Yurtdışından telefon getirenler dikkat!

Yurtdışından telefon getirip kayıt ettirmek isteyenler, internetteki "Yurtdışından gelen telefonlarınız için pasaportlar mevcuttur" ilanlarına sakın güvenmeyin

Şikayetvar'ın haberine göre; yurt dışından gelen cep telefonlarını kayıt ettirtmek isteyen vatandaşları dolandıranlar ellerinde telefon kaydettirmeye uygun pasaport olduğunu belirtip 150 TL'ye varan ücret talep ediyorlar. Türkiye'ye geçici olarak gelen turistlerin pasaportlarını kullanıyorlar ya da BTK'ya eksik evrak gönderiyorlar. Turist Türkiye'den çıkış yapana ve BTK'ya gönderilen evrakların eksik olduğu anlaşılıncaya kadar sorgulandığında cihaz geçici kayıt altında gözüküyor.

SAHTE PASAPORT KAYITLARI UZUN SÜRMEDİ

Pasaport kayıtları internette bir sektörü ortaya çıkardı. "Pasaporta telefon kayıt hakkım satılıktır" ilanları ile internete av peşinde olan kötü niyetli kişiler yurt dışından telefon getiren vatandaşları ağına düşürdü. Paralar verilip telefonlar kayıt ettiriliyor fakat kayıt pek fazla sürmüyor. Belli bir süre sonra telefonlar tekrar kapanıyor ve bal kabağına dönüşüyorlar. İşte bu şikayetlerden bazılar şöyle:

"İnternet aracılığıyla pasaport kaydını yaptırdığım cihaz kayıt dışı kaldı. Telefonu pasaport kaydı ile kayıt altına aldıklarını söyleyen kişilere tekrar ulaşamıyorum. Bu işlem için 150 TL almışlardı."

"İnternetten cep telefonu ve pasaport kaydı satın aldım. Ama yaptığı kayıt sahte imiş. Cihaz şu an kapalı. Üyeliğini de silmiş. İnternet üzerinden milleti yanıltmaya devam ediyorlar."

"Yaklaşık 1 sene önce aldığım yurtdışı telefon için internet üzerinden pasaport kaydı yaptırdım. Daha sonra sorun çıktı Tekrar ücret ödeyerek tekrar kayıt yaptırdım. 3 ay sonra tekrar mesaj geldi. Şimdi 3 ay aradan sonra 4'ncu kez kayıt yaptırın mesajı geldi. Bu site yanlış kayıt mi yapıyor. 3 ayda bir bununla uğraşmak istemiyorum. "

"İnternette pasaporta telefonumu kayıt edeceğini söyledi.Bende kesin bir daha kapanmayacak değil mi imei kopyalama olup sonra kapanmasın dedim. Yok yok kesinlikle kapanmaz dedi. Para ödedim. Hem telefonum kapalı hem param gitti."

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Yurt dışından gelen cihazların sorunsuz bir şekilde çalışması için kayıt altına alınmaları gerekmektedir. İlk olarak dolandırıcılar Türkiye'ye geçici süre gelen turistlerin pasaportlarına kayıt yaptırıyorlar. Turistlerin Türkiye'den çıkış yapmaları durumunda kayıt otomatik olarak sistemden düşüyor ve telefonlara cihazınız kayıt dışıdır mesajı geliyor.

İkinci bir yöntem ise, dolandırıcılar kayıt için evrakları gönderirken eksik evrak yolluyorlar.

Bu evraklar BTK'ya ulaşıp, eksik evrak olduğu anlaşılıncaya kadar sorgulandığında cihaz geçici kayıt altında gözüküyor. Eksik evrak veya imza uyuşmazlığı anlaşılınca tabi tekrar kayıttan düşürülüyor. GSM işletmecilerinin abone kayıt merkezleri tarafından alınan kayıtlar elektronik ortamda ve belge olarak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na iletilmektedir. Elektronik kimlik bilgisinde sorun bulunmayan bütün başvurular, kişilerin mağdur olmamasını teminen eş zamanlı olarak Mobil Cihaz Kayıt Sistemi'ne (MCKS) aktarılmaktadır. Daha sonra yapılan incelemede belgelerinde eksiklik ya da yanlışlık olan cihazlara ait IMEI numaraları tekrar kayıt dışına çıkarılmaktadır.

Teknoloji Haberleri

Yeni Nesil 5G Teknolojisinin Temel Özellikleri
Cerrahi İşlemlerde Robotik Tıp Kullanımı
Mevlana Kalkınma Ajansı TeknoGirişim Dersi Programı'nın 4. Dönemi Başladı
HÜRJET ses hızını aşmayı başardı