkeye bölgeden bölgeye kullanılan uyuşturucuların değiştiğini görüyoruz. İlk kullanımda ölüme sebep verebilen uyuşturucular var." dedi.
Karabulut, madde kullanan kişilere öğüt verilmesinin ve ahkam kesilmesinin doğru olmadığını dile getirerek, "Madde bağımlısına öğüt ve ahlak dersi vermeye çalışıyoruz. Bunun hiçbir faydası yok, çünkü böyle başladığınız bir iletişim işe yaramayacaktır. Burada öfkemizi kontrol etmemiz gerekiyor. Madde kullanan kişiyle karşılaştığınız zaman da onların her dediğine inanmamamız gerekiyor, çok fazla yalan söyleyebiliyorlar." diye konuştu.
Karabulut, bağımlı kişinin tedaviye hazır olmasının, tedavi sürecinde önem arzettiğini de sözlerine ekledi.
AA