İSTANBUL (AA) - İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Marmara Belediyeler Birliği Başkanı Mevlüt Uysal, geçmişte belediyecilik denildiğinde cadde, yol ve kaldırımların düşünüldüğünü, onlarla ilgili çalışmaların belediyecilik faaliyeti olarak görüldüğünün belirterek, "Ama devamında gördük ki kültür ve eğitim de belediyecilik adına olması ve yapılması gereken bir iştir." dedi.
Uysal, Marmara Belediyeler Birliği tarafından Lütfü Kırdar Kongre Merkezi'nin Rumeli Salonu'ndaki "Yerel Yönetimler Kitap ve Kültür Fuarı'nın" açılında yaptığı konuşmada, Marmara Belediyeler Birliği olarak ilk defa bir kitap ve kültür fuarına gerçekleştirdiklerini söyledi.
Geçmişte belediyecilik denildiğinde sadece cadde, yol ve kaldırımın düşünüldüğünü, onlarla ilgili çalışmaların belediyecilik faaliyetleri olarak görüldüğünü ifade eden Uysal, "Ama devamında gördük ki kültür ve eğitim de belediyecilik adına olması ve yapılması gereken bir iştir. Aslında, sadece yapılması gereken bir iş değil, herhalde asıl belediyeciliği şekillendirendir. Belediyecilik bir yerel yönetimse, yerelde insanlara hizmet üretmek ise her şey aslında kültürle başlıyor desek daha doğru olabilir." diye konuştu.
Geçmişte bir Merzifon, Kütahya ve Mardin denildiğinde, orada mimarisiyle, caddesiyle, kaldırımıyla ve kültürel yapılarıyla kendine özgü yereli ve algısı olan yapıların olduğunu hatırlatan Uysal, şöyle devam etti:
"Şu anda belediyeler olarak 'bazı şeyleri acaba eksik mi yaptık? Veya eksik mi yapıyoruz?’ düşüncesinde hareketle yerel kültürle yerel hizmeti birleştirme o var olan kültürü koruma gibi bir görevimiz olmalı diye düşünüyoruz. Bu konuda yapılan araştırmalar, yayınlar, evveliyatıyla, geleceğiyle onları ortaya koymak ve bu ortaya konulanları da bir sergide buluşturmak. Bugün aslında bu yapıldı. Türkiye'de belediyecilik adında çok güzel mesafeler kat edildi. Bu mesafelerin son noktası yerel yönetimin, yerel hizmette ve yerel anlayışla, yerel kültürle bütünleşmesidir. Bu kültür yayın işleri geçmiş ile geleceği birleştirecek."
Fuara 28 belediyenin kültür adına imza attıkları güzel işlerle katıldığına dikkati çeken Uysal, yerel yönetimlerin bu alanda önemli işler gerçekleştirdiğini kaydetti.
Kültür adına yapılan faaliyetlerin belediyecilikte yol gösterici nitelikte olması gerektiğini vurgulayan Uysal, "Belediyecilik adına yapılan faaliyetlerde o kültür çalışmalarının bir yön gösterici, o yörenin, o şehrin şeklini şemalini belirlemesi.. İnşallah amacımız belediyeler olarak vatandaşlara hizmet ise yerele hizmetse, adı üstünde yerel yönetimse, bu yerel kültürü korumak, yaşatmak, geleceğe taşımak da hepimizin görevidir' diye düşünüyorum."
Mevlüt Uysal, bu tür faaliyetlerin daha sonraki yıllarda da devam etmesi temennisinde bulunarak organizasyonda emeği geçenlere teşekkür etti.
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ise insanların fiziki ihtiyaçları bulunduğunu, belediyeler olarak bunları mutlaka yerine getirmek zorunda olduklarını söyledi.
Vatandaşın yolunu, suyunu, kanalizasyonunu, caddesini, yeşil alanını ve diğer alanlardaki ihtiyaçlarını gidereceklerini vurgulayan Karaosmanoğlu, şunları kaydetti:
"İnsanın midesini doyurduğunuz gibi kalbini, beynini beslemezseniz insan eksik kalır. İnsan mutlu olamaz, yaşayamaz. Medeniyetler kuramaz, gelişemez, ilerleyemez. Bizi biz yapan en önemli değerlerimiz arasında kitap ve kültür hayatımız çok önemlidir. Kitapsız bir medeniyetin gelişmesi milletin huzur, mutluluğu mümkün değildir. Onun için kitabı, kültürü önemsiyoruz. Yerel yönetimler olarak biz bunun ortasındayız, içindeyiz ve önceliğini yapacağız."
Konuşmaların ardından fuara katılan belediyelerin başkanları toplu olarak Kitap ve Kültür Fuarı’nın kurdelesini birlikte kesti. Ardından katılımcı belediye başkanları, stantları gezdi.
Fuarda; 26 kurum, 26 özel yayınevinin stantları bulunuyor. Fuarda ayrıca "Geçmişten Günümüze Yerel Yönetim Yayınları", "Siyah Beyaz İstanbul" ile "Kitap ve İnsan" konulu sergiler de yer alıyor.
AA