Yumurta, ekmek ve çocuk bezi bulundurmadan bakkal olunur mu?

yazar-2
Milliyet ve Hürriyet geçtiğimiz günlerde üzerlerine düşen sorumluluk gereği, yeni bir haber daha kurtararak, Konya’da göreve geleli bir yılı henüz doldurmuş belediye başkanının nasıl içkiyle mücadele ettiğini sayfalarına taşıdılar. Haberlerin çıktığı gazeteler “büyük” olunca, yankısı da büyük oluyor. Delinin kuyuya attığı taşı, kırk akıllının çıkaramadığı gibi, Belediye Başkanı’nı karşısında bulan, diğer medya kuruluşları, STK’lar ve vatandaşlar, “şu içki meselesi” ni yeniden konuşma ihtiyacı hissediyorlar.

Kıymetli dostumuz Adem Seleş’in Cumartesi günü oğlu Muhammed’i sünnet ettirdiği merasimde Başkan Tuzcuoğlu ile de görüşme fırsatı bulduk, arkadaşlarla. Kırk akıllıdan birisi olarak biz de sorduk Tuzcuoğlu’na. Başkan göreve geldiğinden beri denetimleri ara vermeden sürdürdüklerini söyledi. Olayın dini boyutu bir tarafa, her köşe başına açılan, ne Tekel’den izni ne de Oda’da kaydı küreği bulunan bayilere kimse bir şey diyemiyor. Kayıt dışı faaliyette bulunan bayileri denetlemeye kimse güç yetiremiyor. Bu arada belediyelerden bakkal ruhsatını alan ve mahallesine gidip tekel bayii açan işyeri sahipleri, hem devleti ve hem de milleti kandırırken kimse bunlara bir şey yapamıyor.

Bakkallar Odası, bakkal olmadıkları halde ruhsat almış bu bayileri odalarına kayıt yapıyorlar mı yapmıyorlar mı, yapıyorlarsa neden yapıyorlar, Sayın Münir Angı’ya bunu sormamız gerekiyor. Tekel bayileri adına konuşan bir işyeri sahibi, “Şimdi biz bakkalız diye, tezgaha ekmek, süt, yumurta mı koyalım?” diyor ve belediyenin kendilerini takiyye yapmaya zorladığını söylüyor.

Tuzcuoğlu, bakkal ruhsatıyla tekel ürünü satan işletmecileri uyardıklarını ve şu ana kadar fiili bir kapatma olmadığını söylüyor. Acaba diyorum, Meram Belediyesi gibi medyada sık sık gündeme gelen pastaneleri, şekercileri lokantaları denetleyen Adem Esen de mantar gibi çoğalan bu bayileri denetliyor mu? Selçuklu Belediyesi’nden bakkal ruhsatı alarak, dükkan açmış kaç tekel bayi var ve son bir buçuk yılda başkanın geçen beş yılını da dahil edersek altı buçuk yılda kaç tekel bayii Selçuklu’da “hizmet” veriyor? Aynı soruları Karatay’a bir buçuk yıldır hizmet eden Mehmet Hançerli’ye de soralım. Meram’ın meramını anladık ama onların bu konuda ne kadar hassasiyet sahibi olduklarını merak ediyoruz. Bakkal ruhsatıyla Tekel bayii açan işyerlerine varıp, en azından “Bak kardeş, bu zıkkımı satıyorsun, ama sattığın ürünü ruhsatına işletmemişsin” şeklinde bir uyarıda bulunmuş musunuz?

Hem kanuni olarak hem de mensup olduğunuz parti yönüyle, ruhsatlı alkollü içki satan yerlere yönelik bir uygulamada bulunamazsınız. Ama en azından kanun nizam tanımayan, “Bakkal” görünen tekel bayilerini önce uyarıp sonra gerekeni yapabilirsiniz. Bunu, içkiyle savaşma adına değil, ama rutin uyarılar kapsamında yapabilirsiniz.

Denetimler hususunda gerekli hassasiyeti göstermeyen ve bundan sonra da göstermeyi düşünmeyecek olan sorumluluk sahiplerine daha fazla bir şey söylemeye hacet yok. Bir hatırlatmada bulunmak istiyorum sadece. Milliyet ve Hürriyet’te görüşlerine yer verilen Tekel bayii sahibi “Tekel bayileri zaten bakkal ruhsatı taşır. Bakkaliye ruhsatıma rağmen dükkânımda içki dışında hiçbir şey satmayabilirim. Buna hiçbir yasal engel yok” diyordu.
Ne yani yumurta, çekirdek, ekmek, çocuk bezi bulundurmadan bir içki dükkanı nasıl bakkal olabiliyor, ben bunu anlayamadım. Sayın Belediye Başkanları ve sayın Bakkallar Odası Başkanı buna bir açıklık getirirlerse çok memnun olacağım.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.