Yorgunluk, stres ve beyin tembelliğinden kaynaklanan unutmayı minimuma indirmek için bireylere yürüyüş yapmak, sosyal olmak öğütleniyor.
Belleği kuvvetlendirme adına beyni etkin kılacak faaliyetlerdebulunulması; Omega 3 içeren besinler; B ve B12 vitamini taşıyan yiyecekler tüketilmesi de önerilerden.
UNUTKANLIK GENÇLERDE BİLE GÖRÜLÜYOR
Bu aralar pek çok bireyin şikâyet ettiği bir konulardan biri de unutkanlık. Hayatın yoğunluğu dikkate alınmayan ama yaşam akışını menfi etkileyen bir durum.Unutkanlık artık gençlerde bile görülebiliyor. Uzmanlar unutkanlığın nedenlerinden birinin stres olduğunu, birinin beyin tembelliği olduğunu belirtiyor.
Psikolog Ezgi Başaran, vitamin eksikliği, uykusuzluk, aşırı yorgunluğun da unutkanlığın nedenlerinden olduğunu vurguluyor. Belleğin duyusal, kısa süreli ve uzun süreli olarak üçe ayrıldığını bildiren Başaran, "Duyusal bellek, duyu organlarımızla edindiğimiz bilgileri depoladığımız bellektir." diyor. İlgi çeken bilgilerin duyusal bellekten kısa süreli belleğe aktarıldığını ve burada da 7-8saniye civarında tutulduğunu dile getiriyor. Bu bilgiler yararlı değilse veya önemli değil ise unutulduğunu ifade ediyor. Psikolog Başaran "Fakat kısa süreli belleğimize alınan bilgiler eğer tekrar edilir ve görsellerle veya yazı, sayı ile kodlanır ise uzun süreli belleğimizde yer eder." uyarısında bulunuyor.
NELER YAPMALI
Uzmanların yorumları durumun ciddiyetine işaret ederken akıllara "Peki ama ne olursa sorun başlamış demektir?" sorusunu getiriyor. Unutkanlık eğer haftada birkaç defa olmaya başlıyor ve bu durum bir aydan fazla sürüyorsa uzman kontrolü gerekebiliyor. Bilim adamları bu tür durumlarda erken tedbirlerin durumun iyileşmesinde olumlu etkisi olduğunu anlatıyor. Evde yapılabilecek bellek geliştirme egzersizleri, kitap okuma alışkanlığı ve okurken ayrıntıları hatırlamaya çalışmak hatırda tutmayı, hatırlamayı kuvvetlendiriyor.
NELER YEMELİ
Unutkanlığın bir diğer büyük nedenlerinden biri de beslenme yanlışlığı. Unutkanlık şikâyeti başladığında ilaçlara koşmaktan evvel iyi bir beslenme biçimi ile sorunun büyümesi hatta ortadan kalkmasına imkân tanınabilir. Beyni kuvvetlendiren, belleğe güç verecek yiyecekler ve içecekler bu konuda başvurulması gerekiyor. Omega 3 içeren besinler, B ve B12 vitamini taşıyan yiyecekler, yumurta,karaciğer, havuç, yeşil çay ve su unutkanlık şikâyeti olan kişilerin yararlanması gereken yiyeceklerin başında sıralanıyor.
Ispanak, elma, koyu çikolata, nar suyu, kepekli ürünler, ceviz, badem, yer fıstığı, susam da yine yemesi gereken besinlerden. Gün içerisinde 2-3 yemek kaşığı yaban mersini tüketmek, taşıdıkları güçlü antioksidandan dolayı kiraz, çilek, böğürtlen yemek ve mutlaka haftada iki kez balık tüketmek de yine çok önemli olarak değerlendiriliyor.