Yırtıcı hayvanlara "şefkatli" bakım

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde çeşitli nedenlerle yaralanan veya zarar gören yabani hayvanlar, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şanlıurfa Şube Müdürlüğüne bağlı Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezinde tedavilerinin ardından doğaya bırakılı

ŞANLIURFA (AA) - HALİL FİDAN - Doğa Koruma ve Milli Parklar Şanlıurfa Şube Müdürlüğüne bağlı Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezine getirilen yaralı hayvanlar, tedavilerinin ardından doğaya salınıyor.

Faaliyete 3 yıl önce başlayan merkezde, kartal, şahin, puhu, yaban kurdu, tilki, alacasansar, çakal gibi yırtıcı hayvanların yanı sıra baykuş, leylek, turna, pelikan, ceylan gibi çok sayıda hayvana özenle bakılıyor.

Ekiplerin titizlikle çalıştığı ve bilimsel araştırmaların da yürütüldüğü merkezde, hayvanların doğal özelliklerini kaybetmemesi için gayret gösteriliyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 3. Bölge Müdürü İsrafil Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezinde önemli çalışmalar yapıldığını söyledi.

Türkiye'de bu alanda iki rehabilitasyon merkezi bulunduğunu belirten Erdoğan, Şanlıurfa'nın yanı sıra birçok ilden yaralı hayvanın burada tedavi edilip doğaya kazandırıldığını anlattı.

Erdoğan, merkezde ekiplerin hayvanları en güzel şekilde ağırladığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bulunduğumuz yer bakanlığımızın Türkiye'deki iki rehabilitasyon merkezinden biri. Arkadaşlarımızın gayretleriyle merkezimiz modern bir hale geldi. Buradaki maksadımız tabiatta yaralanan veya herhangi bir doğal sebeple zor duruma düşen yaban hayvanlarını buraya getirerek tekrar tabiata kazandırılması için elimizden geleni yapıyoruz. Tabiata döndürülme imkanları olmayanlara da ömürlerinin sonuna kadar rahatlıkla yaşayabilecekleri bir yer ayarlıyoruz. Bölgede çevre illerimizden de gelen canlıların burada arkadaşlarımız tarafından tedavileri yapılıyor. Böyle bir hizmetin içinde olmak bizim için de bir güzellik. Vatandaşlarımızdan çevrede bu şekilde herhangi bir hayvan gördüklerinde bize haber vermelerini istiyoruz. Ne zaman, neresi olursa olsun arkadaşlarımızla gider o canlıyı alırız. Bu anlamda vatandaşlarımızın duyarlı olmasını istiyoruz."

- Yavru kuşlara avlanma eğitimi

Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi sorumlusu veteriner hekim Reşat Ektiren de merkezde her geçen yıl ihtiyaca göre donanımları artırdıklarını belirtti.

Hayvanların bakımı için çok hassas hareket ettiklerini vurgulayan Ektiren, canlıların doğal özelliklerini kaybetmemeleri için özen gösterdiklerini anlattı.

Merkezde bilimsel çalışmalara da ağırlık verdiklerini dile getiren Ektiren, şöyle devam etti:

"Merkezimiz teknolojik anlamda tam donanımlı diyebiliriz. Dijital röntgen cihazına kadar her şey mevcut. Her hayvan türüne göre kafeslerimiz var. Bu anlamda hayvanların özelliklerini kaybetmemesini sağlıyoruz. Burada yaralı, güçten düşmüş ve bakıma ihtiyacı olan tüm yaban havanlarını alıyoruz. Gerekli bakımların ardından doğada yaşamlarını idame edebileceklerini gördüğümüzde ise doğasına bırakıyoruz. Amacımız yaban hayvanlarını korumak. Özellikle merkeze aldığımız yavru yırtıcı kuşları özel olarak rehabilite ediyoruz. Bunlara avlanma özelliklerini kazandırabilmek için antrenmanlar yaptırıyoruz."

Reşat Ektiren, yaşamlarıyla ilgili bilgi alabilmek için doğaya bırakılan hayvanların bazılarının uyduyla takip edildiğini sözlerine ekledi.

AA

Kültür Sanat Haberleri

Ferdi Tayfur’u ’Ben de özledim’ diyerek andılar
Binlerce İzleyiciyle Buluşan Oyunlar
Konya'nın Şivliliği Tokat'ta "Şivşilik" Oldu
Konya'da 'Taj Mahal Muhafızları' sahnelenecek
Ferdi Tayfur için 4 Ocak’ta cenaze töreni düzenlenecek